• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Deo istoimenog specijalnog rezervata prirode, ova reka je poznata po meandrima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oivičen planinama Zlatar, Javor i Čemernica, te Jadovnik i Murtenica, Specijalni rezervat prirode “Uvac” se prostire na površini nešto većoj od 7.500 hektara

  • 0
Rezervat prirode Uvac Foto: Tanjug/Rade Prelić

Poznata po neverovatnim meandrima i kao mesto na kome obitava beloglavi sup, reka Uvac deo je istoimenog specijalnog rezervara prirode, koji je okarakterisan kao prirodno dobro prve kategorije, odnosno prirodno dobro od izuzetnog značaja.

Oivičen planinama Zlatar, Javor i Čemernica, te Jadovnik i Murtenica, Specijalni rezervat prirode “Uvac” se prostire na površini nešto većoj od 7.500 hektara.

U samom središtu rezervata je i reka Uvac, čiji meandri nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Bogatstvo život sveta

Iako na području Specijalnog rezervata “Uvac” obitava oko 130 vrsta ptica, postoji jedna vrsta među njima koja se posebno izdvaja.

Specijalni rezervat prirode Uvac nalazi se na jugozapadu Srbije, zahvata površinu od 7. 453 hektara i obuhvata delove teritorija Nova Varoš i Sjenica. Foto: Tanjug/Rade Prelić

Beloglavi sup je tek jedna vrsta lešinara koja se upravo na području naše zemlje gnezdi, a kako navodi “Uvac.org.rs”, raspon krila ove ptice je u najmanju ruku neverovatan, te se procenjuje na čak tri metra.

Treba napomenuti i to da je uloga u lancu ishrane koju beloglavi sup kao vrsta ima, izuzetno značajna, budući da se isključivo hrani životinjama koje uginu. Zahvaljujući tome u velikoj meri ima uticaja i na sprečavanje širenja zaraze.

Izuzev beloglavog supa, na području ovog rezervata su se tokom proteklih nekoliko godina ponovo mogle videti vrste koje su nekada obitavale tu. U pitanju su još dve značajne vrste lešinara, i to vrste poznate pod nazivima crni lešinar i bela kanja.

Orao bradan, veliki ronac i orao mišar, te suri orao i mnoge druge vrste ptica takođe naseljavaju ovo područje, kao i mnoge vrste sisara, poput zečeva, medveda, vukova i jazavaca, ali i divljih svinja, kuna i lisica.

Uvačko jezero Uvac Foto: Telegraf/Vesna Bjelić

Jezera na Uvcu

Posebnu pažnju posetilaca ovog dela naše zemlje privlače i Uvačka jezera. Budući da je u pitanju reka čiji je tok presečen branama, to se na Uvcu izdvajaju i tri jezera.

SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE  - UVAC Foto: Tanjug/Rade Prelić

Na 985 metara nadmorske visine nalazi se Sjeničko jezero, poznato i kao Uvačko. Kako navodi “Uvac.org.rs”, ovo jezero dostiže najveću dubinu od 108 metara.

Drugo značajno jezero je Zlatarsko, koje se nalazi u blizini Nove Varoši i zauzima površinu od oko 7,5 kvadratnih kilometara.

Radoinjsko jezero dostiže najveću dubinu od oko 30 metara, a značajno je po tome što se smatra svojevrsnim rezervoarom vode za funkcionisanje hidroelektrane “Bistrica”. Providnost ovog jezera dostiže i pet metara, dok se prosečna temperatura vode u njemu kreće između 10 i 12 stepeni.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Srednjevekovna tvrđava u Kupinovu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja