• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Građena po ugledu na Gračanicu, ova crkva je i mesto na kome počiva srpski car

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako se uzme u obzir činjenica da je ne samo patrijarh srpski German sahranjen u crkvi, već i pojedini članovi dinastije Obrenović, trebalo bi i da bude sasvim jasno koliko je ova svetinja značajna za srpsku istoriju

  • 0
Crkva Svetog Marka Foto: Nikola Tomić

Beogradskim parkom Tašmajdan danas dominira svetinja koja je izgrađena po ugledu na srpski srednjovekovni manastir Gračanicu, na Kosovu i Metohiji.

Crkva posvećena Svetom apostolu i jevađelisti Marku izgrađena je na mestu nekadašnje bogomolje, koja je funkcionisala kao grobljanska crkva.

Osim groblja, na području današnjeg Tašmajdana nekada je postojao i rudnik kamena. Upravo je kamen vađen u tom rudniku, koji je bio eksploatisan u doba turske valdavine ovim prostorima, ugrađen u mnoga značajna beogradska zdanja.

Crkva Svetog Marka Foto: Nikola Tomić

Za gradnju hrama posvećenog Svetom Marku, kakvog ga danas znamo, zaslužan je trgovac po imenu Lazar Panča, koji je bio i ktitor crkve, izgrađene u doba vladavine srpskog kneza Miloša Obrenovića, navedeno je na zvaničnom sajtu crkve Svetog Marka u Beogradu.

Crkva na mestu krsta

Budući da je beogradska crkva Svetog Marka podignuta još u vreme turske vladavine, a da je čak i današnja Saborna crkva bila mnogo skromnija i izgrađena od drveta, sasvim je jasno koliko je taj događaj bio značajan za beogradsku varoš.

Veliki petak, Vernici, Crkva Svetog Marka, Beograd Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Svedočenja pojedinih Beograđana toga doba navode da je na mestu na kome se danas nalazi ova svetinja, postojao jedan krst i jedan improvizovani prostor, poput šatora, gde su se u ono vreme obavljala bogosluženja.

Kako je navedeno na zvaničnom sajtu crkve, Beograđanin po imenu Sreten Popović zapisao je da je Hatišerif iz 1830. godine pročitan baš na improvizovanom brežuljku na tom prostoru.

Crkva Svetog Marka Foto: Nikola Tomić

Bilo kako bilo, nema sumnje da je crkva Svetog Marka u ono vreme bila izuzetno značajna. Tim pre što se u njoj nalaze i grobnice znamenitih Srba.

Značaj crkve Svetog Marka

Ako se uzme u obzir činjenica da je ne samo patrijarh srpski German sahranjen u crkvi, već i pojedini članovi dinastije Obrenović, trebalo bi i da bude sasvim jasno koliko je ova svetinja značajna za srpsku istoriju.

Veliki petak, Vernici, Crkva Svetog Marka, Beograd Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Izuzev knjaza Milana Obrenovića i kneževića Sergija Obrenovića, te Ane Jovane Obrenović, u srkvi Svetog Marka nalaze se i nadgrobni spomenici srpskog kralja Aleksandra Obrenovića i njegove supruge, kraljice Drage.

Crkva Svetog Marka, mozaik Foto: Snežana Čenad

Ipak, možda najznačajnija grobnica koja se nalazi u ovoj beogradskoj crkvi jeste ona koju ćete ugledati sa desne strane prilikom ulaska u crkvu. U njoj se nalaze posmrtni ostaci srpskog cara Dušana Silnog, koji su tu preneti iz prizrenskog manastira posvećenog Svetim Arhangelima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Neverovatan snimak iz Beograda: Hidroavion sleteo u Savu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja