• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedno od najčistijih veštačkih jezera u Srbiji okruženo je sa 4 planine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izuzev planinom Tarom, na čijem području se nalazi i istoimeni nacionalni park, Perućačko jezero okružuju i planine Javor, Zvijezda i Devetak

  • 2
Najtraženije lokacije za odmor u Srbiji Foto: Nebojša Stojaković

Okruženo sa čak četiri planine, jezero Perućac se smatra prirodnom granicom između Srbije i teritorije Bosne i Hercegovine.

Smešteno na nadmorskoj visini od 290 metara ovo, veštačkim putem nastalo jezero, posebno privlači pažnju posetilaca zbog svoje čistoće. Izuzev planinom Tarom, na čijem području se nalazi i istoimeni nacionalni park, Perućačko jezero okružuju i planine Javor, Zvijezda i Devetak.

Ukupne je površine nešto manje od 12,5 kvadratnih kilometara, a kako navodi “Vikipedija” 60 metara je prosećna dubina jezera Perućac. Zanimljiv je podatak da i do čak hiljadu metara dopire najdublja tačka ovog jezera.

Drinsko jezero

Budući da se nalazi u prirodnom zavoju koji tvori reka Drina, jezero Perućac se iz te reke i napaja vodom. Kada je 1966. godine građena hidroelektrana “Bajina Bašta”, nastalo je i Perućačko jezero.

Naziv duguje istoimenom naselju na čijem području se nalazi.

Budući da ga, izuzev izuzetne čistoće i prozirnosti vode, karakterišu i prilično strme obale, to nije za čuđenje podatak da je u blizini obale prosečna dubina čak između tri i osam metara.

Turistička ponuda jezera Perućac

U toku letnje sezone, koja najčešće traje svega par meseci i to između juna i avgusta meseca, obično na jezeru postoji pontonska plaža.

Perucac, Perucacko jezero, usce reke Vrelo, Bajina Basta Perućac / Foto: Telegraf

Smeštajni kapaciteti u blizini jezera su uglavnom skromni, kao i dodatni sadržaji, ali to ni u kom slučaju ne umanjuje ugođaj brojnih turista koji ga posećuju.

Okolina Perućačkog jezera

Blizina Nacionalnog parka Tara zapravo je sasvim dovoljan razlog za posetu ovom jezeru. Takođe, u okolini Perućca su i srpski srednjovekovni manastir Rača, koji je udaljen tek nešto više od deset kilometara, kao i i Šarganska osmica, selo Kremna i Mokra Gora.

Tokom letnje sezone se posetiocima nudi mogućnost krstarenja namenskim brodićima po jezeru Perućac, pa Drinom sve do grada Višegrada.

Na Perućačkom jezeru organizuju se i zanimljivi događaji. Svetsko prvenstvo u lovu na mladicu se organizuje iz godine u godinu za sve ljubitelje ribolova. Sem toga, nadaleko čuvena manifestacija “Drinska regata” se održava na potezu od brane, pa dužinom od 25 kilometara, do sela Rogačice.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Višegrad - ćuprija na Drini

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Nemanja Kovačić

    23. decembar 2023. | 10:10

    Sve je prelepo i zaista kao što ste naveli. Pitam se samo gde odlaze kanalizacione cevi od stotina kuća, kao i restorana, koji su na splavovima duž obale. Koliko sam ja uspeo da vidim sve, nažalost idu direktno u tu prečistu vodu...

    Podelite komentar