• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U ovoj šumi nadomak centra Beograda lovio je nekada srpski kralj

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pored toga što je u pitanju jedno od beogradskih izletišta, Bojčinska šuma bila je i u istorijskom smislu naročito značajna

  • 0
Bojčinska šuma Foto: Shutterstock/Wirestock Creators

Na teritoriji beogradske opštine Surčin, na oko trideset kilometara udaljenosti od centra glavnog grada, nalazi se prirodni spomenik Bojčinska šuma.

Pod zaštitom je počev od 1965. godine i smeštena je u jugoistočnom delu Srema.

Pored toga što je u pitanju jedno od beogradskih izletišta, Bojčinska šuma bila je i u istorijskom smislu naročito značajna.

Kraljevo lovište i partizanske baze

Poznato je da je 30-ih godina prošloga veka srpski kralj Aleksandar Karađorđević lovio upravo na području Bojčinske šume, a kako je navedeno na zvaničnom sajtu Opštine Surčin, za vreme trajanja Drugog svetskog rata ovaj zaštičeni spomenik prirode imao je potpuno drugačiju svrhu.

Bojčinska šuma Foto: Shutterstock/Nenad Đorđević

Ne samo da je ustanak u Donjem Sremu te, sada daleke, 1941. godine, bio podignut upravo na području Bojčinske šume, nego su se u njoj tokom rata krili kako meštani, tako isto i partizani.

I danas postoje očuvane baze koje se nalaze pod zemljom i koje svedoče o važnosti koju je Bojčinska šuma imala u tom istorijskom periodu. Upravo su te baze korišćene ne samo za kratki predah partizana, koji su učestvovali u borbama, nego su baze u Bojčinskoj šumi bile namenjene i obukama boraca za dalje borbe.

Danas se do ovih baza može stići putem, koji je asfaltiran. Upravo na tom mestu, oko dva kilometra udaljenom od ulaza u samo šumsko područje, mogu se videti i partizanske baze i spomenik. Tačnije, u pitanju je spomen-obeležje, koje je 1963. godine na to mesto i postavljeno.

Svakako treba biti obazriv prilikom posete tom delu šume, jer se blato i bare nalaze na putu koji odatle vodi.

Bojčinska šuma Foto: Shutterstock/Nenad Đorđević

Prirodne vrednosti Bojčinske šume

Iako je u pitanju jedno od beogradskih izletišta, koje je domaćin brojnim događajima u toku letnjeg perioda, ne treba izgubiti iz vida ni prirodno bogatstvo koje je na tom području prisutno.

Na površini od oko 630 hektara, koliko Bojčinska šuma zauzima, se izuzev hrasta lužnjaka i čak 185 biljnih vrsta, obitava čak 180 vrsta ptica. Posebno je interesantno pomenuti da taj broj ptičijih vrsta čini čak 30 procenata od ukupnog broja ptica koje obitavaju na području naše zemlje.

Takođe, u šumi žive i gmizavci i vodozemci, ali i divlje životinje.

Izletište raspolaže i trim-stazama i letnjom pozornicom, tako da aktivnosti u Bojčinskoj šumi i to naročito u toku leta, ne manjka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovo je šumadijsko more: Gružansko jezero je raj za ribolovce i veslače

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja