Quantcast
  • 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rimski most kod Ljubovije privlači godinama turiste: Sagrađen je od kamena i odoleo je svim bujicama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Radovi na osnovnoj statičkoj sanaciji mosta izvedeni su 1985. godine

  • 0
Rimski most

Foto: RINA

Rimski most na reci Ljuboviji, građen još u starom veku odoleo je napadima vodene bujice kada su pre nekoliko godina poplave kroz Srbiju nosile puteve i mostove. Ova građevina je opstala na istom mestu na kom su ga sagradili Rimljani.

Pretpostavlja se da je most zidan od kamena sedra koji je vezivan metalnim klamfama, a zatopljen olovom, zbog čega je, veruju, i ostao sačuvan. Ušuškan u nestvarnoj prirodnoj lepoti na samo 12 kilometara od centra Ljubovije, ovaj stari most predstavlja pravu oazu za brojne putnike namernike a nekada je bio glavna saobraćajnica rimskih imperatora.

- U ranoj istoriji na ovom prostoru postojala su dva mosta, jedan je uništila nabujala reka, dok drugi i dalje odoleva zubu vremena. Sagradili su ga i koristiri Rimljani, za potrebe trgovaca da transportuju robu preko reke u susednu sada Vosnu, kao i rude iz rudnika gde se sada nalazi čuveni Sokograd. Kada su Rimljani naseljavali ovaj prostor, to je današnja Azbukovica, most je imao za cilj da poveže Ljuboviju sa Bosnom, a kasnije je nastavio da bude trgovački drug za vreme vladavine Osmanlija - kaže za RINU Dragan Pavlović sekretar službe vodiča PS Srbije.

Prvi pioniri turizma ovog kraju su planinari, koji dospevaju do nepristupačnih predela i posle ih prezentuju turističkoj javnosti i institucijama koje kasnije rade na razvoju tog lokaliteta. Ovaj prostor oko Ljubovije za nas planinare je idealan jer se ovde sudaraju četiri planine koje dele kanjoni.

- To su kanjoni Trešnjice, Ljuboviđe, Sokolskih planina i kanjon Kozlac. Ovo je za nas vrlo dinamičan teren, jer postoji mnogo vrhova oštrih i istaknutih srednjih visina preko 1100 metara, i na ovom mestu se nalazi jedan eksremni kanjon koji je pritok Trešnjice, kanjon Tribuće, koji privlači na hiljade mladih planinara tokom godine - rekao je Dragan.

Budući da je na teritoriji Srbije ostalo veoma malo sačuvanih starih kamenih mostova, ovaj na Ljubiviđi predstavlja znameniti primer veštine neimara i tradicionalnog građevinarstva. Radovi na osnovnoj statičkoj sanaciji mosta izvedeni su 1985. godine. 

- Veliki značaj ovakav jedan spomenik kulture ima za našu opštinu. Veoma malo ovakvih lokaliteta u Srbiji postoji. Mi radimo na tome da što više ljudima skrećemo pažnju, na državne institucije da se više obrati pažnja na ovakve spomenike jednog vremena, ali i mi da ga što više promovišemo. Kao turistička organizacija dajemo sve od sebe da sve naše raspoložive resurse raspodelimo da bismo što bolje publikovali ne samo most već i celu našu Ljuboiju - istakla je Jelena Tešić direktorka TO Ljubovija.

Most je visok 5, 5 metara, a najviše ga pohode putnici namernici zaljubljeni u biciklizam i dobru fotografiju, koje na ovom mestu ispadaju zaista nestvarno, kao da ste u bajci. Rimski most ili latinska ćuprija potpuno je rekonstruisan 2016. godine, i ovo je jedan od 128 arheoloških lokaliteta na teriotirji Azbukovice, Podgorine i Rađevine. Taj most spaja i dve opštine, Ljuboviju i Osečinu, koje planiraju da od njega naprave turističku atrakciju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja