• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evropski gradovi sa najviše i najmanje biciklističkih staza: Evo gde je Beograd

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tokom prethodne godine Komisija o kvalitetu života u evropskim gradovima vršila je šesto istraživanje, kojom prilikom je učestvovalo više od 70.000 stanovnika iz 83 evropska grada, dajući informacije o različitim aspektima svakodnevnog života

  • 0
Biciklizam, biciklističke staze, bicikli Foto: Pixabay/victoriawatercolor

Godinama unazad Evropska komisija poziva stanovnike država na Starom kontiinentu da „koriste sopstvenu energiju“, budući da je to ne samo odličan način za štednju energije, nego i za poboljšanje zdravlja, kako u fizičkom, tako isto i u mentalnom smislu.

Kao jedan od najboljih načina za to ističe se biciklizam.

Uprkos tome, relativno mali broj stanovnika evropskih država koriste bicikl, navode rezultati najnovijih istraživanja.

Tokom prethodne godine Komisija o kvalitetu života u evropskim gradovima vršila je šesto istraživanje, kojom prilikom je učestvovalo više od 70.000 stanovnika iz 83 evropska grada, dajući informacije o različitim aspektima svakodnevnog života.

biciklizam, biciklisti, bicikl Foto: Pixabay/652234

Pored ostalih tema, u izveštaju postoje i one koje se tiču polja zdravstvene zaštite, transporta i finansijske stabilnosti, te dostupnosti zelenih površina, navodi „Euronews.com“.

Gde je tu biciklizam?

Tek nekoliko od ukupno 83 grada, koja su uvrštena u ovo istraživanje, mogu se pohvaliti visokim udelom biciklizma u javnom transportu, dok je prilično mali broj njih čiji stanovnici smatraju da je vožnja bicikala relevantan vid transporta.

Prosečno posmatrano, oko 14% ispitanika iz svih gradova koriste bicikl kao sredstvo prevoza.

biciklizam, biciklisti, bicikl Foto: Pixabay/Surprising_Shots

Posebno je interesantno i da taj procenat opada, kako se povećava broj stanovnika.

Holandski gradovi Amsterdam i Groningen, te danski Kopenhagen jedina su tri grada koja se mogu pohvaliti podatkom da više od 35 posto stanovnika koriste bicikl kao prevozno sredstvo svakoga dana. Upravo su ispitanici iz tih gradova naveli da tolika upotreba bicikala kao sredstva za transport ima pozitivan uticaj i na javni prevoz, te da postoji manje nezadovoljstvo stanovnika po pitanju funkcionisanja transporta u gradu.

Uz njih, na listi 10 gradova čiji stanovnici više koriste bicikle nalaze se isključivo gradovi Severne Evrope, poput onih u Finskoj, Švedskoj i Belgiji, ali i u Nemačkoj i Austriji.

bicikl Foto: Shutterstock

A Beograd?

Mahom gradovi na području južnog i istočnog dela Starog kontinenta imaju manju stopu korišćenja bicikala, a među njima i Beograd.

Glavni grad Litvanije, Vilnjus je rame uz rame sa glavnim gradom Srbije, budući da tek šest procenata ispitanika navode da koriste bicikle svakodnevno, dok ih je u Rimu tek oko pet procenata.

Ovo istraživanje osporila je Evropska biciklistička federacija, navodeći da je „tematski opseg izveštaja veoma širok“, te je objavila sopstveno istraživanje, u kome je pored ostalog navedeno da, jednostavno rečeno, gradnja namenskih biciklističkih staza može da pomogne u tome da ljudi shvate benefite korišćenja bicikle kao transportnog sredstva u gradovima.

Vozite li vi bicikl?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Rešenje za gužve u saobraćaju sve vreme nam je pred nosom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja