• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U blizini najvišeg vulkanskog vrha zemlje nalazi se i glavni grad Irana

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog izuzetno velike naseljenosti, Teheran je jedan od iranskih gradova koji je najviše napredovao. U blizini grada nalazi se i Damavand, najviši vulkanski vrh u zemlji

  • 0
iran, teheran Foto: Shutterstock

Na području između 900 i 1.800 metara nadmorske visine, na padinama planina Alborz, smešten je Teheran, jedna od najvećih svestkih metropola.

I upravo zbog površine koju zauzima, glavni grad Irana specifičan je po dijametralno različitom reljefu i klimatskim karakteristikama. Dok je severni deo grada omeđen planinanama, dotle u južnom delu preovlađuje pustinja. Upravo zato u severnom delu grada je mahom sušno i hladnije vreme, dok su više temperature i suvo vreme rezervisani za jug Teherana.

Trg Azadi i čuveni toranj su u prošlosti bili simbol grada, a danas je to, kako navodi „Visitiran“, toranj Milad.

Zbog izuzetno velike naseljenosti, Teheran je jedan od iranskih gradova koji je najviše napredovao. U blizini grada nalazi se i Damavand, najviši vulkanski vrh u zemlji.

Teheran foto: pixabay.com

Toranj Milad

U zapadnom delu ovog grada nalazi se samostojeća kula, koja je sa svojih 435 metara visine 2017. godine okarakterisana kao šesta najviša građevina takve vrste na celom svetu, navodi „Itto.org“.

Na 12 spratova ove kule postoje kako mesta za posmatranje okoline, otvorena i zatvorena, tako isto i restoran koji se rotira, ali i kafići i galerije.

Teheran, Iran Foto: Pixabay/mohammadshahhosseini

Ovaj, najviši toranj u celoj zemlji, izgrađen je 1975. godine i njime dominira 120 metara visoka antena.

Neke od atrakcija Teherana

Na području jednog od drevnih delova grada nalazi se Iranska ili Persijska bašta, dok je palata Golestan, koja datira iz druge polovine 13. veka još jedna od gradskih znamenitosti, ističe „Itto.org“.

Nacionalni muzej Irana se prostire na površini nešto većoj od 2.700 kvadratnih metara, a nadaleko je poznat po tome što se u njemu mogu videti artefakti koji datiraju iz perioda između šestog milenijuma pre naše ere, pa do istorijskog perioda poznatog kao islamska era.

Teheran Teheran / foto: pixabay.com

Teheranski muzej muzike i Teheranski muzej savremene umetnosti, još su neke od lokacija, koje su interesantne posetiocima glavnog grada Irana, u kome se nalazi i Muzej kinematografije Irana, dok se na oko 10 hektara površine prostire i Gazali, iranski grad bioskopa i televizije, koji je izgrađen 1979. godine.

Ne treba zaboraviti ni Nacionalni muzej nakita, odnosno dragulja, kao ni Nacionalni muzej umetnosti. Posebno je interesantan za posetu i Muzej tepiha Irana, koji je specifičan po fasadi, budući da nalikuje tepihu. Ovo velelepno zdanje prostire se na površini od čak 3.400 kvadratnih metara.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dok Amerika preti razaranjem Irana hajde da pogledamo najlepšu kuću te zemlje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja