• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čak 100 vrsta riba živi u najmanje slanom moru na celom svetu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Specifičnost ovog mora leži u činjenici da je u pitanju najmanje slano more na čitavoj planeti

  • 0
Baltičko more Foto: Tanjug/AP

Ne samo da je u pitanju more koje ima najniži salinitet, već je i Baltičko more okarakterisano kao najmlađe na celoj planeti.

Smatra se da je nastalo na samom kraju ledenog doba, nakon što su se glečeri povukli.

Baltičko more zauzima površinu od oko 420 hiljada kvadratnih kilometara i nalazi se na severnoevropskom tlu. Izuzev Finske, Danske i Švedske, Baltičko more zakljuskuje i Rusiju, Estoniju i Poljsku, te Nemačku, Letoniju i Litvaniju, navodi „Wwfbaltic“.

Najmanje slano more na svetu

Specifičnost ovog mora leži u činjenici da je u pitanju najmanje slano more na čitavoj Zemlji, te se shodno tome karakteriše i kao bočato ili braktično more i to jedno od najvećih takve vrste u celom svetu.

Šarbojc, Nemačka, baltičko more Foto: Tanjug/AP/Michael Probst

Zapravo se slana morska voda, koja u Baltičko more dospeva iz severoistočnog dela Atlantskog okeana, meša sa tokovima slatkovodnih reka i potoka koji pripadaju slivu ovog mora. Kao rezultat toga, salinitet je niži u odnosu na druga svetska mora.

Čak 459 metara iznosi najveća dubina Baltika, dok je prosečna dubina 55 metara, a kako navodi „Vikipedija“, prate ga i nazivi Zapadno i Istočno more. Prosečna širina Baltičkog mora je 193 kilometra, dok je njegova dužina oko 1.600 kilometara.

More okruženo teritorijom devet zemalja

Budući da razdvaja područje Skandinavskog poluostrva i kontinentalne Evrope, te da je okruženo teritorijom čak devet država, Baltičko more ima izuzetan značaj u privredi, ali i turizmu tog dela sveta.

Iako čak stotinu vrsta riba obitavaju u vodama Baltika, neke od najpoznatijih vrsta su haringe, jegulje i bakalar, mada u vodama najmlađeg mora na svetu obitavaju i različite vrste školjki, ali i papaline, losos i druge vrste.

Što se ribolova tiče, na ovom moru se, prema „Marineinsight“ izdvajaju četiri ribolovne zone, s tim da je Kategata, koji se nalazi u južnom delu Baltika, region koji je najrazvijeniji u poređenju sa ostalim ribolovnim regionima.

Pored svega pomenutog, ono što se smatra jedinstvenošću Baltičkog mora jeste i živi svet koji u njemu obitava, budući da ima i slatkovodnih i organizama, koji su specifični za slane vode.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posidi je jedno od omiljenih letovališta na Halkidikiju i u novembru može biti magičan

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja