• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Letujmo u Srbiji: Poznata blogerka Jelena Stefanović preporučuje svojih 5 destinacija za pravu letnju avanturu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Letovanje u Srbiji često je zanemareno kada dođu letnji meseci, jer je nekako u prirodi svih nas da leto vezujemo za more, sunce i pesak

  • 0

A šta ako vam kažemo da se jednako dobro, ako ne i lepše, možete provesti obilazeći prirodne lepote Srbije. U razgovoru sa nama, poznata travel blogerka @lenaastef otkrila nam je zašto se često odlučuje za putovanja po našoj zemlji i ujedno nam preporučuje svojih omiljenih 5 destinacija koje morate obići.

Volim da obilazim Srbiju jer mi pruža osećaj bliskosti i ponosa prema svojoj zemlji, ponosna sam na lepotu njenih reka, planina, jezera, manastira, starih zdanja, ali najviše na lepotu osmeha naših ljudi koji će vas dočekati. Nažalost, često na poslednjem mestu ostavljamo obilazak sopstvene zemlje, a Srbija ima toliko toga da ponudi da gotovo svakog vikenda u godini možete videti nešto novo. Mislim da je velika prednost putovanja po Srbiji i to što možete uživati bez gužvi, kakve nas često dočekaju na popularnim svetskim destinacijama.

Srbiju sam prešla uzduž i popreko, ali imam još mesta na listi koje bih volela videti, ipak evo kojih 5 destinacija zauzima posebno mesto u mom putničkom srcu:

Đerdapska klisura

Najlepši dragulj prirode. Toliko je lepo da će biti dovoljno da u kolima pustite neku lepu muziku i uživate u prizoru dok se vozite pored Dunava. A ne treba ni propustiti da odete na uspon na neki od lepih vidikovaca, vožnju brodom Dunavom uz posmatranje Decebalove skulpture u steni, kupanje u Golupcu, Kladovu ili Donjem Milanovcu, i naravno neizbežna je poseta najlepše tvrđave u Srbiji – Golubačke tvrđave koja izgleda poput nekog dvorca iz bajke.

Plazma nagradna igra Foto: Promo/ Jelena Stefanović

Tara

Tara je planina koja očarava svojim netaknutim šumama, dubokim klancima i čistim rekama. U kombinaciji sa jezerom Perućac, koje je nastalo izgradnjom brane na reci Drini, ovo mesto je raj za ljubitelje prirode i aktivnosti na otvorenom. Ono što je prednost Tare jeste što je dosta staza zaista prilagođeno i za one koji nisu u najboljoj fizičkoj formi, pa recimo najlepši vidikovac na Tari, a to je Banjska stena, možete osvojiti lako, pa čak i u društvo najmlađih.

Plazma nagradna igra Foto: Promo/ Jelena Stefanović

Zagajička brda

Na severoistočnom obodu Deliblatske peščare, nalaze se bajkovita Zagajička brda. Njihovi loptasti bregovi, obrasli šumom i stepskom vegetacijom, čine jedinstven reliktni predeo Panonske nizije. Ovo mesto je savršeno za pešačenje, uživanje u prirodi i fotografisanje. Staze su jednostavne, ali živopisne, a pejzaž podseća na poznatu Windows XP pozadinu. U zavisnosti od toga u koje doba godine odete ovde, dočekaće vas i drugačije boje livada, te je u proleće izrazito jaka zelena boja, dok u jesen sve izgleda kao neka stepa jer brda i njihove livade poprimaju nežnu sveltu braon boju.

Plazma nagradna igra Foto: Promo/ Jelena Stefanović

Stara planina

Stara planina je netaknuta oaza prirode u Srbiji. Na njoj se može uživati u bajkovitim pejzažima, šumskim stazama, čistim rekama i vodopadima. Treba posetiti vrhove Midžor i vidikovac Kozji kamen, posmatrati stanište divljih životinja, istraživati prelepe vodopade poput Tupavice i Bigra, i uživati u tradicionalnim jelima i gostoprimstvu lokalnog stanovništva.

Plazma nagradna igra Foto: Promo/ Jelena Stefanović

Loznički kraj

Nije što mi je dedovina u Lozničkom kraju, ali ovaj deo Srbije ima toliko toga da ponudi! Prelepa etno sela u kojima se jede preukusna hrana, lepe reke Drina i Jadar, predivna Banja Koviljača u kojoj su boravili i kraljevi i koja osim lekovitosti ima i prelepu arhitekturu i prirodu. Nezaobilazno je posetiti Tršić, rodno mesto Vuka Karadžića, kao i manastir Tronoša koje osim duhovnog mira čuva i bogatu istoriju. I za kraj, moram dodati da je u Loznički kraj najbolje doći u vreme Petrovdanskog lilanja kada je i u toku LilaLo festival kada je ovaj kraj postaje naročito živ.

Plazma nagradna igra Foto: Promo/ Jelena Stefanović

Prilikom narednih putničkih pustolovina odlučiću se za kamper, koji mi pruža osećaj doma, jer kada ste daleko od svoje kuće prirodno vam se javlja osećaj nostalgije i potreba za bliskošću koju nam naš dom pruža. Kamper je za mene upravo to – moja pokretna kućica na točkovima. I kada putujem, imam osećaj kao kod kuće, a zapravo sam na putu.

Velika letnja Plazma nagradna igra Putovanje puno Plazme Foto: Promo/ Bambi

Za sve one koji dele Leninu ideju o ovakvom načinu putovanja tu je kompanija Bambi koja je organizovala veliku letnju Plazma nagradnu igru "Putovanje puno Plazme" u kojoj počev od 10. jula možete osvojiti dnevne, nedeljne ili glavnu nagradu – fantastični Plazma kamper Coral Axess 650.

Kao dosledni saputnik svakog putovanja u periodu od 10. jula do 14. avgusta 2023. godine Plazma nagrađuje svoje verne potrošače nagradama punim Plazme. Pored glavne nagrade fantastičnog Plazma kampera Coral Axess 650, dobitnike svaki dan očekuje 10 Plazma kofera, dok će četiri srećna dobitnika osvojiti Opel Crossland automobil.

Sve što je potrebno da uradite jeste da kupite minimum 450g Plazme, sačuvate račun i pošaljete SMS poruku na broj 5544 sa brojačem računa koji se nalazi na kraju računa ili da unesete kod na www.plazmanagradnaigra.rs.

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja