• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najveći muzej od leda i snega na celom svetu nalazi se u ovoj američkoj državi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zanimljivo je pomenuti da na osnovu podataka o gustini naseljenosti Aljaska se smatra najmanje naseljenom državom od svih koje ulaze u sastav Sjedinjenih Američkih Država

  • 1
Trka pasa, Aljaska Foto: Tanjug/AP

Sve do 9. aprila 1867. godine teritorija Aljaske bila je pod ruskom kontrolom. Zbog aktuelne situacije u to doba, biva prodata Sjedinjenim Američkim Državama.

Danas je Aljaska površinski najveća među državama SAD-a.

Izuzev starosedelačkog stanovništva, na Aljasci žive i Eskimi i Aleuti. Ukupan broj stanovnika je oko 500 hiljada, navodi „Vikipedija“, a osim ribolova, na teritoriji te države razvijena je i eksploatacija nafte. Sem naftom, zemlja obiluje i drugim rudnim bogatstvima i to kako zlatom i srebrom, tako isto i olovom, platinom, ugljem, bakrom i drugim rudama.

Zanimljivo je pomenuti da na osnovu podataka o gustini naseljenosti Aljaska se smatra najmanje naseljenom državom od svih koje ulaze u sastav Sjedinjenih Američkih Država.

Aljaska vulkan Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Sada već daleke 1741. godine Vitus Bering, istraživač iz Rusije, otkrio je ovo poluostrvo. Nekoliko decenija docnije su na ostrvu Kodijak upravo Rusi bili ti koji su i formirali prvo naselje na Aljasci.

Najviši vrh Severne Amerike

Za teritoriju Aljaske karakteristične su planine, ali i lednici, te aktivni vulkani i brojna jezera. Preovlađuje subpolarna klima u većem delu zemlje, a na primorju je prisutna kontinentalna klima.

Na nadmorskoj visini od 6.149 metara nalazi se Maunt Makinli, koji je ne samo najviši vrh Aljaske, nego i najviši vrh na tlu cele Sverne Amerike.

Aljaska Anchorage, Aljaska / Foto: Wikipedia/Frank K.

Obala ove države nešto je duža od 54.700 kilometara.

Iako po površini nije najveći, Džuno je glavni grad Aljaske, dok je Enkoridž površinski najveći na poluostrvu, u kome živi više od polovine ukupnog broja stanovnika Aljaske.

Vulkani na Aljasci

Osim u obalnim delovima Aljaske, aktivni vulkani postoje i na Aleutskim ostrvima.

Posebno je zanimljiv vulkan Šišaldin, koji se nalazi na ostrvu Unimak. Ono po čemu je specifičan ovaj vulkan jeste vulkanska kupa, koja ima takav oblik da se često smatra najsavršenijom vulkanskom kupom u celom svetu.

Aljaska Enkoridž / foto: pixabay.com

Atrakcije Aljaske

Zbog ekstremne klime u većem delu zemlje, Aljaska predstavlja destinaciju koja najpre privlači one turiste koji su ljubitelji avantura.

Poseta nekom od nacionalnih parkova, među kojima je najpoznatiji Nacionalni park i rezervat Denali, predstavljaju jednu od najpoznatijih atrakcija Aljaske.

Aljaska Foto: Pixabay

Ništa manje nije zanimljiv ni obilazak glečera, dok ima i onih turista koji se odlučuju da posete svetionik, smešten na ostrvu Guard. Kako ističe „Viator“, ovaj svetionik počeo je sa radom još 15. septembra 1924. godine i odigrao je izuzetno značajnu ulogu u toku „zlatne groznice“ koja je vladala u Klondajku.

Više od hiljadu tona i leda i snega bilo je potrebno da nastane Muzej leda "Aurora" na Aljasci, koji je najveći muzej takve vrste ne samo u ovoj američkoj državi, nego i u celom svetu.

Najveće morsko stanište na amerikom tlu koje je pod zaštitom nalazi se upravo na Aljasci. U pitanju je „Pomorsko nacionalno utočište divljih životinja Aljaske“ i prostire se kako na površini većoj od čak 2.500 ostrva, tako i na teritoriji ostrvaca, ali i grebena.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kupanje u otvorenom bazenu, nestvaran pogled, priroda... Ovo je idealno mesto za sve ljubitelje zime

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • MR78

    30. decembar 2023. | 09:37

    Bio sam na Aljasci 3 sezone. Leteti avionom iznad ovih prirodnih lepota, neprocenjivo...

    Podelite komentar