• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon 4 godine zatvorenosti, Severnu Koreju će posetiti turisti iz ove zemlje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako još uvek nije izvesno koliko će brzo i u kojoj meri Severna Koreja proširiti turizam na međunarodnom nivou, smatra se da je zemlja naročito oprezna prema različitim zaraznim bolestima

  • 0
Pjongjang, Severna Koreja Foto: Pixabay/Peter Anta

Očekivanja su bila da će prvi turisti kojima će biti dozvoljeno da posete Severnu Koreju nakon zatvaranja granica zemlje usled pandemije, januara 2020. godine, biti iz Kine, budući da su kineski turisti prepoznati kao najbrojniji.

Međutim, prema najavama, prvi turisti posle višegodišnje zatvorenosti zemlje, biće iz Rusije.

Za početak februara je najavljeno četvorodnevno putovanje.

Pre nego što stignu u jedno od najmodernijih skijališta zemlje, po programu je predviđeno i zaustavljanje u Pjonjangu. Nakon toga se upućuju prema istočnoj obali zemlje i prelazu Masik, a potom do skijališta, koje je prema Tass-u okarakterisano kao najmodernije skijalište Severne Koreje.

Zahvaljujući sporazumu između guvernera Primorja, Olega Kožemjaka i vlasti Severne Koreje, organizuje se i putovanje.

Pjongjang, Severna Koreja Foto: Pixabay/Reijo Telaranta

Kineski turisti u većini

U periodu pre pandemije čak oko 90 procenata ukupnog broja turističkih poseta zemlji bilo je iz Kine. Iako su planirane i posete turista iz Rusije, čini se da će posete turista iz Kine imati izuzetno veliki uticaj i na finansije Severne Koreje, budući da se smatraju značajno većim izvorom prihoda.

Pjongjang, Severna Koreja Foto: Picabay/Peter Anta

Tokom 2019. godine, Severnu Koreju je posetilo oko 300 hiljada stranih turista. Sve to dovelo je i do značajne zarade, pa su stručnajci izneli procene da je od tih poseta Sevrna Koreja ostvarila zaradu u iznosu od 82 do 137 miliona evra, odnosno između 90 i 150 miliona američkih dolara.

- Malo je verovatno da će posetioci iz Rusije biti toliko značajni sa finansijskog aspekta za Severnu Koreju, kao što će to biti povratak turističkih poseta iz Kine - izjavio je za “Euronews.com” Lejf Erik Izli, profesor na Univerzitetu Eva u Seulu.

Pjongjang Foto: Wikipedia

Iako još uvek nije izvesno koliko će brzo i u kojoj meri će Severna Koreja da proširi turizam na međunarodnom nivou, smatra se da je zemlja naročito oprezna prema različitim zaraznim bolestima, budući da zdravstveni sitem Severne Koreje ne može baš da se okarakteriše kao dobar.

- Za Kimov režim, međunarodni turisti rizikuju da dožive ideološko zagađenje, gotovo podjednako koliko obećavaju sa spekta finansijske koristi - zaključio je Izli.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ličnosti sveta: Kim Džong Un

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja