• 9

Vreme čitanja: oko 7 min.

U Novom Bečeju se kuva najbolji pasulj u Srbiji: Kuvari su nam otkrili tajne koje vredi znati

Vreme čitanja: oko 7 min.

Gastronomska fešta pokraj Tise u srpskom San Remu okupila je više od 30 ekipa vrsnih kulinara iz cele Srbije koji su pripremali najpopularnije ovdašnje jelo koje vole sve generacije

  • 9
OPASULJIVANJE N.BEČEJ Foto: Mileta Mirčetić

U Novom Bečeju, na obali smaragdne Tise, kod marine „Gradište“ poslednjeg petka u julu održana je gastronomska manifestacija „Opasuljivanje Novobečejaca“.

Turistička organizacija (TO) Novi Bečej i ove godine okupila je više desetina takmičarskih ekipa iz Srbije koje su se nadmetale u kuvanju najboljeg pasulja.

Kod belih šatora, na brižljivo održavanim travnjacima, ekipe su potpaljivale vatru ispod kotlića, a na stolovima ispod šatora takmičari su seckali crni i beli luk, šargarepu, poneko i krompir zarad postizanja gustine finalnog jela... U plastičnim posudama već su bila pripremljena špic-rebra, suvo meso, kobasice, slaninica...

Centralno mesto je, naravno, zauzimao pasulj koji je već 24 sata odstojao u hladnoj vodi; neko se opredelio za gradištanac, neko za tetovac, neko za pasuljicu..., sve u zavisnosti od ličnih gastronomskih i kulinarskih afiniteta.

Veselu atmosferu upotpunjavala su deca koja su se tokom „Opasuljivanja Novobečejaca“ takmičila u brzom ispijanju limunade, brzom jedenju banana, nadvlačenju štapova...

Gostoprimljivi Novobečejci koji nisu uzeli učešća u kuvanju pasulja obilazili su takmičarske štandove, raspitivali se o receptima, ćaskali sa učesnicima, hladili se vodom i sokovima, pazarili domaće slatkiše pristigle iz obližnjeg Čuruga iz radionice stare 130 godina, uživali u programu u kom su učestvovali mali folkloraši, glumački bard Milenko Pavlov i muzičari.

Aleksandar Davidović je stigao iz Kragujevca i prvi put učestvovao u „Opasuljivanju Novobečejaca“. Po obrazovanju je diplomirani ekonomista, radi u kragujevačkom „Vodovodu“ na pogonu za preradu otpadnih voda, a kuvanje mu je hobi.

- Kod nas u Šumadiji važi pravilo da se pasulj sprema dan ranije – kaže Aleksandar za Ona.rs.

- Kilogram pasulja se stavi u hladnu vodu da prenoći, rano ujutro se ta voda baci, pa se nalije nova da izvuče kiselost koja postoji u pasulju. Tako ostaje par sati, i ta se voda baci, pa se pasulj opet stavi u šerpu, doda mu se hladna sveža voda i tek tad počinje kuvanje. Kad voda sa pasuljom prvi put proključa, ostavi se da vri pet minuta, pa se i ta voda prospe i sipa nova. Na pola kuvanja dodaju se začini: crni luk, beli luk, lorberov list, suvi začin, šargarepa obavezno, slatka crvena paprika koja pasulju daje slatkost i onu jarkocrvenu boju. U šerpi se pasulj kuva od dva do dva i po sata. U pasulj se dodaju ili goveđa ili svinjska butkica, ili špic-rebra. Rebra su jedino meso iz kog se ne vade kosti. Pasulj se kuva na temperaturi od oko 150 stepeni. Naravno, kad kuvate u kotliću ne možete baš da pogodite tu temperaturu, ali se prepoznaje po vrenju.

Pasulj, dodaje Aleksandar, obavezno treba poklopiti, ali ne sasvim – mora malo vazduha da struji dok se jelo krčka. Mora se, takođe, paziti da se pasulj ne prekuva u prvom satu, jer će se onda raspasti i pretvoriti u kašu.

Aleksandar otkriva i recept: na kilogram pasulja ide dva i po kilograma mesa, što je sasvim dovoljno za 15 ljudi.

Šaljivo dodaje da dobar pasulj može da skuva samo neko ko ima od 120 kilograma pa naviše. Priseća se vojničkog pasulja koji je kuvan u kazanima, u velikoj količini – 20 do 30 kilograma pasulja koji se satima krčkao.

- Od vojničkog pasulja nema ništa lepše, a najbolji je kad odstoji tri-četiri dana. Pasulj je najlepši kad je vreo, jer hladan pasulj je kao tuđa žena, obavezno neki problem ispadne – šaljivo komentariše Aleksandar.

Majstoriju kuvanja pasulja naučio je od pokojnog oca koji je bio vojno lice. Pitali smo ga koje je drvo najbolje za kuvanje hrane u kotliću.

- Trešnja, jer je to crveno drvo i pravi dobar žar. Vidim da sada mnogi potpaljuju palete. Moj savet je da koristite drvo koje nema u sebi smolu, jer dolazi do kiselosti i sama hrana će se osećati na lepak. Ako već koristite palete ili čamovinu, neka to bude čisto, jer se onda najlakše pali – otkriva Aleksandar.

Najteži deo priče je, kaže, pranje sudova, ali pravi kulinar će obaviti i taj deo posla i uživati u onome što je skuvao.

U pripremi pasulja nadmetali su se i članovi Udruženja „Negovaoci mužljanskih običaja“. Njima se 2018. u Novom Bečeju posrećilo: tad su se prvi put pojavili na „Opasuljivanju Novobečejaca“ i odneli pobedu, pa ne propuštaju ovu gastronomsku feštu, nadajući se da će se vratiti u Mužlju iznova ovenčani pobedom u kuvanju pasulja. Članovi udruženja su mahom penzioneri; ima ih četrdesetak i kako kažu, pasulj kuvaju na klasičan način.

- Kuvamo po starinski - kaže glavni kuvar Roža Laslo, po profesiji električar koji čuva od zaborava tradicionalne recepture domaćih jela na kojima odrastaju i njegovi praunuci.

- Imamo naš domaći pasulj, srednji. Prethodnog dana ga nalijemo vodom ili ga skuvamo, pa ga opet nalijemo vodom da nabubri. Zna se kako ide: isečemo luk, šargarepu, zelen, pa stavljamo dimljene kosti i malo šunke i slanine da se sve zajedno krčka. Zna se kad treba da se stavi pasulj, da se ne bi raskuvao. Naš pasulj se razlikuje od ostalih po tome što ne pravimo zapršku sa brašnom. Šta stavljamo umesto brašna ne smemo vam otkriti, jer je to naša tajna.

Svaka ekipa koja se takmičila na ovogodišnjem „Opasuljivanju Novobečejaca“ imala je svoju tajnu pripreme ovog tradicionalnog jela.

Saša Dujin, direktor TO Novi Bečej za Ona.rs podseća da je tradicija održavanja ove manifestacije počela devedesetih godina prošlog veka, kad su počeli i Velikogospojinski dani. Pitamo ga, zašto se manifestacija zove „Opasuljivanje“?

- Svuda su neke „pasuljijade“ i druge „ijade“, pa je automatski došlo do toga da mi napravimo „Opasuljivanje Novobečejaca“ – kaže Dujin.

- Vremenom su počeli da dolaze ljudi iz cele Srbije, pa manifestacija više ne pripada samo Novobečejcima, već ljudima iz cele zemlje.

OPASULJIVANJE N.BEČEJ Saša Dujin, direktor Turističke organizacije Novi Bečej Foto: Mileta Mirčetić

Cilj ove gastronomske fešte nije samo kuvanje pasulja i uživanje u ovom jelu, već pre svega druženje. To se videlo i po štandovima turističkih organizacija iz drugih delova Srbije koji odavno dolaze u varoš na Tisi da promovišu svoje manifestacije.

