• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Top 5 atrakcija Londona: I to su samo neke od njih

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od čuvenog Big Bena i Bakingemske palate, preko fascinantnog panoramskog točka, do atrakcija namenjenih mališanima i posete Britanskom muzeju, u Londonu svaki turista može pronaći nešto što će ga opčiniti

  • 0
Krunisanje kralja Čarlsa Engleska London Foto: Filip Plavčić

Nije baš tako jednostavno među brojnim turističkim atrakcijama britanske prestonice izdvojiti one koje su najzanimljivije.

Jednostavno, svaka od njih je zanimljiva na svoj način.

Od čuvenog Big Bena i Bakingemske palate, preko fascinantnog panoramskog točka, do atrakcija namenjenih mališanima i posete Britanskom muzeju, u Londonu svaki turista može pronaći nešto što će ga opčiniti.

1. Panoramski točak

Uz crvene autobuse, jedno od obeležja britanske prestonice, sasvim sigurno je i fascinantni panoramski točak - Londonsko oko (engl. London Eye).

London protesti protiv rata u Ukrajini podrška Londonsko oko u boji ukrajinske zastave Foto: Tanjug/AP

Iz svake od 32 kapsule, koliko ih se nalazi na točku, pruža se netsvarno lep pogled prema Londonu i njegovim znamenitostima. Posebno je očaravajuće to što se svaka kapsula polako rotira za 360 stepeni iznad reke Temze, ističe „Visitlondon“.

2. Bakingemska palata

Život članova britanske kraljevske porodice privlači pažnju znatiželjnika širom sveta. Zato i ne čudi što mnogi turisti koji posećuju London ne prošuštaju obilazak Bakingemske palate.

U toku leta, u određenom periodu je kraljevska rezidencija otvorena za turističke posete. Osim obilaska određenih delova unutrašnjosti ovog velelepnog zdanja, posetiocima se nudi mogućnost da u pratnji vodiča obiđu i vrtove Bakingemske palate.

3. Londonski toranj

Sa istorijom dugom devet vekova, Londonski toranj važi za jednu od najpoznatijih građevina ne samo u britanskoj prestonici, već i šire.

Posetiocima se pruža prilika da, makar na kratko urone u bogatu istoriju ovog zdanja, koje je služilo i kao palata kralja, ali i kao zatvor i mesto u kome su, u jednom istorijskom periodu, bila organizovana pogubljenja.

Obilazak kraljevske sobe iz perioda srednjeg veka i uživanje u lepoti krunskih dragulja, samo su neke od aktivnosti koje su posetiocima ovog velelepnog zdanja na raspolaganju.

Britanski muzej Foto: Pixabay

4. Britanski muzej

Mnogi artefakti koji su prikupljeni širom sveta, danas se mogu videti u Britanskom muzeju u Londonu. Među njima se posebno izdvaja kamen „Rozeta“, koji se neretko karakteriše kao svojevrstan ključ, koji može biti korišćen za potrebe dešifrovanja hijeroglifa drevnog Egipta, ali i grčka Karijatida, koja se nekada nalazila na atinskom hramu Erehtejon na Akropolju.

Voštana figira Keti Peri Foto: Tanjug/AP/John Phillips/Invision

5. Muzej madam Tiso

I mada u svetu, pa i u Srbiji postoje muzeji voštanih figura, onaj u Londonu među njima prednjači. Ne samo da će posetioci imati prilike da izbliza vide kako je izgledao Vilijam Šekspir, recimo, već i pojedini članovi kraljevske porodice, ali i druge znamenite ličnosti iz sveta sporta, politike, umetnosti i drugih oblasti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Praznici u stilu "Hari Potera": Na meniju puter-pivo, vožnja Hogvorts ekspresom i, naravno, magija

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja