• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Miris pasulja iz kotlića širi se sve do Rtnja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Organizatori su se pobrinuli da posetiocima priušte pun užitak tako što su sve ovo tokom dana pratila i sportska takmičenja

  • 2
Rtanjski kotlic Foto: Telegraf/Milica Ristić

Boljevac... U samom podnožju planine Rtanj smešteno je selo Mirovo, koje trenutno broji oko stotinu žitelja, koje je pre pet godina dospelo u žižu interesovanja javnosti po kuvanju najukusnijeg pasulja.

Udruženje Mirovštica Mirovo oko kojeg se okupljaju meštani sela koji žele da život na selu podignu na malo viši nivo i ove godine je uz saradnju sa Mesnom zajednicom, Opštinom Boljevac i Ministarstvom za brigu o selu, organizovalo još jedan Rtanjski kotlić koji je okupio najvrsnije kulinare iz različitih krajeva.

Miris pasulja iz kotlića i kazana širio se Mirovom i čitavom okolinom tako da niko ko se prvi put uputio na ovo mesto, nije mogao da zaluta.

Oko kotlića vrteli su se majstori za pasulj, pored njih po koja puna žica sa roštiljskim mesom. Sladokusce nisu mimoišle ni ukusne đakonije domaćica ovoga kraja. Muzika, dobro raspoloženje krasilo je ovu manifestaciju.

Rtanjski kotlic Foto: Telegraf/Milica Ristić

- Pripremili smo sve. Vatra je potpaljena, kotlić napunjen sastojcima krenuo je da se krčka. Naš pasulj se priprema po posebnoj recepturi koja se ne otkriva. Ali, razlikuje se svakako i mislim da će se žiriju dopasti specifičan ukus, jer u njemu ima i sušenih vrganja, otkrio nam je samo ovu tajnu koja nije mogla da se sačuva jer je bila vidljiva majstor za kuvani pasulj iz okoline Soko Banje.

Kako da vam pasulj bude što mekši i ukusniji, pogledajte u videu u nastavku: 

Dok je dvadestak takmičara pripremalo pasulj misleći o svakom detalju da se nešto ne ispusti, posetioci koji su nešto ranije stigli u Mirovo i ogladneli, mogli su da se okrepe i posluže jer su se prošlogodišnji pobednici Rtanjskog kotlića iz Aleksinca  potrudili da njihov pasulj bude skuvan ranije. Žiri ni ovoga puta nije bio na lakom zadatku jer su ovo pravi majstori za koje tajni nema i koji na različite načine pripremaju ovo jelo. Sigurno je jedno, da su odlučivale nijanse i da niko iz Mirova nije krenuti praznog stomaka i neraspoložen.

- Radio sam puno po svetu i naučio svašta kada je priprema hrane u pitanju. Poznajem dosta svetskih kuhinja i zato znam svaku caku, ali kad je pasulj u pitanju, tu se vodim ukusom i mirisom isključivo. Pasulj je dobar kad ima dosta luka , mesa, taman koliko je potrebno. Poenta je da se uvek oseti pasulj, koji mora da govori sedam jezika , napominje probirljiv predsednik žirija Vladimir Vasić iz Trešnjevice kod Paraćina, kome je pripao taj ,,odgovoran ,,zadatak da odabere najukusniji. Tako da je prva nagrada ovogodišnjeg Rtanjskog kotlica , otišla u selo Sekurič čiji je kazan velikom brzinom bio prazan.

Organizatori su se pobrinuli da posetiocima priušte pun užitak tako što su sve ovo tokom dana pratila i sportska takmičenja. Stara drevna disciplina bacanje kamena s ramena privukla je pažnju uz pikado i stoni tenis, dok su u večernjim satima kada je sve bilo gotovo i takmičari i posetioci uživali u zabavnom programu za koji su se pobrinuli folkloraši, Kulturno-umetničkih društava koji su u Morovo stigli sa različiti strana.

(Ona.rs/ M. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Gulašijadi u Prijevoru kod Čačka okupila ljubitelje kultnog specijaliteta

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Tomaž

    31. decembar 2023. | 08:40

    Interesantno, a od Paraćin do Zajećara nema restorana koji bi dnevno nudi pasulj kao obrok. Ako slućajno naletiš, nije to to.

    Podelite komentar

  • Zoran Rujištanac

    28. avgust 2023. | 18:57

    Dobar pasulj daleko se čuje. Bravo Grci.

    Podelite komentar