• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovde svako kreira svoj odmor po želji: Vrnjačka Banja je mesto odmora, zabave i kulture

Vreme čitanja: oko 3 min.

Grad koji će vas prigrliti i za poklon dati nezaboravne uspomene

  • 1

Svako ima različitu definiciju šta je za njega odmor i vrlo često se dešava da mesecima unapred planiramo gde to možemo otići, a da to mesto nudi sve ono što odgovara našim standardima.

Jedna od traženijih opcija uvek je mesto koje je savršen spoj zabave, dešavanja, ali i mirnih kutaka, gde s uživanjem možete osetiti da ste zaista otišli da se odmorite. Upravo takve reči možda i najbolje opisuju Vrnjačku Banju, koja je danas i najpopularnija banja u Srbiji.

Ona, pored svojih mineralnih i zdravstvenih blagodeti, nudi širok dijapazon dešavanja tokom cele godine, tako da ni meštanima ovog zelenog grada, a ni turistima ne bude nikada dosadno.

Ovo mesto ima korene u dalekoj prošlosti, a nekada je važilo za dragulj Srbije, jer su se oko njenih izvora mnogi otimali. Vremenom, postala je prava idila za nekadašnje visoko društvo i svako imućniji priželjkivao je jednu vilu u Vrnjačkoj Banji.

Ipak, danas ovu banju ne poznajemo samo po njenim prednostima po zdravlje, već je postala banja koja nudi nešto za svakoga i za sve uzraste. Zadržavši sve ono što je od pamtiveka čini posebnom i moćnom, Vrnjačka Banja se danas može ponositi dugim spiskom modernih, ali i pažljivo napravljenih atrakcija.

Mina Stanojević, članica Turističke organizacije Vrnjačke Banje, opisala je šta je ono najupečatljivije što se može posetiti u ovom zanimljivom mestu.

Vrnjačka Banja Foto: Nikola Tomić

Vrabac Gočko

Kada se nađete u dobro prepoznatljivom centru, ne možete da ne primetite zelenilo koje vas okružuje. Tu vas dočekuje i poznati vrabac Gočko, koji je mnogim generacijama stvorio uspomene sa ekskurzija i poseta ove banje. Šetajući promenadom, uočićete brojne mostove nad Vrnjačkom rekom, ali to nisu samo mostovi, jer ih krase vrlo zanimljivi nazivi, priče i legende.

Most ljubavi

Jedan od najpopulanijih je čuveni Most ljubavi, koji gaji dugu tradiciju ostavljanja katanaca, u znak "zaključane ljubavi". Ništa manje poznati nisu ni most matematike, filma, ali i čuveni most daljinar, kao i Most spomenar, koji nosi citate najpoznatijih srpskih stvaralaca, kako nam naša sagovornica opisuje.

Panoramski točak

- Mi u šali kažemo da svake godine otvorimo nešto novo, a od ove godine tu je i panoramski točak. Visine je 50 metara, a na samom vrhu pruža se najlepši pogled na Vrnjačku Banju i planinu Goč. Naravno, ovu planinu takođe možete posetiti, jer je samo na 15 kilometara od grada. Letnja sezona nudi takođe brojne atrakcije, kao što je veliki akva-park, koji iz šale nazivamo "spsko more", zbog jednog bazena koji pravi vešačke talase - kaže Mina i  dodaje:

- Ono što dodatno ulepšava ovo meso i poziva sve generacije jesu i mnogobrojne manfestacije i festivali posvećeni muzici, kulturi, pozorištu i filmu. Svako ovde može da kreira svoj odmor onako kako poželi, a ako ste ljubitelj istorije, onda biste bili oduševljeni rimskim izvorom, koji je sa nama već 1700 godina.

Japanski vrt

Još jedan način da uživate u prirodi, ali na drugačiji način, jeste upravo da prošetate čuvenim japanskim vrtom, koji je u neposrednoj blizini promenade. Ovaj vrt je bogat biljkama iz Japana, a krase ga i klupe, lampioni i pažljivo birane dekoracije, koje dočaravaju duh Japana u srcu Vrnjačke Banje.

- Svako može da dođe, da uživa, ali i da zasigurno ponese najlepše uspomene upravo iz naše Vrnjačke Banje - govori Mina.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Velike ličnosti srpske istorije odsedale su u Vili Emilia: Kako danas izgleda najpoznatija vila

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Marko

    29. decembar 2023. | 05:21

    Svakako nemojte posetiti JEDAN javni wc koji postoji u svetskom turističkom centru koji je u katastrofalnom stanju.

    Podelite komentar