Quantcast
  • 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Među brojnim vidikovcima na Tari sa ova 3 pogled je najlepši: Ovde nastaju najbolje fotke sa odmora

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema informacijama sa zvaničnog sajta Nacionalnog parka Tara, iako je većina vidikovaca prilično nepristupačna, zahvaljujući trudu nadležnih, ima onih koji su uređeni i prilično lako dostupni

  • 0
Tara Vidikovac Janjač Bajina Bašta Panorama Planina Pogled

Foto: RINA/Ranko Milanović

Pored toga što je poznata po odlično očuvanoj prirodi, planina Tara nadaleko je poznata i po vidikovcima.

Ima ih puno i specifični su po pogledu na okolinu, koji je u najmanju ruku nestvaran.

Jedan od najnovijih uređenih vidikovaca je i Vrla ripa, na kome se nalazi i osam metara visoka osmatračnica. Sama stena na kojoj je vidikovac smeštena je na nadmorskoj visini od 955 metara.

Prema informacijama sa zvaničnog sajta Nacionalnog parka Tara, iako je većina vidikovaca prilično nepristupačna, ima onih koji su uređeni i prilično lako dostupni.

Tara, vidikovac, Banjska stena

Foto: RINA

1. Banjska stena

Ne samo da je u pitanju najpoznatiji vidikovac na Tari, već se Banjska stena neretko navodi i kao najlepši. Oko šest kilometara udaljen od Mitrovca, ovaj vidikovac je vrlo lako dostupan, budući da su dve pešačke staze koje vode ka njemu propisno obeležene.

Sam vidikovac nalazi se na nadmorskoj visini od 1.065 metara i osim pogleda na jezero Perućac, posetiocima nudi uživanje u pogledu na fascinantan kanjon Drine i Osat u obližnjoj Bosni i Hercegovini.

2. Crnjeskovo

Ne tako daleko od poznatog naselja Kaluđerske bare nalazi se još jedan od čuvenijih vidikovaca Tare. Pešačka staza koja nosi broj tri vodi posetioce do Crnjeskova, smeštenog na nadmorskoj visini od 980 metara.

muzej ćirilice, manastir rača, bajina bašta

Foto: Rina.rs

Izuzev uživanja u pogledu na reku Drinu, posetioci mogu da vide i Bajinu Baštu sa ovog vidikovca, ali i reku Raču i njenu fascinantnu klisuru. Upravo u toj klisuri smešten je i istoimeni srednjovekovni manastir, koji je izgradio srpski kralj Dragutin Nemanjić. A sa vidikovca Crnjeskovo pogled se pruža i prema Krstastoj steni. Podno stene sa metalnim krstom smeštene su i pećine, poznate po tome što su upravo u njima monasi manastira Rača pronašli skrovište za mnoge značajne rukopise.

Tara, planina, Vidikovac

Foto: RINA

3. Zelenika

Nekada je lokalno stanovništvo reku Drinu nazivalo i Zelenka ili Zelenika, zbog boje njene vode. Upravo sa time se u vezu dovodi i naziv ovog vidikovca na Tari.

Deli ga oko sedam kilometara od Mitrovca i važi za vrlo lako dostupan. Na 555 metara nadmorske visine nalazi se i posebna drvena konstrukcija, idealna za fotografisanje, a pogled sa ovog vidikovca puca prema reci Drini, jezeru Perućac i hidroeletrani, ali i bosanskoj teritoriji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Od pogleda s njih svi se zaljube u Srbiju: Ovo su najlepši vidikovci naše zemlje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja