• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kula u Bolonji preti da će se srušiti: Mere predostrožnosti odmah preduzete zbog kritičnog nagiba

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Garisenda je izgrađen u 12. veku i oduvek je bio jedna od atrakcija Bolonje

  • 0
Bolonja, kula, toranj, krivi toranj u Bolonji, Italija Foto: Shutterstock

Srednjovekovna kula Garisenda u italijanskom gradu Bolonji, koja se naginje jednako kao i njen čuveni pandan u Pizi, zapečaćena je zbog straha da bi se mogla srušiti.

Mere predostrožnosti su brzo postavljene, te je odmah započeto građenje barijere od pet metara oko Garisenda, tornj koji datira još iz 12. veka. Ovo je učinjeno kako bi zadržale krhotine u slučaju da padne.

Kula od 47 metara se naginje pod uglom od četiri stepena, a praćenje je otkrilo pomeranja u pravcu nagiba. Gradsko veće je saopštilo da je situacija "veoma kritična".

Kula Garisenda je jedna od dve kule koje dominiraju horizontom Bolonje. Drugi toranj, kula Asineli, je otprilike dvostruko veća i takođe se naginje, iako ne tako dramatično, i obično je otvorena za turističke posete.

Lokacija je prvi put zatvorena u oktobru, nakon što su senzori otkrili promene u nagibu Garisenda, a inspekcije su otkrile pogoršanje materijala koji čine njegovu bazu. Savet je pokrenuo, kako se zove, plan civilne zaštite za očuvanje kule i rekao da radovi koji su sada započeti "predstavljaju prvu fazu obezbeđivanja tornja". U njemu se navodi da će barijera, osim što sadrži krhotine, štititi okolne zgrade i ljude u slučaju urušavanja. Rečeno je da će oko tornja biti postavljene i metalne mreže za padove.

Bolonja, toranj, krivi toranj, kula Foto: Shutterstock

Izgradnja barijere biće završena početkom naredne godine, dok se očekuje da će kula i trg ispod nje ostati zatvoreni još nekoliko godina dok se izvode radovi na restauraciji.Projekat je nazvao "izuzetnim izazovom" koji bi zahtevao "posvećenost celog grada i onih širom sveta koji vole Bolonju i jedan od njenih najvažnijih simbola", prenosi "BBC.com".

Zgrade su izgrađene između 1109. i 1119. godine, iako je visina Garisenda smanjena u 14. veku, jer je već počela da se naginje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vatikanski muzej - kolevka kulture

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja