• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srpski srednjovekovni manastir naziv nosi po najuzvišenijem i najlepšem osećanju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Smatra se da je manastir Ljubostinja izgrađen neposredno pred početak Kosovske bitke, a za godinu gradnje se uzima 1388. i to period pred sam kraj godine

  • 0
Manastir Ljubostinja Foto: Shutterstock

Iako postoje tri tumačenja naziva srpskog srednjovekovnog manastira Ljubostinja, koji se nalazi podno Gledićkih planina, u neposrednoj blizini Trstenika, jedno od njih preovlađuje.

U njemu su glavni akteri ćerka Jug Bogdana, mlađana Milica i Lazar, iz porodice Hrebeljanović, potonji vladar Srbije.

Najstarije predanje veli da se baš na mestu, na kome se danas nalazi srpski manastir Ljubostinja, na saboru za Svetog Iliju, srelo dvoje mladih i da su se jedno u drugo zaljubili na prvi pogled. Otuda potiče i naziv manastira, koji je skovan od dva termina i slobodno se prevodi kao mesto ljubavi, odnosno mesto gde se ljubav rodila, ističe „Vikipedija“.

I dok drugo predanje naziv manastira dovodi u vezu sa sa ljubavlju prema podvižničkom životu, treće ga vezuje za toponim "ljupka stena", budući da je svetinja smeštena podno vrha Samar na Gledićkim planinama. No, bilo koje tumačenje da se prihvati kao jedino tačno, nema spora da je ljubav, kao najuzvišenije i najlepše osećanje, utkana i u naziv ove srednjovekovne svetinje, koja je tokom istorije igrala značajnu ulogu.

Manastir Ljubostinja Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Kneginjina zadužbina

Smatra se da je manastir Ljubostinja izgrađen neposredno pred početak Kosovske bitke, a za godinu gradnje se uzima 1388. i to period pred sam kraj godine.

Nedugo nakon završetka jedne od najznačajnijih bitaka u srpskoj istoriji, kneginja Milica se povlači u svoju zadužbinu i u njoj živi sve do kraja ovozemaljskog života. Društvo joj pravi supruga despota Uglješe Mrnjavčevića, despotica Jelena, ali i supruge mnogih srpskih ratnika stradalih na Kosovu.

3D model odore Svetog kneza Lazara u Muzeju SPC pruža detaljan prikaz originala Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Izuzev drugovanja, žene koje su boravile u Ljubostinji aktivno su učestvovale i u radu prepisivačke škole u ovoj svetinji, što je izuzetno značajno za očuvanje mnogih rukopisa iz tog doba.

Unikatna arhitektura Ljubostinje

Građen u moravskom stilu srpske arhitekture, ovaj manastir je specifičan i po kombinaciji sa elementima islamske arhitekture, ali i arhitekture koja se vezuje za mletačku gotiku.

Manastir Ljubostinja Foto: Shutterstock

Ono što je specifično kod Ljubostinje, manastira u kome se nalaze grobovi dve značajne žene iz tog perioda, kneginje Milice i despotice Jelene, odnosno monahinje Evgenije i monahinje Jefimije, jesu i rozete. Ovi ukrasi izrađeni od kamena imaju oblik ljiljana u cvatu, ali i oblike drugih biljaka, što se tumači kao simbol vegetacije prisutne u rajskom vrtu. Zato se smatra da je glavna crkva, koja je posvećena prazniku Uspenja Presvete Bogorodice, građena tako da bude prikazana kao deo rajskog vrta.

Danas je ovaj ženski manastir, koji se ujedno smatra i prvim takve vrste u srednjovekovnoj Srbiji, pod zaštitom nadležnih institucija kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Ovo je za nas velika čast i privilegija": Sveta loza sa Hilandara zasađena u manastiru Ljubostinja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja