• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

3,2,1-Srbija: Godina 2023. je najuspešnija za srpski turizam

Vreme čitanja: oko 4 min.

Godina u kojoj će prvi put biti premašen broj od dva miliona stranih gostiju

  • 0
321 Srbija Foto: 321Srbija

Prethodna godina je jedna od najuspešnijih u oblasti turizma u našoj zemlji u proteklih pedeset godina, uzimajući u obzir sve ključne parametre. I Udruženje "321 Srbija" tokom 2023. godine sve svoje kapacitete usmerilo je upravo ka ostvarenju zajedničkog cilja - da se Srbija nađe među vodećim evropskim turističkim destinačijama.

- Ovo će biti najuspešnija godina za turizam Srbije jer je zaključno sa današnjim danom, prema podacima Centralnog informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma (CIS), turistički promet u odnosu na proteklu godinu povećan za devet odsto kako u ukupnim dolascima, tako i u noćenjima - kaže Husein Memić, ministar turizma i omladine Republike Srbije, i dodaje:

- Još važnije, sa velikom izvesnošću možemo reći da je 2023. godina u kojoj će prvi put biti premašen broj od dva miliona stranih gostiju. Takav rezultat dugujemo činjenici da je stranih turista u 2023. za čak četvrtinu više nego lane. Trend povećanja gostiju je primetan sa svih vodećih tržišta, a najbrže rastuće je kinesko sa rastom broja gostiju od 215 odsto i noćenja od 57 odsto u prvih osam meseci.

Ministar Husein Memić Foto: Promo foto Ministarstva turizma i omladine

I možda najvažnija vest je da je broj stranih gostiju premašio broj domaćih, i to u odnosu 50,1 odsto prema 49,1 odsto, pokazuju podaci CIS-a, što je jedan od najvažnijih parametara razvoja turističkog sektora. U prvih osam meseci ove godine devizni priliv od turizma je iznosio 1,6 milijardi evra i bio za 9 odsto veći u odnosu na isti period protekle godine koja je po prihodima od stranih turista bila rekordna.

Ovu godinu su obeležila i ubedljivo najveća do sada ulaganja države u turističku infrastrukturu u ukupnom iznosu od 1,8 milijardi dinara, od kojih je jedna milijarda namenjena za kapitalne projekte na Podunavlju.

321 Srbija Foto: 321Srbija

Naime, u toku su radovi na izgradnji sportsko-rekreativnog centra sa auto-kampom u Kovinu, kao i na uređenju sportsko-rekreativnog kompleksa duž keja u Novom Sadu. Početkom novembra počinju radovi na izgradnji biciklističke staze od Vračevog Gaja do Stare Palanke i od Tvrđave Ram do Srebrnog jezera. Do kraja godine očekujemo da će startovati i pripremni radovi za izgradnju marine na Srebrnom jezeru.

Nedavno je počeo sa radom akva park sa spa-centrom na Paliću koji je najveće državno ulaganje u turističku infrastrukturu Vojvodine u poslednjih 30 godina i koji će biti okosnica razvoja velnes i spa turizma u ovom delu zemlje.

321 Srbija Foto: 321Srbija

Država je i tokom 2023. godine nastavila da stimuliše domaći turizam kroz podeljenih 265 hiljada vaučera za odmor u Srbiji koji će građani moći da se iskoriste do 20. novembra ove godine.

Takođe, od 1. oktobra turističke agencije su u obavezi da u Centralni informacioni sistem u oblasti ugostiteljstva i turizma evidentiraju sva prodata putovanja, garancije putovanja, kao i sve ugovore sa trećim licima, što će nadležnima u realnom vremenu omogućiti uvid u svaki prodati aranžman. Ovaj sistem će doprineti većoj zaštiti prava putnika koji će imati mogućnost da lično provere validnost izdate garancije putovanja.

Zahvaljujući pojačanom nadzoru Sektora turističke inspekcije u prva tri kvartala ove godine povećan broj fizičkih lica koji pružaju usluge smeštaja za 25 odsto, što je veliki doprinos u borbi protiv sive ekonomije.

Kapitalni projekti u omladini

Ove godine sektoru omladine bio je usmerenna više frontova, ali posebno se izdvaja to da je ministarstvo zaključilo ugovore u vrednosti od 180 miliona dinara sa lokalnim samoupravama Subotice, Sombora, Niša i Novog Pazara za izgradnju omladinskih centara, što su projekti od kapitalnog značaja. U prva tri grada će biti adaptirani prostori, dok se u Novom Pazaru iz temelja pravi novi omladinski centar sa tri hiljade kvadrata koji će biti jedan od najvećih u ovom delu Evrope i onakav kakvog zaslužuje grad u kome je polovina populacije mlađa od trideset godina.

- Tokom 2023. godine smo raspisali pet konkursa usmerenih ka mladima i odobrili skoro 270 miliona dinara za oko 170 projekata mladih u Srbiji. Blizu 90 odsto odobrenih projekata realizovaće se van teritorije Beograda - kaže ministar Memić.

Početkom oktobra, Ministarstvo je raspisalo poseban konkurs usmeren na poboljšanje mentalnog zdravlja mladih u lokalnim sredinama za koji je opredeljeno skoro 27 miliona dinara. Pored toga, usvojena je Strategija za mlade za period od 2023. do 2030. godine, kao i prvi Akcioni plan do 2025. godine kojim je država opredelila skoro 11 milijardi dinara za konkretne mere poboljšanja položaja mladih u našoj zemlji.

Savet za mlade, kao vrlo važan instrument direktne komunikacije između predstavnika mladih i nadležnih državnih organa, od januara do oktobra ove godine održao je čak tri sednice, dok je jedna bila posvećena bezbednosti i mentalnom zdravlju mladih.

- Pored navedenih aktivnosti, godinu je obeležio veliki broj neposrednih obilazaka i susreta sa predstavnicima mladih. Upravo ti kontakti su me uverili da su mladi u našoj zemlji grupa kojoj je potrebno samo malo podrške kako bi napravili neverovatne rezultate. Ministarstvo, moj tim i ja lično ćemo nastaviti i u narednom periodu da dajemo posebnu podršku mladima jer su oni ravnopravan partner državi u kreiranju odluka koje ih se lično tiču - ističe ministar Memić.

(Ona.RS/321 Srbija, Ministarstvo turizma i omladine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moćne borbe mačevima, a tu je i princeza: Posetili smo viteški festival "Despot Stefan Lazarević"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja