• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

U prvoj prestonici Kneževine Srbije pročitan je i prvi zvanični Ustav zemlje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izuzev planinom Rudnik, područje grada je okruženo i Crnim Vrhom i Gledićkim planinama

  • 2
Grad Kragujevac panorama Kragujevac / Foto: Shutterstock

Četvrti grad po veličini u našoj zemlji, Kragujevac leži na reci Lepenici i od glavnog grada Srbije deli ga oko 120 kilometara.

Zanimljiv je podatak da se naziv ovog grada vezuje za pticu kraguj, koja je obitavala na tom području tokom srednjeg veka. Međutim, postoji i druga teorija o nastanku naziva grada, a odnosi se na vlastito ime Kraguj, koje je doduše nosio vrlo mali broj muškaraca u to vreme, navodi „Vikipedija“.

Izuzev planinom Rudnik, područje grada je okruženo i Crnim Vrhom i Gledićkim planinama.

Prva prestonica srpske kneževine

Nedugo nakon završetka Drugog srpskog ustanka i nastanka Kneževine Srbije, prestonica postaje upravo grad Kragujevac, koji u to doba beleži i značajan rast. U tom smislu je ovaj šumadisjki grad odigrao izuzetno značajnu ulogu u istoriji naše zemlje, tim pre što je postao ne samo mesto u kome je obitavao knez Miloš Obrenović, nego je bio i administrativni, kulturni, politički i ekonomski centar čitave Kneževine.

kragujevac fiat fijat Foto: Shutterstock

Upravo u to doba grad je obogaćen i brojnim značajnim zdanjima, među kojima se posebno izdvajaju Knežev konak i Konak kneginje Ljubice, supruge knjaza Miloša, kao i Amidžin konak.

Ovaj šumadijski grad značajan je i po tome što je u njemu počela sa radom prva gimnazija u čitavoj zemlji, kao i Knjaževsko-srpski teatar, kojim je rukovodio Joakim Vujić. Teatar je svojevrsni preteča modernih pozorišta u Srbiji. Licej, a uz njega i biblioteka, te prva apoteka, pa vojna bolnica, takođe su značajne institucije osnovane nedugo nakon što je Kragujevac proglašen prestonicom Kneževine Srbije.

Neke od znamenitosti Kragujevca

Kada se uzme u obzir bogata istorija ovog šumadijskog grada i činjenica da je u pitanju prva prestonica Kneževine Srbije, jasno je da nije moguće nabrojati baš sve kragujevačke znamenitosti. Ipak, ima onih koje svakako ne treba propustiti prilikom posete gradu na reci Lepenici.

Srpski knjaz Miloš Obrenović je 1818. godine u Kragujevcu podigao crkvu, koja je danas poznata kao Stara crkva. Upravo ovaj sakralni objekat je odigrao značajnu ulogu u istoriji naše zemlje, uzevši u obzir da je prvi srpski Ustav pročitan u dvorištu te crkve na praznik Sretenje 1835. godine. Stolica na kojoj je sedeo srpski knjaz prilikom čitanja tako značajnog dokumenta i danas može da se vidi u ovoj crkvi, ističe „Turizam.org“.

Još jedna vrlo značajna znamenitost grada je Spomen park Kragujevački oktobar, koji svedoči o jednom od najtragičnih događaja u istoriji grada, kada su nemački vojnici streljali učenike i profesore Kragujevačke gimnazije 21. oktobra 1941. godine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Prirodne lepote Lazarevog kanjona ostavljaju bez daha

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • jovo

    28. septembar 2023. | 19:09

    Kad ovo sve vidimo moj Srbi ono sa zagebackim hohstaplerom zasedanje u Jajcu .Narod sa najvecom istorijom u ovim krajevima je od prokletih komunista i ostrascenih jugoslovena doveden na rub opstanka rasparcavanje Srbije corava kurija izjavaZagorca posle amandmsns 74.g. STO MANJA SRBIJA VECA JU.Dokle vise braco Srbi🇷🇸🙏👍

    Podelite komentar