• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ne morate ući u ove manastire u Rumuniji da biste se divili lepoti njihovih živopisa

Vreme čitanja: oko 3 min.

Za razliku od mnogih drugih svetinja, u kojima se freske mogu videti na unutrašnjim zidovima, u manastirima Bukoine, kako je istorijski naziv regije u kojoj se nalaze, one se mogu videti na spoljašnjim zidovima

  • 0
Šareni manastiri Bukovina, Rumunija, Oslikani manastiri, the Painted Monasteries of Bucovina , Romania Foto: Robert Dziewulski / Alamy / Alamy / Profimedia

U severoistočnom delu susedne nam Rumunije mogu se videti posve neobični manastiri.

Poznati kao oslikani ili šareni manastiri oni nisu oslikani na uobičajeni način, već spolja. Da, dobro ste pročitali. Za razliku od mnogih drugih svetinja, u kojima se freske mogu videti na unutrašnjim zidovima, u manastirima Bukovine, kako je istorijski naziv regije u kojoj se nalaze, one se mogu videti na spoljašnjim zidovima.

Poznato je da je većina fresaka oslikana u periodu 15. i 16. veka.

Najinteresantniji primeri vizantijske umetnosti

Ne samo da su u pitanju jedinstvene svetinje, već su i oslikani manastiri Bukovine neretko karakterisani kao prava remek-dela umetnosti Vizantije, ističe „Romaniatourism“.

Šareni manastiri Bukovina, Rumunija, Oslikani manastiri, the Painted Monasteries of Bucovina , Romania Foto: Robert Dziewulski / Alamy / Alamy / Profimedia

A ako ste mislili da je to tek pokoja freska, pogrešili ste, jer su u pitanju čitave biblijske kompozicije, na kojima su mahom prikazani neki od najvažnijih svetitelja u pravoslavlju i scene iz njihovih života.

Otkud freske na spoljnim zidovima?

Ovako neobične i posve jedinstvene svetinje moraju imati i neku svoju priču, pa tako i šareni manastiri Bukovine.

Naime, osnovni cilj koji su imali bio je da scene iz Biblije budu što je moguće bliže stanovnicima tog kraja. Jednostavno, nisu morali da ulaze u manastire, da bi se bliže upoznali sa životima nekih od najvažnijih, ali i najpoznatijih svetaca u pravoslavlju. Bilo je dovoljno da prošetaju pored svetinje i dive se lepoti ovih fresaka.

Šareni manastiri Bukovina, Rumunija, Oslikani manastiri, the Painted Monasteries of Bucovina , Romania Foto: Giulio Andreini/UCG/Universal Images Group / Universal images group / Profimedia

Od ukupno osam svetinja, njih sedam je uvršteno na Listu svetske baštine UNESCO-a i to još 1993. godine.

Manastir bez zvonika

U prvim godinama 16. veka je osnovan manastir Arbore, nazvan tako po prezimenu ktitora, čije je ime bilo Luka. Zabeleženo je da Luka Arbore nije bio nikakav vladar, već osoba koja je bila savetnik jednog od vladara Moldavije, po imenu Stefan Veliki. Zanimljivo je pomenuti da je upravo taj vladar istorijski ostao upamćen ne samo kao najpoznatiji vladar Moldavije, već i kao neko koga je narod izuzetno cenio.

Samim tim što Luka nije imao titulu, a osnovao je ovu svetinju, to je manastir Arbore jedan od onih na kojima ne postoji zvonik.

Tek 40 godina nakon osnivanja, jedan od najpoznatijih rumunskih slikara toga doba, čije je ime bilo Dragoš Koman, oslikao je ovu svetinju.

Šareni manastiri Bukovina, Rumunija, Oslikani manastiri, the Painted Monasteries of Bucovina , Romania Foto: Giulio Andreini/UCG/Universal Images Group / Universal images group / Profimedia

Đavo u ženskom obliku

U okrugu Sučava se nalazi još jedan manastir koji je po nečemu jedinstven. Manastir Humorului osnovan je 1530. godine, a iako je površinski manji od ostalih, poznat je po vrlo značajnim freskama koje su izrađene 1535. godine.

Međutim, postoji nešto po čemu je ovaj manastir jedinstven. Prikaz đavola u obliku žene smatra se šaljivim i može se videti samo u ovom manastiru, koji takođe nema zvonik, te se smatra da ga nije osnovao knez, već najverovatnije službenik na dvoru.

Šareni manastiri Bukovina, Rumunija, Oslikani manastiri, the Painted Monasteries of Bucovina , Romania Foto: Dennis Cox / Alamy / Alamy / Profimedia

Među brojnim freskama ovog manastira posebno se izdvaja „Povratak bludnog sina“, a u samoj svetinji postoji i izuzetno bogata postavka ikona, koje su izrađene tokom 16. veka.

„Sikstinska kapela Istoka“

Zbog izuzetno bogatih fresaka u unutrašnjosti, ali i na spoljašnjim zidvima, manastir Voronet se neretko poredi sa Sikstinskom kapelom.

Poznato je da ga je sa ciljem proslave pobede nad turskim snagama, osnovao 1487. godine Stefan Veliki. Freske ovog manastira, i one u unutrašnjosti, ali i na spoljnim zidovima, specifične su zato što su umetnici koristili posebnu nijansu plave boje, koja je naročito intenzivna.

U ovoj svetinji nalazi se, pored ostalih i freska koja nosi naziv "Isusovo drvo" i specifična je po tome što se na njoj mogu videti i portreti Platona i Aristotela, starogrčkih filozofa.

Zanimljivo je pomenuti da se u blizini ovog manastira nalazi i Muzej farbanih jaja - Vama, u kome se osim jaja ukrašenih veštom rukom umetnice po imenu Leticija Oršivski, može videti i više od čak šest hiljada ukrašenih jaja. Njih je ova meštanka, koja je i osnovala muzej, prikupljala širom sveta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zadužbina despota Stefana Lazarevića biser je moravskog stila i centar kulture tadašnje zemlje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja