• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oko 250 izvora čiste vode za piće pravo su blago jedne srpske planine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Obilje šuma, lekovitih i aromatičnih biljaka, ali i brojni planinski potoci i omanje reke, neke su od prirodnih lepota po kojima je Goč poznat

  • 2
Vrnjačka Banja, planina Goč Foto: Shutterstock

Iako je Vrnjačka banja, jedna od najatraktivnijih destinacija u tom delu Srbije, u njenoj neposrednoj blizini nalazi se planina koja takođe privlači pažnju turista.

Tek oko deset kilometara udaljena od jedne od njastarijih banja u našoj zemlji, planina Goč se obično svrstava u niže planine, budući da se na nadmorskoj visini od 1.216 metara nalazi Ljutken, njen najviši vrh.

Obilje šuma, lekovitih i aromatičnih biljaka, ali i brojni planinski potoci i omanje reke, neke su od prirodnih lepota po kojima je Goč poznat.

Brojni vodotokovi

Procenjuje se da se na području Goča nalazi čak oko 250 izvora vode, koja je čista i kao takva, može se koristiti i za piće, navodi TO Vrnjačka banja.

Goč Foto: Mateja Beljan

Potoci i omanje reke, kojima Goč obiluje, ulivaju se u reke Rasinu i Zapadnu Moravu. Na nekima od njih se i danas mogu videti vodenice, koje su očuvane.

Iako u njemu nije dozvoljeno kupanje, jezero Salište je još jedna od lepota, kojima je Majka priroda darovala ovu srpsku planinu.

Goč Foto: Mateja Beljan

Atraktivna i u toku zime

Zbog uređenih ski staza, namenjenih najpre rekreativcima, ali i onima, koji tek žele da se okušaju u skijanju, Goč privlači pažnju turista i u zimskom periodu. Skijašima su na raspolaganju i ski liftovi i žičare, te mnogi drugi sadržaji koji su karakteristični za ski centre.

Ne treba zaboraviti ni to da je osim za skijanje, Goč pogodan i za ljubitelje šetnje, ali i planinarenja, što ga svrstava u red destinacija, koje su atraktivne u toku cele godine.

Zahvaljujući povoljnim klimatskim karakteristikama, te obilju šuma i predela gotovo netaknute prirode, boravak na Goču može da ima povoljan uticaj na imuni i nervni sistem, te se smatra da posebno osobama koje pate od anemije može pomoći poseta ovoj planini. Uz njih, blagodeti od boravka na toj srpskoj planini mogu imati i osobe koje su previše opterećene u psihičkom smislu, ali i one kod kojih je dijagnostikovan neki kardiovaskularni ili problem koji je vezan za funkcionisanje organa za disanje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zalazak sunca na najvišem vrhu Alpa: Pogled od milion dolara

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Дивчибарац

    21. januar 2024. | 19:46

    Боље је да се неки пут и прећути и чувају наше природне лепоте. Ово вам прича неко из искуства јер исте такве су биле и Дивчибаре, са прелепим изворима и потоцима са мирисним ливадама, данас са мирисом фекалија, загађеним потоцима, грађевинама од бетона, поплочаним ливадама, уништеним и раскопаним тротоарима и ивичњацима и много тога још што ружи нашу висоравни...

    Podelite komentar

  • Mihajlo

    21. januar 2024. | 19:24

    Super, još nešto za prodaju.

    Podelite komentar