• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan od najzelenijih gradova u Srbiji broji čak 18.000 stabala

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uz četiri parka, u gradu se nalaze i dve omanje šume, a oko 120 kilometara je ukupna dužina drvoreda u Somboru

  • 0
Gradska skupština grada Sombora Foto: Nikola Anđić

Izuzev jednog gradskog naselja, teritoriju ovog grada na severozapadu Bačke čini i 15 seoskih naselja. Sombor se nalazi na svega 90 metara nadmorske visine.

Od Beograda je udaljen oko 175 kilometara, od Novog Sada stotinak, a od Subotice oko 60 kilometara.

Razlog zbog koga je Sombor okarakterisan kao jedan od najzelenijih gradova u našoj zemlji jeste čak 18.000 stabala. Izuzev bođoša, u gradu postoje i stabla ginka, platana i kestena, ali i tise i lipe, a kako navodi TO Sombor, tu su i drvoredi sekvoje i tulipanovac.

Uz četiri parka, u gradu se nalaze i dve omanje šume, a oko 120 kilometara je ukupna dužina drvoreda u Somboru.

Sombor Apatinski most na Velikom Bačkom Кanalu u Somboru Foto; Tanjug/MGSI

Nekadašnji Sentmihalj

Prvo pominjanje naselja Sentmihalj, odnosno Sveti Mihailo datira iz 1391. godine, a u to doba se na području današnjeg grada nalazio posed vlastelinske porodice Cobor. Samo vek kasnije se prezime te porodice dodaje nazivu naselja, a u Coborsentmihalju ova ugarska porodica podiže i kaštel i tvrđavu, ali i dominikansku crkvu. Upravo to je i početak nastanka gradskog naselja, pa ne čudi što je tadašnje naselje postalo i sedište čitave županije, koja je nosila naziv Bodroška.

Iako je tvrđava, izgrađena 1478. godine, imala za cilj zaštitu od napada osmanlijske vojske, naselje pada po tursku vlast 1541. godine, kada i postaje teritorija Osmanlijskog carstva.

Budući da je nakon povlačenja ugarskog stanovništva sa te teritorije, na području ovog naselja uglavnom živelo srpsko stanovništvo, to je i došlo do prilagođavanja naziva, pa se u turskim spisima grad prvi put pod nazivom Sombor pominje 1543. godine.

Kraljevski grad Sombor postaje slobodan polovinom 18. veka, a nedugo nakon toga usledio je i njegov značajan razvoj, koji je, uz određene uspone i padove trajao do početka Prvog svetskog rata.

Gradska skupština grada Sombora Foto: Nikola Anđić

Bođoši u Somboru

Značajnu pažnju tokom druge polovine 19. veka gradske vlasti Sombora posvetile su ozelenjavanju i uređenju grada, pa su izuzev dudova bili u to vreme posađeni i platani, navodi Milan Stepanović u autorskom tekstu na „Visitsombor“.

Upravo u to vreme je Sombor dobio i prve parkove, ali je najznačajniji trenutak sadnja posve neobičnog drveta sa tla Severne Amerike. Bođoš, koji pripada porodici brestova, poznat je i pod nazivom koprivić, a njegov latinski naziv je Celtis occidentalis.

Zbilo se to u vreme kada je doktor Bene Čihaš bio na čelu ovog pitomog bačkog grada.

U Somboru danas postoji čak oko 7.500 stabala, što bođoša sa severnoameričkog tla, što onoga koji raste na tlu Evrope.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Srednjevekovna tvrđava u Kupinovu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja