• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Okružena sa čak 7 planina, Pešterska visoravan je najveća na području Balkana

Vreme čitanja: oko 1 min.

I mada lokalni stanovnici i te kako znaju koliko surovi klimatski uslovi ovde mogu da budu, nema spora da su mnogi putopisci koji su posetili Peštersku visoravan, odatle poneli najlepše uspomene na nestavrno lepe prirodne predele

  • 1
Pešter, Pešterska visoravan, Srbija Foto: Shutterstock

Ne samo da je jedna od najvećih na evropskom tlu, Pešterska visoravan je i najveća na području Balkanskog poluostrva.

Peštersko polje, koje se nalazi na području istoimene visoravni, zauzima površinu od oko 63 kvadratna kilometra i uzdiže se na 1.150 metara nadmorske visine.

Sa čak sedam planina je okružena Pešterska visoravan. Izuzev Golije, Ozrena i Zlatara, okružuju je i planine Javor, Žilindar, Jadovnik i Giljeva i, kako navodi “Westserbia.org”, baš zato je pogled sa visoravni nalik filmskom.

I mada lokalni stanovnici i te kako znaju koliko surovi klimatski uslovi ovde mogu da budu, nema spora da su mnogi putopisci koji su posetili Peštersku visoravan odatle poneli najlepše uspomene na nestavrno lepe prirodne predele.

Grad Sjenica

U vreme kada je postojao karavanski put, upravo su u današnjoj Sjenici karavani zastajali, ne bi li nahranili i odmorili konje.

Danas se opština Sjenica smatra potvršinski jednom od najvećih, a sam grad je okarakterisan kao centar visoravni. Međutim, zbog surovih klimatskih uslova koji vladaju na tom području, ranije se neretko događalo da nešto više od 30.000 stanovnika ove opštine, bude onemogućeni tokom zimskog perioda da putuju, što danas ipak nije slučaj.

Izuzev sa Novim Pazarom i Prijepoljem, Sjenica je povezana i sa Užicem, te Ariljem i Ivanjicom, ali i sa Novom Varoši, što magistralnim, što regionalnim putevima.

Izuzetno kvalitetan treset

Kada se uzme u obzir kvalitet zemljišta koje preovlađuje na Pešteru, to ne čudi što se taj treset smatra naročito kvalitetnim. Čak, kako ističe “Vikipedija”, važi za najkvalitetniji ne samo na evropskom tlu, nego i na svetskom nivou.

Reka Borovštica je jedna od najvećih ponornica Peštera, mada ih ima još.

Izuzev po, gotovo nestvarnim pejzažima, područje Pešterske visoravni poznato je i po brojnim gurmanlucima, koje proizvodi lokalno stanovništvo, a među kojima se, bez ikakve sumnje, izdvaja pešterski sir.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dosta domaćinstava je odsečeno od Sjenice, a ljudi su na više mesta zavejani

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Nenad

    14. decembar 2023. | 09:29

    Malo se zna o lepotama ovog kraja. Tamo je veoma zdravo živeti, nema zagađenosti, mleko popiveno tamo nije isto kao ono u marketima, vazduh je predivan, miriše na zdravlje, ljdui su veoma ljubazni i gostoprmiljivi, nisam verovao da to još uvek postoji. Jedina mana je što je ovaj kraj otsečen, nema dobrih saobraćajnih veza (možda je i zato dobro doći ovde, nema masovnog turizma), putevi su lošeg kvaliteta. Ali mene ne može to sprečiti da dođem, iznajmim džip u Unirentu, pokupim decui svako leto sa dve nedelje na Pešteru.

    Podelite komentar