• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nekadašnje carsko lovište, danas je poznati Specijalni rezervat prirode u Srbiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Budući da se radi o močvarnom području, to je Specijalni rezervat prirode Obedska bara od 1997. godine uvršten na spisak močvara koje imaju značaj na međunarodnom nivou, a područjem od izuzetnog značaja za ptice na evropskom tlu biva proglašen 1997. godine

  • 0
Obedska bara, Srbija Foto: Shutterstock

Još od druge polovine 19. veka je područje na kome se danas nalazi Specijalni rezervat prirode Obedska bara, pod zaštitom. Doduše, tada je to bilo lovište austrougarske carevine.

Nedugo nakon toga je postalo zaštićeno kraljevsko lovište, ali ovoga puta srpske dinastije Karađorđević, a zaštićeni rezervat postaje 1951. godine, kada je Zavod za proučavanje prirodnih vrednosti Narodne republike Jugoslavije i donelo rešenje. Status Specijalnog rezervata prirode, koji i danas Obedska bara ima, stiče 1993. godine kada je, kako navodi “Vikipedija”, Vlada Republike Srbije donela i zvanični akt o tome.

Zauzima površinu nešto veću od 9.800 hektara i čine ga ukupno tri dela, od kojih svaki ima različit nivo zaštite.

Budući da se radi o močvarnom području, to je Specijalni rezervat prirode Obedska bara od 1997. godine uvršten na spisak močvara koje imaju značaj na međunarodnom nivou, a područjem od izuzetnog značaja za ptice na evropskom tlu biva proglašen 1997. godine.

Obedska bara, Srbija Foto: Shutterstock

Raznovrstan biljni i životinjski svet

Na području Srema, uz tok reke Save nalazi se mesto, koje je, kako ističe “Vojvodinasume”, neretko karakterisano kao pravi pravcati raj za ptice.

Obedska bara, Srbija Foto: Shutterstock

Izuzev prirodnih retkosti, na području Specijalnog rezervata prirode Obedska bara, prisutne su i šume, u kojima preovlađuje hrast lužnjak, ali i močvare. Posebno je važno istaći i to da na području ovog rezervata obitava značajan broj životinjskih vrsta i to kako ptice movarice i ribe, tako i sisrai, insekti, gmizavci i vodozemci.

Biljne vrste koje se mogu videti na pdoručju Obedske bare su takođe brojne, među kojima se posebno izdvajaju one koje su svrstane među ugrožene.

Obilazak rezervata

Pored toga što su posetiocima Specijalnog rezervata prirode Obedska bara na raspolaganju vodiči, koji će im otkriti lepote ovog područja, počev od 2013. godine, kako navodi “Vojvodinasume”, postoji mogućnost vožnje katamaranom, kako bi se još bolje upoznala Obedska bara.

Obedska bara, Srbija Foto: Shutterstock

Posetiocima su na raspolaganju i dve edukativne staze.

Dužine oko sedam kilometara, jedna od njih nudi posetiocima mogućnost da posmatraju ne samo staništa ptica močvarica, već i šumska područja Obedske bare. Na toj stazi, koja se smeštena u središtu smaog rezervata, nalaze se i klupe i stolovi, kao i tri nadstrešnice.

Postoji i staza koja je idealna za šetnju, uzevši u obzir da vijuga kroz šumu, u kojoj preovlađuju hrast lužnjak i bela topola. Nedaleko od osmatračnice “Matijevica”, koja se nalazi na ovoj stai, posetioci mogu da uživaju u pogledu na koloniju čaplji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela: Priprema tartar bifteka u rezervatu prirode Carska bara

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja