Quantcast
  • 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izložbom komada neprocenjive vrednosti završen Festival ćilima u Pirotu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbirka Muzeja Ponišavlja ukupno ima više od 360 ćilima

  • 0
pirotki ćilim

Foto: A. Ć.

U Pirotu je u subotu, na Maloj sceni, završen drugi po redu Festival ćilima na kome su posetioci mogli da vide neprocenjivu zbirku ćilima iz Muzeja Ponišavlja u Pirotu, sa najstarijim primerkom - ćilimom iz 1880. godine.

Kako kaže kustos Muzeja Ponišavlja Aleksandar Repedžić, zbirka Muzeja Ponišavlja ukupno ima više od 360 ćilima, a neki od najlepših i najvrednijih su prezentovani na izložbi.

pirotki ćilim

Foto: A. Ć.

Zatvarajući Festivalu, gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je da će Grad Pirot u narednom periodu nastojati da se, uz pomoć Ministarstva kulture, pirotski ćilim zaštiti i kod UNESCO-a.

- Pirotski ćilim je naše blago, i to ne samo naše pirotskog blago, već i blago Srbije. Zaštićen je kao naš brend, ali ono što nam sledi jeste da se on zaštiti i kod UNESCO-a. Predstoji nam izrada elaborate, a prve razgovore na ovu temu smo već imali - kaže Vasić, koji je polaznicama škole ćilima, kojih ima svih uzrasta, od 7 do 77 godina, podelio diplome o završenom kursu tkanja.

pirotki ćilim

Foto: A. Ć.

Za sam kraj Festivala, legendarni Jovan Maljoković sa svojim bendom održao je izuzetan koncert na kome je predstavio srpski džez - muziku koja predstavlja kombinaciju džeza sa srpskim tradicionalnim melodijama.

(Ona.rs/A. Ć.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja