• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zmajeva jezera su jedan od prirodnih fenomena u zemlji koju srpski turisti obožavaju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Većina njih je na nepristupačnim vrhovima Pinda, ali i na području Epira, kao i u Zapadnoj Makedoniji

  • 0
Zmajeva jezera, Grčka Foto: Shutterstock

Mnogo toga nam nije poznato o zemlji koja je jedna od omiljenih za letovanje srpskim turistima. Jedna od manje poznatih informacija jeste i da u Grčkoj postoje takozvana zmajeva jezera, kako ih Grci nazivaju.

Većina njih se nalaze na nepristupačnim vrhovima Pinda, ali i na području Epira, kao i u Zapadnoj Makedoniji, a kako navodi „Visitgreece“, svako od njih prati i poneka legenda o mitskim bićima, te otuda i potiče njihov zajednički naziv.

Zmajeva jezera su idealna za ljubitelje prirode, sa jedne, ali i za naučnike i istraživače, sa druge strane. I dok prvi smatraju da su ova jezera zapravo mesta na kojima obitavaju, ni manje ni više nego zmajevi, dotle drugi navode da su to svojevrsni ostaci iz perioda legednog doba.

No, u koju god verziju da verujete, ne može se osporiti da je Majka priroda darovala Grčkoj i takvu vrstu lepote.

Timfi

Na istoimenom masivu koji se nalazi u severozapadnom delu Pinda nalazi se jezero Timfi. I to baš na području između dve reke, na nadmorskoj visini od 2.050 metara. Oko pet hiljada metara je obim ovog jezera elipsastog oblika.

Zmajeva jezera, Grčka Foto: Shutterstock

Gistova

Budući da se nalazi na nadmorskoj visini od čak 2.350 metara, Gistova važi za jezero na najvećoj nadmorskoj visini. Ujedno je i po površini najveće u celoj zemlji, a nalazi se u neposrednoj blizini grčko-albanske granice. Upravo zbog nadmorske visine je u toku zime površina ovog jezera zamrznuta, što mu daje posebnu dozu lepote.

Arenon

Na granici dva okruga, gradova Janjina i Kastorija, na nadmorskoj visini od 1.740 metara leži zmajevo jezero Arenon. Njegova dubina je tek oko metar, a površine je oko 15.000 metara kvadratnih. Ušuškano je u bukovoj šumi, pa je relativno teško uočljivo iz daljine.

Zmajeva jezera, Grčka Foto: Shutterstock

Ligas

Na planini Smolikas, koja je druga po visini u zemlji, na nadmorskoj visini od 2.200 metara nalazi se jedno od zmajevih jezera, koje karakteriše prilično velika dubina. Neretko se naziva i Plavim jezerom, a posebno je po tome što je u obliku koji podseća na srce.

Flenga

Dva zmajeva jezera nalaze se na području planine Mavrovuni, smeštene između Janjine i Kalambake, grada koji je mnogim srpskim turistima poznat zbog blizine manastira Meteora. Zahvaljujući prirodnim izvorima se gornje jezero, smešteno na nadmorskoj visini od 1.960 metara napaja vodom, a zatim se vode tog jezera prelivaju i napajaju ono, koje se nalazi na 1.940 metara nadmorske visine.

Zmajeva jezera, Grčka Foto: Shutterstock

Laku ili Arvanita

Na nadmorskoj visini od 1.450 metara, na području ranije pomenutog masiva Timfi nalaze se takozvana sezonska zmajeva jezera, uzevši u obzir da se vodom napune s proleća, usled otapanja snežnog prekrivača.

Verlinga (Vringa)

Na ovršini od oko 10.000 metara kvadratnih prostire se još jedno jezero na podrpučju Pindskog masiva. Ovo zmajevo jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 2.050 metara i vodom se napaja od čak deset vodotokova u vidu serpentina, iz kojih izvire i reka Ahelos.

Stefaniada

Nakon što je 1963. godine došlo do urušavanja zemlje, formriano je jezero Stefaniada na planinskom masivu Agrafa, pa se u tom smislu ovo zmajevo jezero smatra najmlađim u celoj zemlji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Laguna Giola: Prirodni i jedinstveni bazen Tasosa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja