• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Top 5 banja u Srbiji: Nude i lečenje i odmor u pravom smislu te reči

Vreme čitanja: oko 2 min.

I mada je nezahvalno odlučivati se među tolikim banjskim lečilištima za izdvajanje bilo kog kao najboljeg, mi smo se ovom prilikom odlučili za sledećih top 5 banja u Srbiji

  • 1
spa centar Foto: shutterstock.com

Sa više od čak 50 banjskih lečilišta, ali i više od hiljadu izvora lekovite vode, naša zemlja spada u red onih koje je priroda obilato darovala.

Iako je pre samo koju deceniju odlazak u neku od srpskih banja bio “rezervisan” za naše bake i deke, danas je situacija potpuno drugačija, pa banje bivaju prepoznate kao bolje opcije za odmor od užurbanog načina života, kome smo svi, u većoj ili manjoj meri izloženi.

Koji god deo Srbije da odlučite da posetite, sigurno ćete naići i na neku banju. Izuzev onih koje su poznate i naročito dobro razvijene, ima i banja koje spadaju u red slabije razvijenih, a poznatih po izuzetnoj lekovitosti.

I mada je nezahvalno odlučivati se među tolikim banjskim lečilištima za izdvajanje bilo kog kao najboljeg, mi smo se ovom prilikom odlučili za sledećih top 5 banja u Srbiji.

Sokobanja panorama Foto: Shutterstock

1. Sokobanja

Koliko je banjsko lečilište, koje se nalazi na teritoriji Zaječarskog okruga bilo cenjeno, jasno svedoči i podatak da je svoj konak u Sokobanji izgradio i srpski knjaz Miloš Obrenović.

Pre njega su za lekovite vode ove banje i te kako dobro znali i Rimljani kada su tim područjem vladali, ali i kasniji osvajači. Danas je Sokobanja, kao i Vrnjačka, jedno od najbolje razvijenih lečilišta u našoj zemlji.

2. Lukovska banja

Na obroncima jedne od najpoznatijih, ali i najposećenijih planina u našoj zemlji, ugnezdila se Lukovska banja, koja se nalazi na nadmorskoj visini od 700 metara. Izuzev Kopaonika, lepoti same lokacije ove banje doprinosi i Lukovska reka, u čijoj kotlini j lečilište smešteno.

Lukovska banja Foto: Wikimedia/Ant83

Više od 30 izvora lekovite termomineralne vode nalazi se u Lukovskoj banji, koja je praktično podeljena na Donju u Gornju banju.

3. Vrnjačka banja

Nije tajna da su za lekovite vode Vrnjačke banje znali mnogi koji su tim područjem vladali, pa ne čudi što se smatra da je današnja Vrnjačka banja bila još u periodu praistorije, kako navodi “Banjeusrbiji.com”, bila prepoznata kao mesto za lečenje određenih boljki.

Danas je to jedna od izuzetno dobro razvijenih banja u našoj zemlji, koja posetiocima nudi obilje zanimljivih sadržaja i aktivnosti.

4. Mataruška banja

U blizini Kraljeva je tek pred sam kraj 19. veka otkriveno ovo lečilište, pa se sa razlogom karakteriše kao možda najmlađe na teritoriji naše zemlje.

Mataruška banja, Srbija Foto: Shutterstock

Od samog grada je Mataruška banja udaljena desetak kilometara, a kotlinu u kojoj se nalazi, okružuju čak tri planine i Troglav, Stolovi i Čemerno, što utiče i na klimatske karakteristike koje u ovom lečilištu preovlađuju.

5. Bukovička banja

Na par minuta udaljenosti od centra Aranđelovca nalazi se ovo poznato lečilište na području Šumadije. Nadvisuje je planina Bukulja, koja je delimično i zaslužna za klimu koja preovlađuje i u gradu i u banji.

I upravo zbog činjenice da se Bukovička banja nalazi vrlo blizu centru samog grada, ona važi za jedinstvenu. Tim pre što je park Bukovičke banje još jedna od atrakcija ovog lečilišta. Lepo uređen, nudi posetiocima ne samo mogućnost šetnje, nego i uživanje u pogledu na kamene skulpture, koje su izrađivali učesnici umetničkog simpozijuma “Beli Venčac” iz celog sveta, budući da je u pitanju manifestacija koja ima međunarodni karakter.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Grčki bloger i influenser pozdravio čitaoce i čitateljke portala Ona.rs iz Soko banje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Lola

    11. februar 2024. | 19:20

    Prolom,Kursumlijska,Selters,Melenci,Kanjiža,Vranjska,Ždrelo,Bujanovacka,Vrdnik,Vrujci....ima ih toliko i sve su dobre.

    Podelite komentar