• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedno od retkih staništa beloglavog supa nalazi se na ovom hrvatskom ostrvu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Smatra se najvećim ostrvom na području zapadne grupacije Kvarnerskih ostrva i redovnim brodskim linijama je povezano sa Istrom, sa jedne i mestom Valibiska na ostrvu Krk, sa druge strane

  • 0
Ostrvo Cres, Hrvatska Foto: Stefan Rotter / imago stock&people / Profimedia

Sa ukupnom površinom nešto većom od 405 kvadratnih kilometara, hrvatsko ostrvo Cres jedno je od najvećih u tom delu Jadrana.

Izuzev obilja zelenih površina i delova gotovo netaknute prirode, Cres je poznat i po bogatom istorijskom i kulturnom nasleđu.

A da sve bude još zanimljivije, u severnom delu ostrva, u mestu Beli nalazi se jedno od retkih staništa beloglavog supa, ugrožene vrste lešinara. Kako navodi “Visitcres”, smatra se da je to jedina populacija ove ptice na celom svetu, čija se gnezda nalaze na okomitim liticama iznad mora.

Mediteransko ostrvo

Ono što mnogi posetioci ovog hrvatskog ostrva izdvajaju kao posebnu atrakciju, svakako je duh Mediterana koji se oseća na gotovo svakom koraku.

Ostrvo Cres, Hrvatska Foto: Marica van der Meer / Universal images group / Profimedia

Smešteno u Kvarnerskom zalivu, ostrvo Cres se proteže dužinom od 66 kilometara, dok je u najširem delu široko oko 12 kilometara, ističe Turistička zajednica grada Cresa.

Smatra se najvećim ostrvom na području zapadne grupacije Kvarnerskih ostrva i redovnim brodskim linijama je povezano sa Istrom, sa jedne i mestom Valibiska na ostrvu Krk, sa druge strane. Vožnja obema linijama traje tek nešto manje od pola sata, što Cres čini prilično lako dostupnim.

Neke od atrakcija Cresa

Izuzev glavnog i istoimenog grada ostrva, na Cresu ima još atraktivnih lokacija, koje privlače pažnju posetilaca.

Ostrvo Cres, Hrvatska Foto: Stefan Rotter / imago stock&people / Profimedia

Vransko jezero svakako je jedna od njih, a specifično je po tome što je ispunjeno slatkom vodom. Iako ga lokalno stanovništvo uglavnom naziva, jednostavno Jezero, zvanično je poznato kao Vransko, po istoimenom selu u čijem se ataru nalazi.

Severni deo ovog hrvatskog ostrva po mnogo čemu je specifičan. Najpre, na njemu je prisutna subkontinentalna klima, za razliku od mediteranske, koja preovlađuje u drugim delovima Cresa. Guste šume i to najpre kestena i hrasta, ali i obilje životinjskih vrsta, poput jelena, muflona i zečeva, pa čak i krtica, čine ovaj deo ostrva posebno interesantnim za ljubitelje prirode. Zahvaljujući klimatskim karakteristikama koje preovlađuju u tom delu ostrva, neretko se događa da u toku zime bude vidljiv i snežni prekrivač, dok je u toku leta vrlo prijatno boraviti tu zbog svežeg vazduha i optimalnih temperatura.

Ostrvo Cres, Hrvatska Foto: Stefan Rotter / imago stock&people / Profimedia

Ljubitelji prirode koji posećuju severni deo Cresa mogu uživati i u istraživanju sedam lavirinata i isto toliko eko staza, koje se nalaze u Tramuntani, kako se taj deo ostrva naziva.

U već pomenutom selu Beli postoji i antički most, čija starost se procenjuje na oko dve hiljade godina.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jedan od najbogatijih Srba na Hvaru upecao tunu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja