• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Posetili smo drevni grad Jafu: Umetničko srce i duša izraelske obale u zagrljaju istorije

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Istorija Jafe je kao tapiserija ispletena od mnogobrojnih niti različitih civilizacija - od Egipćana, Filistejaca, Jevreja, Persijanaca, do Grka, Rimljana i Otomana. Svaka epoha ostavila je trag na ovom mestu, čineći ga mozaikom istorijskih slojeva

  • 0
Jafa, Jaffa, Izrael Foto: Nikola Momčilović

Na obali Izraela, tamo gde se talasi Sredozemnog mora nežno lome o stenovite obale, prostire se Jafa - lučki grad koji je svedok vekova. U ovom trenutku, kada tišina ratnog bezvremena obavija njene kaldrme, Jafa, sada deo Tel Aviva, čini se kao grad izvan vremena, mesto gde prošlost i sadašnjost vode tihi dijalog među uskim ulicama i visokim zidinama.

Istorija Jafe je kao tapiserija ispletena od mnogobrojnih niti različitih civilizacija - od Egipćana, Filistejaca, Jevreja, Persijanaca, do Grka, Rimljana i Otomana. Svaka epoha ostavila je trag na ovom mestu, čineći ga mozaikom istorijskih slojeva.

Grad je bio poznat po svojim prostranim voćnjacima i Jafa narandžama, simbolom plodnosti i izobilja, što je u kontrastu sa trenutnom situacijom, u kojoj su mnoge radnje zatvorene, a ulice gotovo prazne.

Jafa, Jaffa, Izrael Foto: Nikola Momčilović

Turisti, koji su nekad u velikom broju lutali ovim starim ulicama, sada su retkost, a lokalni stanovnici su ti koji održavaju duh grada, čak i u ovim teškim vremenima.

Jedan od najupečatljivijih aspekata Jafe je njena bogata umetnička scena. Stari grad je dom mnogih galerija, studija i muzeja koji izlažu dela kako lokalnih tako i međunarodnih umetnika.

Mesta poput "Ilana Goor" muzeja ne samo da služe kao galerije, već su i primer neverovatne arhitekture, dok "Farkash" galerija čuva zaboravljene umetničke komade koji datiraju još iz vremena Otomanskog carstva.

Jafa, Jaffa, Izrael Foto: Nikola Momčilović

U starom delu Jafe nalazi se jedinstvena skulptura kita, delo upravo Ilane Gor, koja stoji odmah pored Jafinog pristaništa i zgrade muzeja Ilane Gor. Ova skulptura nije samo umetničko delo već i fontana iz koje voda izvire iz tela kita.

Predstavlja kita koji je progutao proroka Jonu, prema biblijskoj priči.

Simbolizam ove skulpture duboko je ukorenjen u istorijskom i duhovnom kontekstu Jafe, grada koji je bio polazna tačka za Joninu morsku avanturu. Skulptura kita Ilane Gor predstavlja spoj umetnosti, istorije i religije, obogaćujući tako kulturni pejzaž Jafe svojom prisutnošću i pružajući posetiocima i stanovnicima gradskog područja još jedan sloj duboke simbolike i značaja koji ovaj grad nosi.

Jafa, Jaffa, Izrael Foto: Nikola Momčilović

Možda pomalo neočekivano, ali i simbolika Zodijaka je duboko ukorenjena u kulturnom identitetu Jafe, sa mnogim ulicama i trgovima nazvanim po znakovima Zodijaka, odražavajući verovanje u astrologiju koje je bilo prisutno kod starih stanovnika ovog područja.

Jafa, Jaffa, Izrael Foto: Nikola Momčilović

Ova simbolika pruža jedinstveni uvid u način na koji su nebeska tela i njihova tumačenja uticala na svakodnevni život ljudi koji su ovde živeli.

Kako nebo iznad Jafe postade tamno, oblaci se slegoše nisko, preteći da razbiju tišinu kišom koja je već dugo visila u vazduhu. U potrazi za skloništem od iznenadnog pljuska, našli smo utočište u crkvi Svetog Petra, čiji su visoki zidovi i vitraži pričali priče daleko starije od nas samih.

Crkva Svetog Petra u Jafi, posvećena biblijskom događaju Petrovog čuda oživljavanja Tabite, stoji kao biser među arhitektonskim i duhovnim znamenitostima grada.

Jafa, Jaffa, Izrael Foto: Nikola Momčilović

Njena unutrašnjost, ispunjena svetlošću koja prolazi kroz vitraže, odiše mirom i dostojanstvom, pružajući posetiocima ne samo utočište od kiše već i od svakodnevnog života. Ovde, gde se istorija prepliće sa duhovnošću, osetilo se prisustvo prošlih generacija koje su ovde tražile utehu i nadu.

Jafa, Jaffa, Izrael Foto: Nikola Momčilović

Uprkos trenutnoj situaciji, Jafa i dalje ostaje živopisno srce koje kuca u ritmu istorije i kulture. Od starog pristaništa koje je nekada bilo centar za trgovinu sa celim svetom, preko zidina koje su svedočile opsadama i osvajanjima, do uskih uličica koje vode do tajanstvenih dvorišta, svaki kutak odiše pričom.

Jafa, Jaffa, Izrael Foto: Nikola Momčilović

A priča o Napoleonoj opsadi grada 1799. godine, kada je grad bio brutalno zauzet, dodaje još jedan sloj ovoj složenoj istoriji.

Napoleonova opsada Jafe predstavlja jedan od ključnih momenata u njegovoj kampanji na Bliskom istoku. Jafa, koja je tada bila važno otomansko uporište, našla se na udaru Napoleonovih snaga u okviru njegovih širih napora da oslabi otomansku vlast i osigura francuski uticaj u regionu. Nakon intenzivnih borbi, Napoleonove trupe uspele su da zauzmu grad, ali je opsada ostala upamćena po brutalnosti koja je usledila nakon zauzimanja.

Pojedini istorijski izvori navode da je nakon osvajanja došlo do masakra nad braniteljima i civilima, što je bacilo senku na Napoleonovu kampanju. Ovaj događaj je imao dugoročne posledice, ne samo za Jafu i njene stanovnike, već i za percepciju Napoleonovih pohoda u svetu. Opsada Jafe tako ostaje zabeležena kao jedno od najkontroverznijih poglavlja u istoriji grada, simbolizujući sukob između osvajačkih ambicija i ljudske patnje.

Ipak, danas, umesto zvukova borbe, čuju se samo koraci onih koji još uvek veruju u mir i koegzistenciju u ovom drevnom gradu.

Jafa, kao mešovit grad u kojem zajedno žive hrišćani, muslimani i Jevreji, predstavlja mikrokosmos suživota različitosti. U uskim ulicama, među zidovima koji pripovedaju o vekovima tolerancije i konflikata, živi duh koegzistencije. Ova jedinstvena mešavina kultura i religija je ono što Jafu čini posebnom, mesto gde se razlike ne samo tolerišu već i proslavljaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Hodočašće po Svetoj zemlji sa Dušanom Mihalekom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja