• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Reka Ibar je glavni “krivac” za nastanak jedne od najmlađih banja u Srbiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkrivena pred sam praj 19. veka, tačnije 1898. godine, Mataruška banja se neretko karakteriše kao jedna od najmlađih u celoj Srbiji

  • 0
Mataruška banja, Srbija Foto: Shutterstock

U centralnom delu naše zemlje, na nešto manje od deset kilometara udaljenosti, nalazi se banja, koja se smatra jednom od najmlađih, ako ne i najmlađom u celoj Srbiji.

Nalazi se na nadmorskoj visini od 211 metara i to na desnoj obali reke Ibar. Izuzev planine Stolovi, kako navodi “Kraljevgrad”, okružuju je i planine Čemerno i Troglav.

Kada je reka Ibar, zbog značajne količine padavina, silom prilika promenila svoj tok, desilo se čudo. Baš na mestu na kome je ova moćna reka i stvorila novo, istini za volju samo privremeno korito, osećao se jak miris sumpora, koji je dopirao od vode koja je na tom mestu počela da izvire.

Prirodni fenomen nadomak banje

Otkrivena pred sam praj 19. veka, tačnije 1898. godine, Mataruška banja se neretko karakteriše kao jedna od najmlađih u celoj Srbiji.

Mataruška banja, Srbija Foto: Shutterstock

Na površini od oko 15 hektara, u neposrednoj blizini ovog banjskog lečilišta, nalazi se i jedan prirodni fenomen.

Interesantno je istaći da se tek na oko 30 lokacija i to ne samo u Evropi, nego i u celom svetu, može videti tako nešto. Reč je o takozvanoj kamenoj šumi, odnosno prirodnom fenomenu, koji se ogleda u ostacima i naslagama “kalcifikovanog drveta”, za koji se veruje da datiraju još iz perioda paleolita. Sa tim u vezi je dobro napomenuti i to da se na više od milion godina procenjuje starost tih naslaga.

Izuzetno jaka sumporna voda

Najpre se boravak i lečenje u ovoj banji preporučuje osobama koje pate od reumatskih oboljenja, mada Mataruška banja može i te kako da pomogne i ljudima nakon povreda i donjih i gornjih ekstremiteta.

Mataruška banja, Srbija Foto: Shutterstock

Zbog prisustva visokog nivoa sumpora u vodi Mataruške banje, potrebna je i odgovarajuća “priprema”, uzevši u obzir da je dobro poznato koliko jak može da bude miris sumpora.

Izuzev kod reume i reumatskih oboljenja, boravak u ovoj banji preporučuje se i ženama koje pate od ginekoloških oboljenja, ali i onima koji imaju oboljenja perifernih krvnih sudova, te određena neurološka oboljenja i to najpre oštećenja nervnog sistema, kako centralnog, tako isto i perifernog.

U neposrednoj blizini ove banje nalazi se i srpski srednjovekovni manastir Žiča, dok su manastiri Ljubostinja i Studenica udaljeni oko pedeset kilometara od ove banje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zadužbina despota Stefana Lazarevića biser je moravskog stila i centar kulture tadašnje zemlje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja