• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako provesti vikend u Bratislavi: Zaboravljena raskrsnica Evrope blizu Srbije

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prava je riznica tradicije, istorije ali i zabave

  • 0
Bratislava, Slovačka, grad Foto: Pixabay/Ajale

Slovačka je zemlja koja ima mnogo što šta da ponudi, a nama je naravno najpoznatija njena prestonica - Bratislava.

Zaista je šteta zaobići je na proputovanju ili samo ovlaš "protrčati" kroz nju, jer bi valjalo da je lepo i sa uživanjem upoznate.

Nalazi se na odličnoj lokaciji i jedan je od gradova koji leži na Dunavu, pa je uvek nekako bila priželjkivana od strane konkurentskih imperija srednje Evrope, piše "Telegraph". Pre nego što su izgradili železnice i autoputeve, upravo je Dunav bio glavna saobraćajnica, a onaj ko je kontrolisao Bratislavu, kontrolisao je i saobraćaj između Beča i Budimpešte.

Ako ste prvi put u ovom gradu, ostaće fascinirani njenom burnom prošlošću koja se i te kako vidi kroz arhitekturu. Tu su barokne palate i buržoaske vile, ali i komunistički stambeni blokovi i blistavi novi neboderi jer je svaka epoha ostavila svoj trag u gradu.

Odakle početi?

Obilazak ove prestonice koja broji oko pola miliona stanovnika, je najbolje započeti od robusnog zamka na vrhu brda. Glavna zgrada je srednjovekovna, a njeni temelji datiraju iz rimskog doba. Unutra se nalazi odličan muzej, ali je ipak ono najbolje pogled koji se pruža odavde. Može se videti Stari grad, predgrađa ali i šumovita brda iz njih.

Takođe, ne treba zaboraviti i NLO toranj izgrađanim 1972. godine, odakle se takođe pruža neverovatan pogled. Unutar njega se nalazi restoran, nalik na naš Avalski toranj.

Pešački centar je kompaktan ali ga je lako istražiti. Prijatan je i ne previše spektakularan, sa dosta atraktivnih mešavina stilova.

Ukoliko vas zanima pregled srednjovekovnog nasleđa grada, onda je najbolje da posetiti i Muzej grada Bratislave. Divne i lepe priče ćete dobiti od kustosa. Takođe, tu su i umetničke galerije gde možete pogledati neke od najnovijih postavki iz raznih vremena u kojima se našla Bratislava.

Uz sve ovo, Bratislava je živahan moderan grad sa okrepljućim noćnim životom i širokim spektrom barova, kafića i restorana.

U svakom slučaju, za vikend se mogu obići i kulturna mesta ovog grada, ali možete i uživati u noćnom provodu. Uz sve to, sa hranom nećete pogrešiti, šta god da odaberete da probate kako bi se uverili da je ukusno.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posetili smo crkvu Svetog Nektarija Eginskog u Valjevu gde se čuva deo moštiju ovog sveca

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja