• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Gravče na tavče" u selu Jabuka kod Pančeva: "Skuvati ovakav pasulj, to je prava umetnost"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izvrsni makedonski specijalitet

  • 0

U duhu tradicionalne makedonske kuhinje protekao je jučerašnji Ilindan u mestu Jabuka kod Pančeva.

Sveti Ilija je seoska slava Jabuke, ali i nacionalni praznik makedonskog naroda.

A kakva bi to proslava bila bez specijaliteta po kom je Makedonija poznata?

Ako ste se pitali kako se jelo tačno zove, gravče na tavče ili tavče na gravče, odgovor je gravče na tavče, u bukvalnom prevodu pasulj u tepsiji.

Makedonsko udruženje ''Ilinden-Jabuka'', sa tradicijom postojanja od 20 godina organizovalo je festival i takmičenje u pripremi pasulja na tradicionalan makedonski način. Kako nam je rekao Blagoje Sokolovski, predsednik ovog udruženja, ovo je 18. po redu manifestacija, jer su zbog korone pravili dvogodišnju pauzu.

- Povod za manifestaciju je bio kad smo osnovali nacionalni savet Makedonaca. Mi nismo stacionirani na jednom mestu, već smo raštrkani po svim gradovima. Od 64 opštine koje su postojale u to vreme, u 62 smo mi bili raštrkani. Tražili smo nešto etno, pa je pala odluka da to bude baš gravče tavče. Jer, stvarno, skuvati ga - to je prava umetnost - priča nam Blagoje.

I dok smo u potrazi za pravim receptom obilazili štandove, takmičari nisu baš želeli da nam odaju svoje kulinarske tajne i proces same pripreme. Nakon nekoliko odbijanja, naišli smo na Milorada iz gorepomenutog udruženja, koji je bio rad da nam sve postupno objasni, pa makar ga izbacili iz udruženja.

- Svi kažu da je tajna, ali nije tajna, svi prave gravče tavče ovde u Jabuci. To je makedonsko nacionalno jelo, sprema se i po kućama i po restoranima. Prvo i prvo, pasulj treba da bude krupniji i svež, a kad se kuva treba da sačuva zrnastu formu. Što se tiče odnosa između luka i pasulja, tu luk igra glavnu ulogu. Neko stavlja 1:1, 100 posto luka, 100 posto pasulja. Ne, ja stavljam 80 odsto luka. Onda tu ide nešto malo aleve paprike, ljute, malo slatke, ide po potrebi biber, razni začini i to je cela procedura. Ono što je jako važno, posebno se kuva pasulj, a posebno zaprška. Preko noći pasulj mora da prenoći, da nabubri, peremo ga više puta da izađe ona nečistoća - objašnjava Milorad iz Jabuke.

Gravče na tavče najbolje je spremiti u keramičkoj posudi. Dakle, pasulj se skuva, stavi u posudu, a preko se stavlja posebno spremljena zaprška od paprike, crnog i belog luka, bibera. To se izmeša, poulji i onda se stavlja da se zapeče.

Nakon što smo probali gravče na tavče, obišli smo i druge štandove raznih makedonskih i lokalnih pančevskih udruženja čiji su članovi izložili i druge slatke i slane đakonije.

Kako se ekipa portala Ona.rs provela na manifestaciji i "izborila" za recept, pogledajte u videu na početku teksta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Udajte se za kuvara, ljubav prođe, ali glad nikad": Porodica Simić pobedila na Kolubarskom kotliću

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja