• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Devojke oslobođene iz harema Ramske tvrđave borile su se rame uz rame sa hajducima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nedavno otvorena za javnost, nakon obnove duge dve godine, tvrđava Ram privlači pažnju sve većeg broja turista

  • 0
7 Tvrđava na Dunavu Foto: Shutterstock

Izgrađena u drugoj polovini 15. veka, tvrđava Ram na Dunavu, nalazi se na području opštine Veliko Gradište.

Budući da je u pitanju značajno srednjevekovno utvrđenje, to je Ramska tvrđava okarakterisana kao spomenik kulture i kao takva, nalazi se pod zaštitom nadležnih institucija.

Nekada je oko tvrđave postojala istoimena varoš. Smatra se da je za nastanak naziva varoši Ram zaslužno upravo ovo srednjevekovno utvrđenje.

Vladar Huna u Ramu

U vreme kada su tim područjem vladali Kelti, najverovatnije je na području današnjeg Rama i formirana naseobina, navedeno je na zvaničnom sajtu ove tvrđave. Poznat je i podatak da je vođa Huna, Atila, poznat pod nadimkom Bič Božiji, takođe boravio u srednjevekovnom gradu Ramu.

SRBIJA DUNAV TURIZAM Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ipak, ono čemu svedoče mnogi dostupni istorijski izvori jeste da je turski sultan Bajazit Drugi zaslužan za nastanak Ramske tvrđave onakve, kakvom je danas možemo videti.

U utvrđenje se moglo ući samo preko pokretnog mosta, ispod koga se nalazio duboki rov. Na bedemima ove tvrđave na Dunavu mogu se videti otvori za topove, što ukazuje na to da je Ramska tvrđava imala odbrambenu ulogu.

Narodna legenda o tvrđavi

Nekako je očekivano da jedno takvo utvrđenje prate i narodna predanja i legende. Najčešće se pominje jedna legenda i to iz doba, kada je utvrđenje bilo pod turskom vlašću. Izvesni turski sultan živeo je u Ramskoj tvrđavi i na Adi Čibukliji se u to doba nalazio njegov harem, u koji su dovođene zaista najlepše devojke iz tog dela današnje Srbije.

I kako to obično biva, sultan i velikodstojnici su često posećivali devojke. Sve dok u priču ne ulazi i Milenko Stojković iz obližnjeg sela Kličevca, koji je bio poznat po hajdučiji.

Tako se zbilo da je Milenko, sa svojim hadjucima odlučio da oslobodi devojke. I tako i bi. Nakon što su jedne noći došli nenadano na Adu Čibukliju, oni su devojke i oslobodili.

A da sve bude još interesantnije, one su se posle oslobođenja priključile ovim hrabrim sprskim ratnicima. Iako su važile za najlepše u hajdučkom odredu, ostale su upamćene i po hrabrosti, pa ne čudi podatak da su bile „ubistvena“ grupa u tom delu toka reke Dunav.

Ramska tvrđava Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan MIljević

Budući da se u blizini tvrđave Ram i istoimenog srednjevekovnog grada nalazio i karavan saraj, to su putnici često svraćali baš tu da prenoće. Takođe, tu je i pravoslavna bogomolja, koja je posvećena svetom arhangelu Mihalu.

Nedavno otvorena za javnost, nakon obnove duge dve godine, tvrđava Ram privlači pažnju sve većeg broja turista.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Misteriozno i veličanstveno srpsko mesto iz bajke u Dolini jorgovana: Lepota tvrđave Maglič

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja