• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Među brojnim pećinama u Srbiji, ove tri su posebno fascinantne

Vreme čitanja: oko 2 min.

I mada je Resavska jedna od najpoznatijih, ima i onih ne tako možda turistički atraktivnih pećina, koje imaju toliko toga da ponude.

  • 0
Resavska pećina Foto: Pixabay.com

Otkrivene sasvim slučajno ili ne, mnoge pećine širom naše zemlje i te kako privlače pažnju turista. Za neke od njih su meštani znali i ranije, dok su neke otkrivene zaista pukim slučajem. Zahvaljujući brojnim istraživanjima, Srbija se može pohvaliti mnoštvom vrlo zanimljivih pećina.

I mada je Resavska jedna od najpoznatijih, ima i onih ne tako možda turistički atraktivnih pećina, koje imaju toliko toga da ponude.

Neke su poznate po specifičnom pećinskom nakitu, neke po legendama koje ih prate, a ima i onih koje posetioce ostavljaju bez reči zbog rečnih tokova koji poniru ili okamenjenih vodopada, recimo.

1. Rajkova pećina

U neposrednoj blizini Majdanpeka, nadomak toka reke Mali Pek nalazi se pećina, koja je poznata po zanimljivoj legendi, ali i po nakitu, koji je karakteristično bele boje.

Kroz Rajkovu pećinu protiče istoimena ponornica, čijim delovanjem je najpre i nastao specifično beli pećinski nakit. U njoj postoje i niži i viši horizont, kao i oko 1.400 metara duga kružna staza.

Resavska pećina Foto: Telegraf.rs

2. Resavska pećina

Prirodno dobro od izuzetnog značaja, Resavska pećina se neretko svrstava u najpoznatije u našoj zemlji. Nalazi se na istoku Srbije i od Despotovca je deli 20-ak kilometara.

Izuzev po bogatim uobičajenim pećinskim ukrasima u vidu stalagmita i stalaktita, Resavska pećina poznata je i po onima koji podsećaju na kade, na čijem se dnu nalaze forme nalik perlicama, ali i po pećinskim stubovima i drugim zanimljivim ukrasima.

Još je jedna specifičnost vezana za ovu pećinu, čija se starost procenjuje na, u najmanju ruku fascinantnih 80 miliona godina. Nazivi pojedinih pećinskih ukrasa poput „Košnice“ ili „Porodica Tarana“ čine ovu pećinu još zanimljivijom posetiocima.

3. Ceremošnja

Oko 15 kilometara udaljena od Kučeva, pećina Ceremošnja je smeštena podno najvišeg vrha Homoljskih planina, u blizini istoimenog sela.

Pećina Ceremošnja Foto: Wikimedia/Geograf208 - Pećina Ceremošnja

Staza duga 431 metar je na raspolaganju posetiocima, a ukupno je 775 metara pećinskih hodnika do sada istraženo. Ono po čemu se pećina Ceremošnja izdvaja je i nakit, koji je izuzetno bogat. Izuzev draperija i pećinskih stubova, u njoj postoje i okamenjeni vodopadi i mnogi drugi, vrlo interesantni pećinski ukrasi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Resavska pećina je prava turistička atrakcija, godišnje je poseti preko 50.000 ljudi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja