Quantcast
  • 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predeo kao iz bajke nalazi se na padinama planine Povlen u blizini Valjeva

Vreme čitanja: oko 1 min.

U prošlosti je snaga ovih vrela bila korišćena za pokretanje vodeničnih točkova na čak 12 vodenica, koliko ih je bilo. Nažalost, danas je u upotrebi samo jedna od njih

  • 0
Taorska vrela

Taorska vrela / Foto: Dušan Veselinović

U blizini puta za valjevsko selo Makovište, kada se iz Valjeva krene put Lelića i Mravinjaca, nalazi se selo Donji Taor ili Taor.

Još od perioda srednjeg veka je upravo to područje smatrano jednim od najvećih majdana bigra. Kamen poznat po šupljikavoj teksturi, bigar ili siga karakteriše i značajan nivo poroznosti, ističe „Vikipedija“.

Okarakterisana kao Spomenik prirode Republike Srbije, vrela u ataru sela Donji Taor predeo su koji nijednoj posetioca neće ostaviti ravnodušnim.

Taorska vrela

Foto: RINA

Na padinama planine Povlen, u blizini grada Valjeva, nalaze se Taorska vrela. U prošlosti je snaga ovih vrela bila korišćena za pokretanje vodeničnih točkova na čak 12 vodenica, koliko ih je bilo.

Nažalost, danas je u upotrebi samo jedna od njih.

Pećinsko izvorište

Jedan od osnovnih razloga zbog koga Taorska vrela podsećaju na predeo iz bajke najverovatnije leži u činjenici da se njihovo izvorište nalazi u pećinskom otvoru. Zatim prelaze preko naslaga od bigra, da bi se ulila u reku Skrapež, koja je jedna od pritoka reke Zapadna Morava.

Široka izvorišna zona, u okviru koje se izdvaja nekoliko izvora jedna je od karakteristika ovog Spomenika prirode u zapadnom delu naše zemlje, navodi „Vikipedija“.

Posebno je zanimljiv podatak da je količina bigra, preko koga prelaze vrela, zapravo najveća akumulacija tog materijala u tom delu naše zemlje. I upravo zahvaljujući takvim prirodnim karakteristikama su Taorska vrela toliko fascinantna.

Taorska vrela

Taorska vrela / Foto: Dušan Veselinović

Zanimljiva manifestacija

S proleća su predeli u ovom delu Srbije prekriveni sremušem, pa ne čudi što se upravo tada organizuje i manifestacija, simbolično nazvana Dani sremuša.

Taorska vrela

Foto: RINA

Izuzev sremuša, poznatog i pod nazivom medveđi luk, od koga se mogu pripremati vrlo ukusni specijaliteti, na području u blizini Taorskih vrela raste i obilje šumskog voća, ali i lekovitog bilja.

Posetiocima ove prirodne atrakcije na padinama planine Povlen posebno je zanimljiv i pogled na jedinu vodenicu, od nekada 12 potočara, koja i danas melje brašno.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Neverovatan vodopad na reci Đetinji kod Užica: Huk i grmljavina od koje zastaje dah

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja