• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Grad koji nam nije daleko osvaja na prvi pogled: Njegovi stanovnici su opterećeni šargarepama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Beipazari je mali grad nadomak Ankare koji će vas oduševiti svojim mirom i tradicionalnim jelima

  • 0
Beipazari, spomenik šargarepa Foto: Shutterstock

Kada neko pomene Tursku, prva asocijacija su Istanbul, Ankara i more. Ipak, ne čine ovu islamsku zemlju samo ova tri pojma, Turska je mnogo više. Pa zašto da je ne istražimo ako imamo priliku?

Jedan mali grad, nadomak prestonice, po nazivu Beipazari ima jednu interesantnu priču. Naime, ovaj grad, koji u prevodu sa turskog znači "gospodinova pijaca", osvojiće vas na prvi pogled.

Podeljen je na dve strane: jedna nudi miran boravak sa istorijskim oznakama, dok je drugi deo poznat pod nazivom "novi" i nema mnogo toga da ponudi. A onda, kad krenete u centar grada, naići ćete na neobičnu skulpturu - šargarepe!

Zašto je to tako?

To datira mnogo decenija jer skoro 70 odsto turske šargarepe se uzgaja u Bejpazariju. Zbog toga ovaj grad, na sat i po vožnje od Ankare, organizuje čak i festival ovog narandžastom povrća na kom možete probati i svež sok.

Interesantno je da, ako prodavac shvati da ste turista, ponudiće vam da probate sok džabe, ali budite sigurni da zna da ćete ga kupiti i poneti za uspomenu.

Takođe, sa obe strane bazara nalaze se tezge na kojima možete probati i neka tradicionalna jela, sokove ili kupiti suvenire. Kada dođete do kraja bazara, naići ćete na restoran koji zovu i Istorijski kameni dvorac.

On je najverovatnije najbolje mesto gde ćete moći da probate najukusnija jela. Jedno od njih je i baklava od 80 kora, domaća kobasica mumbar ili džem od šargarepe.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pravoslavna crkva u Dubrovniku Sv. Blagoveštenja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja