• 7

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj grad nosio je nazive Rudo Polje i Karanovac: Danas je poznat po brojnim manastirima u okolini

Vreme čitanja: oko 2 min.

Okolina grada posebno je interesantna, najpre zbog brojnih srpskih srednjovekovnih manastira, banja i drugih lokaliteta

  • 7
Kraljevo, centar grada panorama Foto: Telegraf

Smešten u kotlini reka Zapadna Morava i Ibar, na oko 170 kilometara udaljenosti od Beograda, u centralnom delu naše zemlje, nalazi se Kraljevo.

Nekadašnji Karanovac okružen je brojnim planinama, a smatra se i značajnom saobraćajnom raskrsnicom. Sam grad smešten je na 200 metara nadmorske visine.

Brojne reke presecaju teritoriju Kraljeva, a izuzev Goča i Stolova, u blizini Kraljeva nalaze se i planine Čemerno, Troglav i Željin, ali i Gledićke, Radočelo i druge, navodi „Kraljevoturizam“.

Kraljevo, centar grada panorama Foto: Telegraf

Okolina grada posebno je interesantna, najpre zbog brojnih srpskih srednjevekovnih manastira, banja i drugih lokaliteta.

Grad na reci Ibar

Iako je istorijski upamćen po turskom nazivu Karanovac, Kraljevo se prvobitno pominje kao Rudo Polje. Oba naziva su bila zastupljena tokom istorije, da bi 19. aprila 1882. godine Milan Obrenović doneo ukaz, kojim je grad preimenovan u Kraljevo, navodi „Vikipedija“.

Kraljevo, centar grada panorama Foto: Telegraf

Zanimljiv je podatak da su meštani tadašnjeg Karanovca zapravo izneli zahtev srpskom kralju u vezi sa izmenom naziva grada. Zbilo se to nedugo nakon krunisanja Milana Obrenovića u obližnjem manastiru Žiča.

Ipak, po završetku Drugog svetskog rata, Kraljevo još jednom menja naziv i postaje Rankovićevo, po imenu tadašnjeg jugoslovenskog političara, Aleksandra Rankovića. Počev od 8. januara 1955. godine ustalio se današnji naziv grada.

Izuzev po zanimljivim lokalitetima u okolini, Kraljevo je grad poznat i po prostranoj pešačkoj zoni i ulicama, koje se seku pod pravim uglom.

kraljevo Foto: Rina

Gradski muzej Kraljevo i Istorijski arhiv, te Saborna crkva Svete Trojice, smeštena na trgu Svetog Save, neke su od znamenitosti grada. Svakako ne treba propustiti ni hram Svetog Save, u čijoj neposrednoj blizini se nalazi i Žička eparhija.

Adžića kuća važi za najstariji objekat u gradu, koji je namenjen stanovanju, ističe „Kraljevoturizam“. Veruje se da je srpski knjaz Miloš Obrenović zaslužan za nastanak Trga srpskih ratnika, koji je jedan od simbola Kraljeva.

Šetnja pored Ibra se svakako ne propušta prilikom posete Kraljevu.

Okolina Kraljeva

Srpski srednjevekovni manastiri Žiča i Studenica, tek su neke od znamenitosti koje se nalaze u blizini Kraljeva. A tu su i ostaci tvrđave Maglič.

Planina Goč, koja je prilično lako dostupna iz Kraljeva, posebno je interesantna za posetu. Ne treba zaboraviti ni Matarušku i Bogutovačku banju, ali i Rudno i druge atrakcije koje su takođe lako dostupne iz ovog grada.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Misteriozno i veličanstveno srpsko mesto iz bajke u Dolini jorgovana: Lepota tvrđave Maglič

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • marjan

    4. avgust 2023. | 19:08

    ima puno kosovara

    Podelite komentar

  • Baltic

    4. avgust 2023. | 18:49

    Davno to bese zubori Studenice i zvona Manastira ali kao da je juce.. selo Brezova... i drago mi je bilo da sam procitao nesto o nasem Kraljevu. Tu je pored i Vrnjacka, Bogutovacka i Josanjicka banje...puno toga tu je i Goc i Kopaonik. Pozdrav i hvala

    Podelite komentar

  • 4. avgust 2023. | 19:39

    KRALJEVO MOJE PRELEPO!!! DOĐITE, IMAMO PUNO KAFIĆA, PARKOVA, DECE, DRVEĆA, RADNJI, SVE JE PRELEPO!!! SVRATITE!!!

    Podelite komentar