Marija Krstić - Simonović iz TO Bela Palanka došla je iz svog kraja da pozove Novobečejce i goste Novog Bečeja da dođu na „Dane banice“, manifestaciju koja će biti održana od 11. do 13. avgusta u Beloj Palanci.

- „Dani banice“ se održavaju 17. put zaredom – kaže Marija za Ona.rs.

- Bela Palanka ima oko 8.000 stanovnika, a prošle godine nas je posetilo oko 60.000 ljudi iz celog regiona. Pored banice, koja je zvezda manifestacije i koja se priprema po tradicionalnoj recepturi, naši gosti će ovog puta moći da uživaju u koncertima „Crvene jabuke“, Željka Samardžića i Dejana Petrovića. Na „Danima Banice“ će biti organizovane i brojne aktivnosti za decu; deca do tri godine starosti će moći da crtaju na brašnu, za onu malo stariju decu biće organizovane radionice za izradu banice... Trudimo se da sačuvamo tradiciju i da je prenesemo generacijama koje dolaze.

OPASULJIVANJE N.BEČEJ Marija Krstić - Simonović iz TO Bela Palanka pozvala je goste iz cele Srbije na "Dane banice"; Foto: Mileta Mirčetić

Na ovogodišnjem „Opasuljivanju Novobečejaca“ nagradu za najbolji pasulj odneli su gosti iz TO Žagubica. Žiri je imao težak i ujedno veoma ukusan zadatak, kakav će ih čekati i narednih godina u srpskom San Remu.

OPASULJIVANJE N.BEČEJ, pobednica Pobedu na ovogodišnjem "Opasuljivanju Novobečejaca" odneli su predstavnici TO Žagubica; Foto: Mileta Mirčetić

Novi Bečej s ponosom nosi ovaj slikovit naziv, ne bez razloga. Naime, ova ljupka varoš na obali Tise ima najviše sadnica po glavi stanovnika, a kad krenete da šetate kejom ostaćete očarani kako besprekornom čistoćom varoši, tako i impresivnim cvetnim aranžmanima. Ružičaste, ljubičaste i bele petunije vrve sa svih strana, čineći da Novi Bečej izgleda poput ovozemaljskog raja.

TO Novi Bečej užurbano se pripema i za kultnu manifestaciju „Velikogospojinski dani“, koja će ove godine biti održana od 24. do 27. avgusta. Pored uobičajenih dešavanja od kojih je posebno atraktivna parada konja, biće održan i memorijalni turnir u šahu, turnir u malom fudbalu za male fudbalere, etno-bazar, takozvana ulica piva, sajam starih zanata, kuvanje riblje čorbe... Pretposlednji dan biće rezervisan za Ratnu rečnu flotilu, Žandarmeriju i kopnenu vojsku, dok će uveče nastupiti „Partibrejkersi“, „S.A.R.S.“ i Senidah, a u nedelju će uslediti koncerti Ace Lukasa i Jelene Karleuše, dok će manifestacija biti zatvorena spektakularnim vatrometom.

Dolazak na „Opasuljivanje Novobečejaca“ za mnoge koji su prvi put došli u Novi Bečej bio je pozivnica za „Velikogospojinske dane“ i pravi domaćinski primer kako bi trebalo promovisati lepote Srbije. Novobečejci su u tome, bez ikakve sumnje, zaslužili čistu desetku!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Magični snimak cvetanja reke Tise u Kanjiži: Jedinstveni fenomen u svetu samo u Srbiji

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • 534

    29. jul 2023. | 22:06

    Sad kad nam je otkrio Ameriku možemo da pravimo pasulj.

    Podelite komentar

  • Dragan

    30. jul 2023. | 06:30

    Boze me sacuvaj!!!N.Becej porediti sa San Remom.Ne mozete uci u N.Becej,nigde pokoseno,prljavo,ulice zapustene niko ne kosi travu,sramota.Samo centar odrzavaju,jer tamo su dogadjanja.A pasulj zna svako da skuva!!!

    Podelite komentar

  • Dragudavac

    29. jul 2023. | 22:36

    Jel vi kuvate pasulj ili paprikaš?

    Podelite komentar