• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Gospojinsko prelo i poselo" u selu Leskovu kod Majdanpeka privuklo veliki broj učesnika i posetilaca

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ukupno u svim disciplinama nadmetalo se više od 40 učesnika iz različitih krajeva

  • 0

Tradiconalna Manifestacija "Gospojinsko prelo i poselo" u selu Leskovo kod Majdanpeka i ove godine bila je u fokusu onih kojima je očuvanje tradicije od zaborava i davnašnjih običaja vlaškog kraja na prvom mestu.

Selo Leskovo koje se pominje kao selo takozvane Gornje reke Opštine Majdanpek, okupilo je dosta takmičarki iz okruženja, koje su svoje umeće pokazale u pletenju i predenju vune, veštinama koje polako počinju da padaju u zaborav, dok su se muškarci okušali u veštinama bacanja potkovice u cilj i nadvlačenju štapa.

- Ove godine Festival narodne igre i pesme, naša Manifestacija "Gospojinsko prelo i poslelo", od 2018, od kada postoji, nadmašila je sva naša očekivanja u pogledu posećenosti. Isto tako, ove godine bilo je i najveće interesovanje takmičara, pa tako i nije bilo lako stići do medalje. Ukupno u svim disciplinama nadmetalo se više od 40 učesnika iz različitih krajeva. Ovogodišnju organizaciju Manifestacje "Gospojinsko prelo i poselo" potpisuju Udruženja ,,Homoljsko vreteno" iz Leskova, MZ Leskovo i KUD iz ovog sela , koji su se pobrinuli da svojom pesmom i vlaškim folkorom sve upotpune i folkloraiši i instrumentalisti iz mesta u okruženju - kaže Negica Trajilović, predsednica Udruženja "Homoljsko vreteno" iz Leskova.

Ona dodaje da manifestacija iz godine u godinu biva sve više zapažena, pa je tako centar Leskova ovoga puta bio ukrašen štandovima Udruženja "Jagnjilo" iz Jasikova, "Nezaborav" iz Laznice, "Štule" iz Voluje, "Čovdinke" iz Čovdina i "Češljavobarke" iz sela Češljava Bare kod Velikog Gradišta, a upravo je ovaj štand po oceni žirija proglašen za najlepše uređen štand manifestacije.

- Čuvanje tradicije i foklora je nešto što nas održava, što ostaje iza nas i ovo je jedna od takvih manifestacija koja se trudi da sve što se nekada negovalo otrgne od zaborava - ističe Gorčilo Potpara, direktor Kulturnog centra u Majdanpeku.

Da se još uvek traže komadi izrađeni od prave predene vune i da to ne izlazi iz zaborava i mode potvrdile su nam i najbolje pletilje koje su se našle u Leksovu. Kako kažu, sve više se u urbanim gradskim sredinama na ulicama zatiču baš modni detalji iz ovih krajeva.

Da se žene u Leskovu trude da nauče mlađu populaciju i na njih prenesu svoje znanje u ovom poslu, potvrdila je i najmlađa učesnica, trogodišnja Helena Ljuškić iz Leskova, koja nije mogla proći nezapažena.

Polako i vrlo spretno je okretala svoje malo vreteno, a za pojasom narodne nošnje joj nije smetala udenuta drvena kudelja sa vunom.

Inače, među najvičnijim pletiljama istakla se Marica Tauz iz sela Jasikova, dok je u predenju vune najbolja bila Đurđevka Ilić iz Vlaola.

- Četrdeset godina, kako pletem, ni dan-danas se ne odričem toga. Mi u našem Udruženju "Nezaborav" iz Laznice negujemo tradiciju okupljanja, jer se u svim selima u okruženju običaj prela i posela održavao, ali se vremenom malo ponegde i izgubio. Mi se i dan-danas trudimo da to očuvamo, družimo se, pletemo, vezemo, radimo suvenire sa motivima našeg kraja, sada više slušamo muziku, manje pevamo kao nekada što se to činilo i zaista dajemo sve od sebe da se naša tradicija i običaji očuvaju - priča Borica Zrntarević iz sela Laznica.

U drevnim veštinama, najuspešniji u disciplini nadvlačenja štapa bio je Nikola Anđelković iz Leskova, dok je u bacanju potkovice u cilj najprecizniji bio Dragan Cvetković iz sela Češjave Bara.

Ovogodišnja Manifestaciju "Gospojinsko prelo i posleo" u Leskovu organizovana je pod pokroviteljstvom Skupštine Opštine Majdanpek.

(Ona.rs / Milica Ristić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moćne borbe mačevima, a tu je i princeza: Posetili smo viteški festival "Despot Stefan Lazarević"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja