• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istorijska prestonica Crne Gore čuva mnoge relikvije značajne za istoriju srpskog naroda

Vreme čitanja: oko 2 min.

Brojni sakralni objekti i muzeji, te blizina jednog od nacionalnih parkova u Crnoj Gori, koji je nadaleko poznat po mauzoleju Petra Drugog Petrovića Njegoša, zaslužni su za to što se Cetinje često karakteriše kao „Grad-muzej“

  • 2
Cetinje panorama Foto: Shutterstock

Iako je Podgorica zvanično glavni grad Crne Gore, u južnom delu ove zemlje nalazi se grad koji se smatra istorijskom prestonicom zemlje.

Cetinje nadvisuje planina Lovćen i istoimeni nacionalni park, a sam grad se, prema podacima koje navodi „Vikipedija“, nalazi na 671 metar nadmorske visine.

Zanimljiv je podatak da uprkos činjenici da na teritoriji Cetinja ne postoje površinski vodotokovi, ovaj crnogorski grad važi ne samo za grad sa prosečnom količinom padavina koja je najviša za područje nekadašnje Jugoslavije, već se u isto vreme smatra i jednim od najkišovitijih gradova na evropskom tlu.

Brojni sakralni objekti i muzeji, te blizina jednog od nacionalnih parkova u Crnoj Gori, koji je nadaleko poznat po mauzoleju Petra Drugog Petrovića Njegoša, zaslužni su za to što se Cetinje često karakteriše kao „Grad-muzej“.

Godišnjica masakra, Cetinje Foto: Telegraf.rs

Četiri cetinjske crkve

Sve četiri crkve u istorijskoj prestonici Crne Gore posvećene su istom prazniku i to Rođenju Presvete Bogorodice.

Uz Cetinjski manastir, u kome se izuzev ruke svetog Jovana Preteče i Krstitelja, kao posebno vredna relikvija čuva i čestica Časnog Krsta Gospodnjeg, tu su i Vlaška i Crkva na Ćipuru, odnosno manastir Crnojevića, kao i crkva koja se nalazi na Starom groblju na Cetinju.

I upravo zato što su čak četiri svetinje posvećene tom prazniku, to je vekovima unazad kao gradska slava obeležavan upravo praznik Rođenja Presvete Bogorodice.

Najvažnija svetinja u gradu

Sasvim očekivano, Cetinjski manastir se neretko izdvaja kao najznačajniji sakralni objekat u istorijskoj prestonici Crne Gore.

Cetinje manastir Svetog Petra Cetinjskog, pripreme povodom ustoličenja mitropolita Jonikija Pogled na Cetinjski manastir, odakle su Crnom Gorom vladali mitropoliti iz kuće Petrović-Njegoš, sve dok 1852. nije ustoličenjem knjaza Danila razdvojena crkvena od svetovne vlasti. Foto: RINA.rs

Vladika Danilo Pterović zaslužan je za gradnju Cetinjskog manastira, koji je smešten u blizini Biljarde Petra Drugog Petrovića Njegoša i dvorca kralja Nikole Petrovića, navodi „Visit-montenegro“.

Izuzev po kivotu u kome se nalaze mošti svetog Petra Cetinjskog, ovaj manastir je značajan i po tome što je u porti crkve sahranjen knjaz Danilo, ali i vojvoda Mirko Petrović.

Brojne relikvije i danas čuva muzej u okviru Cetinjskog manastira, što u velikoj meri ukazuje na značaj koji je ova svetinja imala tokom minulih vekova.

Izuzev krune srpskog kralja Stefana Dečanskog, što je svakako jedna od poznatijih relikvija koje se u ovom muzeju čuvaju, treba pomenutu i crkvene odežde članova dinastije Petrović, kao i barjak Balšića iz 15. veka.

Primerak čuvenog „Oktoih“-a izuzetno je značajan. Naime, pun naziv ovog dela glasi Cetinjski oktoih prvoglasnik, a kako navodi „Vikipedija“, upravo ovo delo smatra se najstarijom srpskom štampanom knjigom. Zvanični podaci navode da je baš na Cetinju i to u Štampariji Crnojevića, dana 4. januara 1494. godine ova knjiga odštampana.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Prosidba na aerodromu u Crnoj Gori: Čin ljubavi koji je raznežio Podgoričane

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Jocko

    23. novembar 2023. | 07:56

    Nema veze sa srpstvom. Cetinje je crnogorska prijestonica.

    Podelite komentar

  • Vlada

    19. novembar 2023. | 20:25

    I ikona Filermosa koju je naslikao sveti Luka

    Podelite komentar