• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najveći muzej posvećen stvaralaštvu čuvenog reditelja nalazi se u njegovom rodnom gradu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Konceptualno potpuno novi, Felinijev muzej u njegovom rodnom Riminiju podeljen je na tri dela

  • 0
Grand Hotel, Rimini, Italija, turizam Rimini / Foto: Tanjug/AP

Smešten na potezu između Apenina sa jedne i Jadranskog mora, sa druge strane, na području italijanske pokrajine Emilija Romanja, nalazi se Rimini.

Dodatnu draž ovom čuvenom letovalištu daje i činjenica da se Republika San Marino nalazi tek na oko 20 kilometara udaljenosti.

Sa oko 15 kilometara obale, brojnim plažama i hotelima, te istorijom dugom oko dve hiljade godina, Rimini je postao jedno od najpoznatijih letovališta u tom delu Italije.

U gradu u kome je rođen i čuveni reditelj, Federiko Felini, nalazi se muzej njemu posvećen, koji važi za najveći muzejski centar takve vrste, navodi “Emiliaromagna tourismo”. Rođen u Riminiju 1920. godine, ovaj umetnički genije je 2021. godine dobio i savremeno koncipiran muzej u svom rodnom gradu. U pitanju je muzejski centar neobične koncepcije, koji posebno privlači pažnju ljubitelja Felinijevog dela, ali i ljubitelja umetnosti uopšte.

Rimini, Italija Foto: Pixabay/pohjakroon

Posebno bogato istorijsko nasleđe

I mada je Rimini danas prepoznat kao letovalište, čemu doprinosi i duga obala, ne treba zaboraviti ni istoriju grada dugu oko dve hiljade godina.

Počev od perioda vladavine Starog Rima, pa do renesanse i savremenog doba, Rimini je bogat i istorijskim atrakcijama.

Tiberijev most i Avgustov luk, zatim hram Malatesta, predstavljaju tek neke od istorijski značajnih gradskih znamenitosti.

Muzejsku postavku Gradskog muzeja Riminija čini oko 1.500 značajnih umetničkih dela, a posebno je interesantna i Kuća hirurga (it. Domus del Chirurgo). Reč je o posve neobičnom i jedinstvenom muzeju, čija postavka obuhvata kako hiruršku, tako isto i farmaceutsku opremu koja datira još iz antičkog perioda.

U Riminiju se nalazi i novi Muzej savremene umetnosti (it. Palazzi dell` arte Rimini), koji je otvoren pre četiri godine.

Rimini, Italija Foto: Pixabay/pohjakroon

Felinijev muzej u Riminiju

Konceptualno potpuno novi, Felinijev muzej u njegovom rodnom Riminiju podeljen je na tri dela, tako da se muzejska postavka može videti i u zamku Sismondo, i u palati del Fulgor i na trgu Malatesta, na kome se nalaze instalacije čuvenog umetnika.

U ukupno 16 prostorija zamka Sismondo, koji je izgrađen u renesansnom periodu, posetioci se mogu upoznati sa stvaralaštvom čuvenog reditelja od najranijeg doba, navodi „Riminiturismo“.

Felinijev muzej otvoren je pre nekoliko godina. Tačnije 19. avgusta 2021. godine su prvi posetioci u okviru besplatne ture imali prilike da vide postavku u zamku, dok je 12. decembra iste godine otvorena zvanično i palata Fulgor, što je označilo i završetak radova na ovom zanimljivom muzeju, posle čega je on i zvanično predat gradu Riminiju, čija je danas jedna od znamenitsoti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vatikanski muzej - kolevka kulture

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja