• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pršutijada u Mačkatu: Miris suvog mesa širio se selom tri dana, ovako izgledaju nagrađeni komadi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Devet izlagača i pregršt nagrada za najbolje proizvode, evo kako izgledaju pobednički komadi mesa

  • 3

Tokom proteklog vikenda selo Mačkat na obroncima Zlatibora je bilo je domaćin 22. Pršutijade.

Na ovogodišnjem sajmu suvomesnatih proizvoda učestvovalo je devet proizvođača. Na njihovim štandovima, ali i u okviru takmičarskog dela našla se goveđa i svinjska pršuta, stelja, kobasice, slanina, kao i čvarci, čajna, sudžuk, kulen i slični proizvodi od svinjskog mesa.

Treće mesto u kategoriji slanine osvojio je proizvođač Mitar Marić, koji nam je rekao kako je ovom zlatiborskom kraju priroda stvorila sve idealne uslove. Njegova porodica se gajenjem stoke i proizvodnjom mesnih proizvoda bavi pola veka.

Na štandu Petra Šopalovića sijale su se dve zlatne nagrade - za kobasicu i goveđu pršutu.

Pršutijada Foto: Telegraf

On nam je skromno rekao da u procesu obrade mesa nema nikakve tajne, ali nam se pohvalio izgledom svoje nagrađenje pršute u komadu, a potom i demonstrirao kako ona treba da se seče.

- Lice prodaje robu - jasan je bio Petar dok nam je pokazivao svu lepotu ovog komada mesa, čiji su kvalitet prepoznali i kupci i žiri.

Kako kaže, meso se mora lepo oblikovati i usoliti, a onda ide na sušenje i ne sme nikako da ga uhvati vatra, jer ako uhvati pokoricu "ode mas' u propast".

Cena njegove goveđe pršute je 2800 dinara za kilogram. Zlatom nagrađena svinjska koštala je 1800 dinara za kilogram, dok su ostale bile 1500 dinara.

Na štandu proizvođača srebrom nagrađene pršute naišli smo i na još jednu nagradu - za stelju.

- Stelja, to je cela ovca koja se otkosti, usoli se dobro, stoji 15 dana u soli, rasoli se posle toga i ide na sušenje od 15 do 25 dana, u zavisnosti od veličine - rekli su nam ispred proizvodnje porodice Šopalović iz Šireta.

Kod stelje je takođe važno kako je osušena i kako je obrađena, da li je dovoljno usoljena.

U revijalnom delu našla se i pršuta na dalmatinski način i ovaj veliki komad buta nam je odmah privukao pažnju. Tajna pripreme jesu morska so i čekanje, kako su nam rekli na štandu pršutane "Aćim".

Sa kime smo to sve razgovarali i kako su izgledali nagrađeni proizvodi, kao i da li su zaista zaslužili nagradu, proceniti sami gledajući video sa početka teksta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: ANKETA: Evo šta Srbi najviše kupuju na kobasicijadi u Belom Blatu?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Bora

    6. mart 2024. | 13:41

    Kada se prodje Zlatiborom ne može se skoro uopšte videti goveče ili svinja.90% tu izloženih suhomesnatih proizvoda nije iz domaćeg uzgoja, to mogu da potpišem.Meso je mahom iz mesara poznatih trgovinskih lanaca.

    Podelite komentar

  • Bata

    6. mart 2024. | 14:56

    Izvikana manifestacija, kao i sve na Zlatiboru!

    Podelite komentar