• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bedemi ovog manastira i danas privlače pažnju i izdvajaju ga u odnosu na druge svetinje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zadužbina srpskog despota Stefana Lazarevića izgrađena je u moravskom stilu arhitekture i okarakterisana je kao Spomenik kulture od izuzetnog značaja, te se nalazi pod zaštitom nadležnih institucija

  • 0
Manastir Manasija Foto: Tanjug/MKI/Dario Konstantinović

Opasan jakim zidinama, manastir Resava ili Manasija, nalazi se nedaleko od Despotovca. Upravo te zidine su ono po čemu se u velikoj meri razlikuje u odnosu na ostale srednjevekovne svetinje u našoj zemlji.

Zadužbina srpskog despota Stefana Lazarevića izgrađena je u moravskom stilu arhitekture i okarakterisana je kao Spomenik kulture od izuzetnog značaja, te se nalazi pod zaštitom nadležnih institucija.

Pretpostavlja se da je manastir Manasija podignut na početku 15. veka, mada se ne zna poudano kada je tačno izgrađen, navodi „Manastiriusrbiji“.

Manastir Manasija Foto: Ivan Strahinić

Međutim, ono što se pouzdano zna jeste da u njemu funkcionisala Resavska škola, svojevrsna radionica u kojoj su prepisivana mnoga dela. U tom smislu je i značaj koji manastir Manasija ima nemerljiv, budući da su zaslugom učenih ljudi toga doba, koji su bili angažovani na prepisivačkoj delatnosti u toj radionici, ostali očuvani mnogi nacionalni spisi.

Bedemi Manasije

Glavna crkva manastira Resava posvećena je prazniku Svete Trojice. U okviru manastirskog kompleksa se osim nje, nalaze i konaci, trpezarije i kapela koja je posvećena srpskom despotu. Takođe, omanja kapela koja je posvećena Krstu Gospodnjem smeštena je u okviru manjeg konaka manastira.

Ono po čemu je ova srpska srednjevekovna svetinja takođe poznata jesu bedemi, kojima je opasana. Postoje podaci o tome da je ranije manastir bio opasan i šancem, koji je bio dubok više od pet i širok oko deset metara. Kako se pretpostavlja, njegova primarna namena bila je zaštita manastirskog zdanja, mada postoji mišljenje i da je šanac trebalo da bude korišćen kako bi onemogućio prolazak kroz klisuru.

Manastir Manasija Foto: Marko Jovanović

Bilo kako bilo, bedemi Manasije posebno su interesantni. Na njima se izdvaja čak 11 kula, među kojima je najpoznatija Despotova kula. Većina kula ima osnovu u obliku pravougaonika, dok ima i onih čija osnova je šestougaona.

Živopis manastira Resava

Iako je i samo zdanje interesantno, najpre zbog izuzetno jakih bedema kojima je opasano, nema sumnje da je i živopis manastira Manasija isto toliko zanimljim.

Manastir Manasija Foto: Ivan Strahinić

Delimično očuvane freske i danas svedoče o kvalitetu izrade. I mada je ktitorska kompozicija izuzetno upečatljiva, freska na kojoj su prikazani Sveti ratnici važi za jednu od najpoznatijih fresaka ovog manastira. Izuzev Isusa Hrista i svetog Arhangela Mihaila, na njoj je prikazan i sveti Petar Aleksandrijski.

Postoje indicije da su za prvobitno freskopisanje ovog srednjevekovnog srpskog manastira zaslužni grčki zografi iz Soluna.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja