• 1

Vreme čitanja: oko 11 min.

Dva puta sam bila u Tunisu prošle godine: Ovo su moji utisci, od lepote plaža do cena suvenira

Vreme čitanja: oko 11 min.

Da li je Tunis bezbedan, šta u Tunisu može da se vidi, koliko košta aranžman, a koliko novca treba za trošenje?

  • 1
Tunis Foto: Ivana Nikolić

Ljudi kažu da su srećni oni koji stalno negde putuju, koje bar jednom godišnje zapljusnu talasi mora i koji spas od letnje vreve pronađu u hladu palmi. Dodala bih tome i “koje opija miris jasmina”, a onda bih samo mogla da savetujem - pakujte kofere i idite u Tunis.

Prvi susret sa ovom afričkom zemljom imala sam u maju prošle godine i, kao što ste već čitali u ranijim reportažama Telegraf.rs, ostavila je neverovatan utisak na mene.

Zvezde su mi prošle godine bile baš naklonjene, te su mi ostvarile želju da ne moram dugo da čekam da bih se opet otisnula put ovog mediteranskog bisera i iznova uživala u predivnim peščanima plažama, tuniskim specijalitetima, obilascima arheoloških nalazišta i suncu koje u Tunisu i u oktobru miluje.

Zašto baš Tunis?

Da bih odgovorila na ovo pitanje moram malo da se vratim u prošlost i otkrijem da na jednoj polici u stanu i dalje čuvam razglednice iz Tunisa od jedne drage osobe, koja više nije sa nama, a koja je decenijama letovala tamo… I dalje pamtim njene priče o lepoti plaža, medina, gostoprimljivosti Tunižana, izvrsnoj klopi i milovanju saharskog vetra. Još kao devojčurak, baš kada je poslednja razglednica stigla te 2000 i neke, maštala sam kako ću tabanati tamošnjim ulicama, ali se onda sve promenilo… Kroz ovu divnu zemlju “prohujalo” je Arapsko proleće, a potom se dogodio teroristički napad i, na veliku žalost mnogih, Tunis je kao gumicom obrisan sa turističke mape sveta.

Godine su prolazile, đonove sam habala u nekim drugim primorskim gradovima, a onda, gotovo deset godina od tragičnih događaja, ovaj mediteranski dragulj se ponovo našao u ponudi naših turističkih agencija.

Kada sam “lomila” da li je zaista ponovo bezbedno otići u Tunis, konsultovala sam se sa mnogim prijateljima, koji su sada nekako nepoverljivo gledali aranžmane, ali su se prisećali da su ranije tamo baš uživali. Onda sam videla podatak da ovu zemlju sada godišnje poseti na milione Britanaca, Nemaca, Francuza, Kanađana, Poljaka… Čekaj, ako oni smatraju da je bezbedno, što bih se ja plašila? Odluka je doneta - IDEM! I ne, nikad se nisam pokajala… (hej, u samo jednoj godini sam dva puta tamo bila) i evo me, živa, zdrava…

Isto tako, citiraću mog velikog prijatelja i legendu turizma Dušana Anastasova: “Da se u Tunisu nije dogodilo ono što se dogodilo pre desetak godina, verovatno bi u turizmu prednjačili u odnosu na Egipat i Tursku” i dodaću da se apsolutno slažem sa njim.

Po čemu je Tunis tako poseban?

Ono što Tunis, prema mom mišljenju, izdvaja od drugih jeste pristupačnost - u svakom smislu. Avionom ti treba do Tunisa dva sata, ako pilot požuri i manje, a nakon sletanja ne vozikaš se ceo dan da bi stigao do izabranog hotela. Takođe, cene aranžmana su, kada se sve sabere i oduzme, veoma pristupačne - bilo da ideš solo, u paru, ili vodiš i decu i svekrvu i zaovu...

Isto tako, ponuda hotela je ogromna - biraš da li ćeš na plaži, preko puta plaže, daleko od plaže, samo za odrasle, samo za decu, samo za mene… Obična soba, deluks soba, bungalov, čitava vila, sa dvorištem, bez dvorišta, sa bazenom ispod terase… Ma, ima šta hoćeš, za svačiji džep što bi se reklo.

Obišla sam hotele i sa četiri i sa pet zvezdica i svaki je ispunio apsolutno sve standardne potrebne za divan godišnji odmor. Čisto je, plaže su predivne, osoblje preljubazno, hrane ima čak i za one probirljive. Internet ume negde da zaštuca (ima u sobi, ali na plaži slabo), ali ako vam je baš potreban, problem rešavate kupovinom njihove kartice i za manje od 15 evra dobijete 25 gb interneta, te je sve potaman - domet vam možda zafali samo u Sahari.

Da li mogu u Tunis sa malom decom?

Ovo je pitanje svih pitanja kada se moji prijatelji i njihovi podmlaci odlučuju gde će na more… Ne samo da u Tunis možete sa decom, nego garantujem da će klinci baš uživati. Sadržaj za mališane je u rizortima raznovrsan - tu su animatori, akva-parkovi, igraonice, skakaonice… I naravno, peščane plaže sa najdivnijim peskom na svetu koji nikad nije vreo (samo o tuniškom pesku bih mogla zaseban tekst da napišem)…

Akcenat stavljam i na postepen ulazak u vodu, na pojedinim plažama moraš baš i da se naplivaš da bi došao do dubine, što je za dečurliju, pogotovo onu neplivačku sjajno.

Ono što me je oduševilo jeste što sve ležaljke na plažama imaju one divne dušeke sa kojih bukvalno duneš pesak, a pogodne su i za dremku. Ne pitajte kako znam…

I da, ako me je neko sa tuđom decom video kako se valjam po plaži i pozajmljujem kantice i lopatice da pravim kule i dvorce, nije zbog toga što sam skrenula sa uma, već su plaže tako sjajne da su probudile dete i u meni.

Šta da radim ako mi dosadi lenčarenje na plaži?

Još jedna prednost Tunisa jeste ta što letovanje ne mora da vam se svede samo na boravak u rizortu. Za razliku od nekih drugih destinacija gde morate da putujete satima i satima da biste obišli neki lokalitet, ili bez kola ne možete ni do prodavnice, u Tunisu vam je sve nekako “tu”…

U zavisnosti od pozicije hotela za svega nekoliko minuta peške ili taksijem možete da budete u centru mesta gde ste odseli. Svaki grad krasi medina, nešto poput naše Skadarlije, koja je u svakom mestu različita i uvek puna butika, kafića, restorančića, berbernica, zanatlijskih radnjica gde po pristupačnim cenama (cenkanje je poželjno) možete da kupite, popijete ili pojedete sve što vam je srcu drago. Možda će vam prodavci malo biti napadni (pitaće vas odakle ste, ubeđivati da je njihova roba najkvalitetnija, tvrditi kako su za Srbe uvek spremni da daju poseban popust), ali je svakako zanimljiva avantura.

Ukolik niste šoping-manijak, imajte na umu da Tunis broji više od 3.000 arheoloških nalazišta tako da ljubiteljima istorije nikad ne može da bude dosadno… Gde god da se nalazite, ne vraćajte se kući a da niste obišli glavni grad Tunis, magičnu Kartaginu i Sidi Bousaid (koji odmila svi zovu tuniski Santorini) … I ovog puta smo išli u organizacijii agencije Big Blue, i za nekih 50 evra smo ceo dan uživali u ovom izletu (ručak je bio uključen u cenu), a zahvaljujući njihovim vodičima vratili smo se u hotel opijeni znanjem, oduševljeni uškljocanim fotografijama i puni utisaka. Naravno, postoji mogućnost odlaska na izlete u organizaciji lokalnih agencija, ali imajte na umu da tada nemate vodiča na srpskom. Isto tako, možete ići i u svojoj režiji, samo se tad dobro raspitajte o vremenu polaska autobusa ili vozića, odnosno sa taksistom se dogovorite oko cene vožnje… Ne bih znala da vam kažem za cene ulaznica, nama je sve bilo uključeno u cenu.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Mirjana Backonja (@novinar.na.tockovima)

Ukoliko su vam ovakvi izleti sa klincima naporni, uvek možete da obiđete njihov zoo-vrt, tačnije zoološki park, koji se nalazi na putu od Susa ka Hamametu. Jedinstven je i drugačiji od svih drugih koje sam obišla do sada, a imaju i šou za najmlađe posetioce, tako da će im svakako biti zanimljivo.

Koliko novca treba da ponesem na put?

Na ovo pitanje vam niko ne može dati tačan odgovor jer samo vi znate šta na odmoru želite da radite. Ukoliko ste šopingholičar, reći ću vam da predivne sandale ili tašne možete kupiti već po ceni od 10 evra… Ima naravno i za 50 i 100… Ali, uvek se cenkajte. Magneti su isto podložni cenkanju, negde sam ih plaćala 30, negde 50 centi, ima i za evro. Što više magneta kupiš, to je cena manja… Ono što sa sigurnošću mogu da kažem jeste da iz Tunisa možete da vratite vrhunsko posuđe od keramike, tepihe i ćilime ručne izrade… Konkretno, jednu stazu za predsoblje dugu skoro tri metra pazarili smo za 80 evra (cenkali se jedno 15 minuta), ali u Srbiji takvu sigurno ne bismo našli ni za 150 evra (i ne bi bila ručni rad).

Obavezno planirajte da idete bar na jedan izlet (opcije su brojne)… Cene kreću od 30 evra, pa naviše. Rekla bih da je najskuplja opcija Sahara, koja može da košta i oko 200 evra, ali imajte na umu da izlet traje dva dana, da spavate u hotelu u samoj Sahari (neponovljiv doživljaj) i da ćete preći više od 1.000 kilometara… Raspitajte šta vam je sve tačno uključeno u cenu, kako biste znali da li imate dodatnih troškova. Da pojasnim - obilazak berberskih sela, jahanje kamila, vožnja džipovima po dinama, vožnja bagija, obilazak čuvenog El Džema ili Šot el-Džerida (najvećeg slanog jezera na svetu), obilasci oaza... Ovaj izlet je toliko sadržajan i magičan, da preporučujem apsolutno svakom da ide (sve o izletu možete pročitati u našem zasebnom tekstu).

Što se tiče kafića i restorana, cene su raznolike, ali pristupačne. Ukoliko želite da hotelski restoran zamenite gradskim, večeru za dvoje u nekom predivnom ribljem restoranu možete platiti od 20 do 70 evra, zavisi od toga šta ste naručili i da li ste pili neko od njihovih predivnih vina. Moja preporuka su bela, zaista su fenomenalna.

Ono što treba da znate jeste da u državu ne možete da unesete više od 1.000 evra u gotovini po osobi i da ne bi trebalo njihov novac da iznosite iz zemlje. Naravno, ukoliko ponesete koju kovanicu kao suvenir, niko vam neće zameriti, ali ako po odlasku kod vas pronađu veću količinu tuniskih dinara, računajte da će vam novac sigurno oduzeti, a možda vas i ispitivati kuda ste pošli sa tim parama…

Šta vratiti iz Tunisa kao poklon?

Osim gorepomenutih predmeta od kože (sandale, cipele, tašne…), u Tunisu ćete sigurno naći brojne poklone za vaše najmilije. Osim, standardno, magneta koje uvek donosimo sa svakog putovanja, iz ove divne zemlje obavezno ponesite takozvane pustinjske ruže, odnosno kristalizovani pesak, koji će biti zanimljiv detalj u svakom domu.

U gotovo svakoj medini ćete naći neki “umetnički kutak”, gde možete kupiti neku predivnu sliku u veselim bojama, sa prepoznatljivim motivima. Ja sam kupila predivnu sliku Sidi Busaida oslikanu na koži, iscenkala je sa 70 na 20 evra.

Pomenula sam keramiku i džidžabidže za kuću, ali od laganijih stvari obavezno poklonite nekom čuvene tuniške urme, ušećerene bademe ili bademe u čokoladi. Imate ih po medinama na meru ili zapakovane, zaista su divne, a cena je od evro do 15 evra, u zavisnosti od količine i pakovanja.

Zanimljivost je i veliki broj parfimerija, gde proizvode svoje domaće parfeme, koji su bezbedni za korišćenje, a miris dugo traje… Uglavnom sam naletala na neke slatkaste, jasminaste note, koje nisu moj favorit, pa nisam kupovala, ali znam neke dame koje jesu i veoma su zadovoljne.

Isto tako, obratite pažnju na njihovu kozmetiku. Imaju divne sapune od verbene ili jasmina, koji savršeno mirišu i kože bude kao bebina. Takođe, poznati su po pravljenju losiona i raznoraznih ulja za kosu, kožu, nokte, pa ko voli, nek izvoli.

Čega u Tunisu treba da se čuvam?

Kao što sam već gore apsolvirala, Tunis je bezbedan za turiste. Koliko im je bezbednost gostiju na prvom mestu govori i podatak da u pojedinim hotelima kofere provlače kroz skener, jer hoće da budu sigurni da nešto opasno ne unosite u objekat.

Isto tako, možete videti kako plažom prolaze policajci, što peške, što na konju… Ipak, češće nećete ni znati da su oko vas, jer je većina njih u civilu. Prisutnosti bezbednosnih snaga bićete jedino svesni u samom gradu Tunisu, gde u centru ima i oklopnih vozila i naoružanih specijalaca koji čuvaju predsedničku palatu i druge državne institucije i spomenike kulture.

Kao i u svakoj državi i u svakom gradu ovoga sveta, čuvajte se džeparoša kada se nađete u gužvi. Mi nismo imali problema, ali su nam skrenuli pažnju da u medinama pazimo na novčanik.

Ono na šta bih skrenula pažnju jeste bezbednost stomaka. Baš kao i u Egiptu, ni ovde voda nije za piće, tako da je obavezno pijte isključivo sa automata ili flaširanu. Ukoliko vam je tiba osetljiva, probiotik pijte pred put i sve vreme dok ste tamo i izbegavajte da konzumirate voće i povrće koje se navodnjava, kako ne bi bilo iznenađenja. Kao što rekoh, dva puta sam bila u Tunisu prošle godine i nisam imala problema. Poznajem dvoje koji nisu sledili ove savete, pa su jedan dan proveli trčkarajući od kreveta do kupatila, ali su već sutra bili kao novi. Dakle, nema razloga za paniku.

Kad je najbolje posetiti Tunis?

Za sve one koji pitaju da li Tunis treba obići na početku, u cik, ili na kraju sezone odgovoriću iskreno - uživaćete kad god da dođete.

Istina, u piku sezone treba imati na umu da temperature umeju da budu nemilosrdne, ali razloga za brigu nema, jer na obali dugoj 1200 kilometara sigurno ćete pronaći spas od letnje vreve.

Bilo da odaberete Sus, Hamamet, Mahdiju, Monastir, Port el Kantaui ili neki drugi grad kao destinaciju, nećete pogrešiti, jer svi su podjednako divni, bezbedni i puni hotela spremnih da u svakom trenutku dočekaju turiste.

Tunis, leto 2023 Foto: Ivana Nikolić

Moj lični izbor je kraj maja ili početak juna, odnosno kraj septembra ili početak oktobra jer ne volim veliku vrućinu, a na početku i kraju sezone tokom dana bude do 35 stepeni, dok uveče zna da bude i hladnjikavo, a voda je oba puta bila divna za kupanje.

Ono što treba da imate na umu jeste da sunce na kraju sezone ranije zalazi (već oko 17.30 časova), ali zato već u 7 ujutru možete da budete na plaži.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Šta obavezno morate da obiđete u Tunisu: Ovako izgleda jedan dan u Sahari

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Paor

    10. februar 2024. | 22:21

    Samo budite iskreni i realni . Na svakom koraku policija sa dugim cevima . Cene za turiste uvek nekoliko puta veće . Ministarstvo unut.poslova pod barikadama non stop jer je strah od terorist.napada izvestan , kao i ambasada Francuske( poslednji se dogodio pre nekoliko meseci kada se žena terorista digla u vazduh ) . Bio , video i nije dobra preporuka . Turska je mnoogoo bolja .

    Podelite komentar