• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kopljanik cara Dušana i pešadinac iz Balkanskih ratova i danas čuvaju ovu svetinju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Baš u toku obnove, a po završetku Prvog svetskog rata, crkva Ružica dobija i dva nema čuvara, koji i danas predstavljaju njeno obeležje. Jedna statua na ulazu u ovu svetinju prikazuje kopljanika srpskog cara Dušana, a druga pešadinca koji je učestvovao u Balkanskim ratovima

  • 0
Crkva Ružica, Kalemegdan Foto: Shutterstock

Često nepravedno zapostavljena od strane posetilaca Beogradske tvrđave, crkva Ružica je po mnogo čemu posebna.

Budući da je u pitanju svetinja koja je u prošlosti funkcionisala kao vojna crkva, to je ona i potpuno drugačija u poređenju sa ostalim sakralnim objektima Beograda.

Posvećena prazniku Rođenja Presvete Bogorodice, nedaleko od kapele i izvora svete Petke, nalazi se i crkva poznata kao Ružica. A ono što posetiocima prvo upada u oči jeste njena fasada, koja je obrasla puzavicama, što daje posebnu dozu šarma ovoj beogradskoj svetinji. O pogledu ka beogradskim rekama, da i ne govorimo.

Nekadašnji barutni magacin

Na mestu na kome se danas nalazi crkva Ružica nekada je postojao barutni magacin. Kasnije je on preuređen u crkvu. I baš zato se samo ova crkva u gradu prostire u pravcu sever-jug, a ne istok-zapad, kao što je uobičajeno za pravoslavne svetinje.

Goran Vesić Kapela Svete Petke i Crkva Ružica Foto: Privatna arhiva

Iako se ne zna sa sigurnošću ni ko je, a ni kada izrgadio crkvu Ružica, pretpostavka je da je gradnja ove svetinje, kako ističe „Kapelasvetepetke.rs“, vezana za 1867. godinu i trenutak kada su turske snage simbolično predale ključeve grada knezu Mihailu Obrenoviću.

U vreme Velikog rata, tačnije 1915. godine stradala je i ova crkva, da bi već šest godina kasnije usledila i njena obnova. Nakon toga sledi osvećenje obnovljene svetinje, koje se zbilo na dana 11. oktobra 1925. godine, navodi „Manastiri-crkve“.

Crkva Ružica, Kalemegdan Foto: Shutterstock

Najstarija crkva u Beogradu

Podatak da je Odbor za obnovu crkve Ružice postojao tek nekoliko dana nakon što je Grad Beograd oslobođen od turske vlasti, sasvim je dovoljan da se o ovoj svetinji govori kao o najstarijoj beogradskoj.

Baš u toku obnove, a po završetku Prvog svetskog rata, crkva Ružica dobija i dva nema čuvara, koji i danas predstavljaju njeno obeležje. Jedna statua na ulazu u ovu svetinju prikazuje kopljanika srpskog cara Dušana, a druga pešadinca koji je učestvovao u Balkanskim ratovima.

Crkva Ružica, Kalemegdan Foto: Telegraf

Uz to, za izradu tri lustera, takozvana polijeleja, iskorišćen je materijal koji je preostao iz rata. Izuzev metaka za puške i revolvere, korišćene su i sablje i municija za granate i topove. Od istog materijala izrađene su i vaze, kao i čiraci.

Iz logora Nador koji se nalazio na afričkom tlu, u ovu beogradsku svetinju pristigle su i ikone. Od prvobitnih šest, do danas je očuvano samo dve.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Danas slavimo Svetu Petku, zaštitnicu žena

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja