• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najseverniji grad Srbije poznat je po bogatom nasleđu i atrakcijama u okolini

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako se uputite u centar ovog pitomog grada, sasvim sigurno ćete pronaći brojne atrakcije

  • 1
Subotica panorama grada Foto: Shutterstock

Na samom severu Srbije, u neposrednoj blizini granice sa susednom Mađarskom, između tokova reka Tisa i Dunav leži grad bogatog kulturnog nasleđa, po mnogo čemu zanimljiv.

Arhitektura Subotice posebno je interesantna, tim pre što se u gradu mogu videti brojna zdanja, izgrađena u stilu mađarske secesije. Među njima se posebni izdvaja čuvena palata Rajhl Ferenc, koja je vremenom postala i svojevrsni simbol grada.

Na fasadi palate Rajhl mogu se videti ukrasi izrađeni od čuvene žolnai keramike, po kojoj je mađarski grad Pečuj nadaleko poznat.

Znamenitosti Subotice

Budući ne tako velik grad po površini, može se pomisliti da znamenitosti u Subotici i nema toliko. Međutim, ako se uputite u centar ovog pitomog grada, sasvim sigurno ćete pronaći brojne atrakcije.

Gradska kuća, Subotica Foto: Đorđe Đurić

Zgrada pozorišta je uz pomenutu palatu definitivno jedan od simbola Subotice. Zdanje Gradskog muzeja, te zgrade hotela “Zlatno jagnje” i palata Jožefa Roznofskog, samo su neke od znamenitosti ovog grada, navodi “Visitsubotica”.

Palata Rajhl, Subotica Foto: Shutterstock

Subotička sinagoga, izgrađena u prvim godinama prošloga veka, takođe nosi odlike secesije.

Okarakterisana je kao Spomenik kulture od izuzetnog značaja i kao takva je pod zaštitom nadležnih institucija. Centralna kupola, koja je i najdominantnija na sinagogi, oslanja se na četiri manje. Na taj način simbolično su predstavljeni univerzum i sve četiri strane sveta. I na njoj se uočava žolnai keramika, ali i opeka, te brojni ukrasi specifični za mađarsku narodnu tradiciju.

palic, palicko jezero Foto: M. B.

Okolina Subotice

Ne može se pomenuti, a kamo li posetiti Subotica, a da se ne obiđe jezero Palić, koje se u njenoj blizini nalazi. Posebno u toku toplijeg perioda godine i posebno, ukoliko se u posetu ide sa mališanima.

Zoološki vrt na Paliću oduševljava posetioce, ne samo zbog svoje pozicioniranosti, budući da se nalazi u neposrednoj blizini samog jezera, već i zbog načina uređenja i života njegovih stanovnika.

Naime, mnoge životinje koje obitavaju u ovom zoološkom vrtu imaju sasvim dovoljno prostora za život, što i nije baš tako uobičajeno u takvim naseobinama životinja.

A ono što dodatno upotpunjuje čitavu atmosferu, sasvim sigurno su pažljivo pozicionriane cvetne leje, koje se nalaze širom vrta.

U okoliko Subotice nalaze se i Subotička peščara, Park prirode Ludaš i istoimeno jezero, kao i Kelebijska šuma.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tuku munje iznad Palića

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Dane

    1. septembar 2023. | 14:58

    Bio pitom dok nisu dosli divlji.Nekultura,primitivizam i korupcija vladaju u ovom gradu.

    Podelite komentar