• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedno od mesta u Srbiji na kome raste i cvet feniks, često se pominje kao mistična planina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Brojne biljne vrste obitavaju na području Rtnja

  • 0
Planina Rtanj Foto: Shutterstock

Zbog karakterističnog oblika piramide, planina smeštena nedaleko od Boljevca, na području Zaječarskog okruga, često se vezuje za onostrano i mistično.

Na nadmorskoj visini nešto većoj od 1.560 metara nalazi se Šiljak, koji je i najviši vrh Rtnja.

Druga dva poznata vrha ove planine su Preslo, smešten na 1.405 metara nadmroske visine i Kusak, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.380 metara, navodi „Srbijapodlupom“.

Većina više od 20 vrhova, koliko ih broji Rtanj, nije viša od hiljadu metara.

Rtanj Foto: Mateja Beljan

Prirodna bogatstva Rtnja

Izuzev Jame na Šiljku, u unutrašnjosti Rtnja otkriveno je i 17 pećina, ali i mnoge prostrane prostorije, što dodatno produbljuje priču o mističnosti ove planine.

Jedna od najzanimljivijih je i takozvana Jama na Šiljku, koja se nalazi nedaleko od najvišeg vrha Rtnja. Utvrđeno je da je duga čak sedam kilometara. Ranije je ova jama dostizala dubinu od devet metara, da bi sada bila duboka 13 metara, budući je zbog bezbednosti speleologa na prvom mestu, određena količina zemlje i stena iz njene unutrašnjosti izvađena.

Manifestacija Biljober, planina Rtanj Foto: Ustupljene fotografije/Nada Stojčević

Brojne biljne vrste obitavaju na području Rtnja. Uz različite reliktne vrste, poput ruja, oraha i crnog jasena, te bele srebrne lipe, endemska vrta poznata kao Rtanjski čaj, jedna je od najpoznatijih.

Ipak, postoji biljka koja je posebno zanimljiva, a koja obitava baš na Rtnju i poznata je pod nazivom Natalijina ramonda ili cvet feniks, kako se, zbog specifičnih karakteristika, još naziva.

Tužna istorija mistične planine

Iako se najpre izdvaja po obliku među ostalim planinama u Srbiji, za Rtanj se vezuje i priča, koja je daleko od srećne.

Rudnik kamenog uglja, koji se nalazio na ovoj planini, bio je u vlasništvu porodice Minh, koja je imala jevrejsko poreklo.

Ostalo je zabeleženo da je Greta, supruga Juliusa Minha, posebno vodila računa ne samo o ljudima koji su radili u rudniku, nego i o članovima njihovih porodica. Upravo se ona smatra zaslužnom za otvaranje prvog bioskopa na Rtnju, ali i škole i ambulante, te električne centrale na ovoj planini.

foto Pixabay Planina Rtanj, foto Pixabay

Međutim, sreća joj baš i nije bila naklonjena, čini se.

Njen suprug Julius je život okončao samoubistvom i nema zvaničnih podataka o tome zbbog čega je to učinio.

U želji da sačuva sećanje na supruga, Greta na vrhu Rtnja gradi kapelu, odnosno omanju crkvu, koja vremenom postaje i zaštitni znak ove planine. Procene su da je hiljadu radnika bilo angažovano na izgradnji kapele, koja je 1936. godine zvanično i osveštana.

Ipak, tužna sudbina pratila je i kapelu, budući da su oni, koji su verovali da je na Rtnju davno skriveno neko blago, dali sebi slobodu da to zdanje, koje je bilo i simbol mističnog Rtnja, jednostavno sruše.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najlepši prizor dana imali su oni kojima nije bilo hladno niti teško da se penju: Vrh Rtnja u ledu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja