• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U spomen parku u gradu na obalama Kolubare nekada je odmarao i Marko Kraljević

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kao najznačajniji deo Spomen parka Vidrak izdvaja se spomenik narodnom heroju Stevanu Filipoviću. Budući da je delo Vojina Bakića visoko čak 16 metara, jasno je i zbog čega je ovaj spomenik vidljiv i iz pravca grada

  • 0
Valjevo panorama centar grada Foto: Shutterstock

Da se na nešto manje od sto kilometara udaljenosti od Beograda nalazi grad bogate istorije i brojnih spomenika nije tajna. Ali ono što se ređe pominje kada je u pitanju Valjevo, jedna je vrlo zanimljiva legenda.

U Valjevu se nalazi značajan broj spomenika, ali i odlično očuvana gradska celina Tešnjar, koja je izgrađena tokom minulih vekova, a danas se smatra svedokom značajnih događaja u srpskoj istoriji.

Tačnije, prekoputa lokacije, za koju je utvrđeno da je bila gubilište tokom Seče knezova, na desnoj obali reke Kolubare, koja kroz Valjevo protiče, nalazi se Tešnjar.

Svedok prošlosti grada

Razlog zbog koga se najpoznatiji deo Valjeva naziva upravo tako vezuje se za strukturu glavne ulice. Naime, sa jedne strane se nalazi reka Kolubara, a sa druge breg, pa je glavna ulicu u Tešnjaru naizgled tim dvema prirodnim preprekama nekako stešnjena.

Valjevo panorama centar grada Foto: Shutterstock

Kako navodi TO Valjevo, u pojedinim delovima je glavna ulica valjevskog Tešnjara široka tek oko šest metara.

O tome kako se Tešnjar razvijao postoje brojni podaci, pa je tako zabeleženo da se baš u tom kraju grada nekada održava i značajan sajam, ali i da su u tom delu grada postojali brojni dućani i zanatske radnje.

Pored toga što su se posetiocima nudile brojne poslastice i slani specijaliteti, i to najpre ćevapi, Tešnjar je u jednom periodu funkcionisao i kao korzo, ali i kao mesto za razgovor i sedeljke.

Panorama Valjeva Foto: Telegraf.rs

U današnje vreme se u tom delu grada organizuje i čuvena manifestacija „Tešnajrske večeri“ i ko god poseti Valjevo, jednostavno mora obići i Tešnjar, jer se taj deo rgada smatra svojevrsnim svedokom minulih vremena.

Spomen park Vidrak

Kao najznačajniji deo Spomen parka Vidrak izdvaja se spomenik narodnom heroju Stevanu Filipoviću. Budući da je delo Vojina Bakića visoko čak 16 metara, jasno je i zbog čega je ovaj spomenik vidljiv i iz pravca grada.

Spomenik borcima revolucije, Narodni heroj Stjepan Filipović, Valjevo Foto: Nikola Tomić

Upravo za ovaj park vezana je i legenda, koja se ne pominje tako često.

Zapravo se ona odnosi na vidikovac, koji nosi naziv Markova stolica i sa koga se pruža fantastičan pogled prema Valjevu i okolini.

Narodna legenda koja se vezuje za zaravan u ovom spomen parku tiče se srpskog junaka Marka Kraljevića, navodi „Turizamsrbije“. Baš na vrhu brda, na kome se danas nalazi i ovaj vidikovac, u davna vremena je čuveni srpski junak imao običaj da odmara.

Panorama Valjeva Foto: Telegraf.rs

Legenda ne bi bila legenda, kada ne bi uključila i ono mistično. Tako je prema toj narodnoj legendi, srpski junak stopala držao u reci Kolubari, dok je odmarao na ovom brdu. Kako je u narodnom predanju Marko ostao upamćen kao izuzetno veliki, tako je i uspeo da na mestu na kome je imao običaj da odmara napravi zaravan, koja danas u spomen na narodno predanje i nosi naziv Markova stolica.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posetili smo Hram Vaskrsenja Hristovog u Valjevu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja