• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogi vladari uživali su u lekovitim vodama ove banje u Srbiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istorija ovog lečilišta beleži tridesete godine 20. veka kao najznačajnije u razvoju Niške banje, uzevši u obzir da u to vreme i počinje razvoj savremenog lečilišta

  • 1
Niška banja Niška banja / Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Još u vreme kada je vladao rimski imperator, osnivač Konstantinopolja, današnjeg Istanbula, znalo se za lekovite vode Niške banje.

Zanimljiv je podatak da je u Medijanu, letnjikovac cara Konstantina Velikog, voda iz Niške banje bila dopremana cevima izrađenim od olova, istaknuto je na sajtu Instituta Niška banja. Međutim, nije samo car Konstantin znao i koristio lekovite vode ove banje.

Kada se Stefan Nemanja u julu mesecu 1889. godine u Nišu sastao sa carem Fridrihom Barbarosom, pokazao mu je i lekovite izvore Niške banje.

U vreme vladavine dinastije Obrenović, a najpre kraljeva Milana i Aleksandra, čitav Niški okrug igrao je vrlo značajnu ulogu u trgovini. U to doba je područje Niške banje bilo poznato kao mesto, u koje se odlazilo zarad dobrog provoda.

Medijana Niš Foto: Nikola Anđić

Razvoj Niške banje

Istorija ovog lečilišta beleži tridesete godine 20. veka kao najznačajnije u razvoju Niške banje, uzevši u obzir da u to vreme i počinje razvoj savremenog lečilišta.

Lokalitet koji je danas poznat kao Staro kupatilo bio je prvo zdanje u Niškoj banji. Nedugo zatim u Niškoj banji počinju da niču i vile bogatih ljudi toga doba, što je uticalo i na evropeizaciju i modernizaciju samog lečilišta.

Razlog zbog koga je nekadašnja vila „Jela“ poznata i kao Kraljeva vila vezan je za srpskog kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, koji je redovno posećivao Nišku banju i odsedao upravo u toj vili. Prema dostupnim podacima, kralj nije vodio pratnju prilikom poseta i imao je običaj da se druži sa meštanima i da sa njima razgovara, pa i da zaigra kolo sa njima, kada je bila prilika.

U spomen na srpskog kralja, čiji je život okončan u Marseju, u koji se uputio baš iz Niške banje, u ovom lečilištu je podignuta i spomen česma, simbolično nazvana „Tri kralja“.

Niška banja Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Lekovite vode Niške banje

Podno Koritnika, na oko deset kilometara od Niša, smeštena je Niška banja, u čijoj blizini se nalaze i Svrljiške planine, koje je štite. Izuzev povoljnih klimatskih uslova, Nišku banju karakterišu i lekovite termomineralne vode, ali i mineralno blato, navodi TO Niš.

Pet je izvora lekovite vode na području Niške banje. Vode ovog lečilišta poznate su po blagoj mineralizaciji, a izuzev kalijuma, kalcijuma i natrijuma, sadrže i druge lekovite elemente. Specifičnost ovih voda se ogleda i u prisustvu radona, što ima uticaja i na lečenje različitih bolesti i stanja.

Smatra se da boravak u Niškoj banji pogoduje osobama koje pate od oboljenja respriatornih organa i lokomotornog aparata, ali i onima koji imaju visok krvni pritisak, te koji pate od različitih nervnih oboljenja. Takođe se preporučuje poseta ovom lečilištu i osobama nakon preloma, ali i onima kod kojih postoji poremećaj funkcionisanja žlezda sa unutrašnjim lučenjem, te različita oboljenja creva, ali i želuca, kao i ženama kod kojih je dijagnostikovano neko ginekološko oboljenje.

Izuzev lekovitih voda, u lečenju reumatskih oboljenja se koristi lekovito blato.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Par dasaka, burići, volja i dobro društvo, je sve što vam treba za idealni odmor na vodi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Goran pavlovic

    31. decembar 2023. | 21:57

    Steta sto se u banju ne ulaze steta nevidenja toliko lekovita svojstva a zapustena banja sa oronulim hotelima koji ne rade promocija banje o.nula.Nevidjena sramota za istocnu srbijua!

    Podelite komentar