• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi privatni muzej u Rumuniji danas je jedna od najpoznatijih atrakcija zemlje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako, zapravo, nema relevantnih istorijskih dokaza o tome da je Vlad Cepeš ikada živeo u dvorcu, koji je po njemu danas poznat, nema sumnje da mnogi turisti posećuju ovo velelepno zdanje u Transilvaniji upravo zbog grofa Drakule

  • 0
Bran dvorac drakula Foto: Pixabay

Nakon što je dvorac Bran 2009. godine i zvanično vraćen nadvojvodi Dominiku, Mariji Magdaleni i Elizabeti Sandhofer, koji su zapravo pravi vlasnici ovog velelepnog zdanja, u junu te godine je Drakulin zamak otvoren za posetioce.

Nedugo nakon administrativne procedure su brat i njegove dve sestre omogućili svima da upoznaju istoriju dvorca grofa Drakule, kako se dvorac Bran neretko naziva.

Iako, zapravo, nema relevantnih istorijskih dokaza o tome da je Vlad Cepeš ikada živeo u dvorcu, koji je po njemu danas poznat, nema sumnje da mnogi turisti posećuju ovo velelepno zdanje u Transilvaniji upravo zbog grofa Drakule. Naime, kako navodi “Brancastletours”, postoje istoričari koji smatraju da je grof Cepeš zapravo bio zatvoren u dvorcu. Nedugo nakon što ga je Mateja Korvin, tada kralj Ugarske, zarobio, grof Drakula je najverovatnije bio u dvomesečnom zatočeništvu u ovom zdanju.

Bunar dvorca

Mnogi posetioci, kada ga ugledaju, smatraju da je bunar i to je jedna od, možda nainteresantnijih informacija o ovom zdanju.

Dvorac Bran, grof Drakula, Rumunija Foto: Pixabay/danieldudu

Naime, u spoljašnjem delu zamka nalazi se bunar. Tačnije nešto što liči na bunar, a zapravo je svojevrstan lift, koji je koristila ostarela kraljica Marija dok je boravila u dvorcu.

Pretpostavlja se da je izgrađen kako bi joj olakšao kretanje u starosti, ali je nažalost upravo taj “bunar” omogućio da uljezi lakše uđu u dvorac, budući da je u jednom trenutku proširen, kako bi bio povezan sa kraljevskim vrtovima ovog zamka.

Transilvanija, Grof Drakula zamak dvorac Foto: Pixabay

Drakulin zamak za turiste

Sa ciljem promovisanja turizma u regiji Transilvanije, ova zemlja se dosetila i zamak Bran nazvala po liku iz dela Brema Stokera, iako zapravo nema relevantnih istorijskih podataka o tome da je Vlad Cepeš ikada boravio u ovom zamku.

Transilvanija, Grof Drakula zamak dvorac Foto: Pixabay

Isto tako je zanimljiv i podatak da autor dela o grofu Drakuli nikada zapravo nije imao priliku da poseti ovaj dvorac. Međutim, sama činjenica da je u svom delu opisao zamak koji nalikuje ovom vezuje se za pretpostavku da je koristio ilustracije upravo ovog zamka, kao i različite knjige u kojima je predstavljena oblast Transilvanije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Živi u zamku okružen grčkim boginjama i biblijskim motivima: Podigao sebi dvorac

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja